Otevřít školku či jesle půjde nejspíš soukromě i doma

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 29. 1. 2009 | 3 komentáře
Otevřít školku či jesle půjde nejspíš soukromě i doma
Sehnat pro dítě školku a vrátit se do práce již nemusí být tak velký problém. V Česku by nyní mohly dostat zelenou miniškolky a minijesle. Prosadit je chce vláda. Fungovat by měly v domácnostech i na pracovištích a provozovat je půjde i na živnostenský list.

Porodnost v Česku již několik let stoupá. Sehnat pro dítě mateřskou školku nebo jesle, vrátit se do práce a začít opět vydělávat je však pro maminky či otce malých dětí stále větší problém. Mezi lety 1998 až 2006 poklesl u nás počet školek o více než 1400, tedy téměř o čtvrtinu. Počet chybějících míst v mateřských školkách se nyní pohybuje okolo 10 tisíc, což je zhruba čtyřnásobek než tomu bylo před sedmi až osmi lety.

To se ale může brzy změnit. Vláda totiž schválila balíček prorodinných opatření. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) teď vypracovává návrhy nových zákonů, jejichž schválením by mohly v Česku začít vznikat soukromé i firemní miniškolky a minijesle podobné těm, které úspěšně fungují například v Německu, Švýcarsku nebo Rakousku. "Během prvního pololetí projedná návrhy zákonů vláda, poté parlament a vstoupit v platnost by mohly ještě letos, nejpozději od 1. ledna příštího roku," říká Jiří Sezemský, mluvčí MPSV.

Pro soukromé miniškoličky a jesle již nemají platit přísné hygienické a prostorové požadavky, jak je tomu v nynějších zařízeních, které smějí pečovat o malé děti. Mají být vybavené tak, jak má tyto prostory uzpůsobené rodina pro vlastní dítě. Chystaná změna počítá ale s tím, že ve školičkách a jeslích budou umístěné nejvýše čtyři děti do sedmi let věku.

Miniškolku by si podle vládního návrhu mohla ve vlastním bytě otevřít maminka na mateřské, která celodenně a řádně pečuje alespoň o jedno vlastní dítě do sedmi let. Za tuto výpomoc by pečovatelka dostávala limitovanou odměnu. Ta by měla měsíčně činit nejvýše pět tisíc korun čistého na jedno dítě. Žena by si takto mohla vydělávat až 15 tisíc korun čistého měsíčně.

Maminka, která bude takovou rodičovskou výpomoc poskytovat, přitom nepřijde o rodičovský příspěvek. Příjem za poskytování péče má být podle návrhu osvobozený od daně z příjmů fyzických osob a z této činnosti se dokonce nemají odvádět platby na sociální zabezpečení ani zdravotní pojištění.

Anketa

Umístili byste dítě raději do klasické školky nebo do soukromé miniškolky?

Pokud vládní návrh projde sněmovnou, miniškolku nebo a minijesle pro nejvýše čtyři děti si bude moci otevřít také každý, kdo má rodičovskou zkušenost. Péče o děti doma by totiž měla začít fungovat i jako podnikatelský obor, což dosud nebylo možné. Vláda si od této nové formy podnikání slibuje, že vytvoří prostor především pro zralé ženy ve věku od 50 let, které jsou ve větší míře ohrožené nezaměstnaností. Provozovat jesličky nebo školku pro čtyři děti by podnikatelka mohla i ve vlastním bytě nebo rodinném domku.

Provozování minijeslí s dětmi do tří let by mělo být vázanou živností, kdy je potřeba splňovat určitou odbornou způsobilost a případně praxi. Kdo potřebné vzdělání a praxi mít nebude a chce začít takto podnikat, bude muset absolvovat rekvalifikační kurzy. Školička s dětmi od tří do sedmi let by se podle návrhu měla ale provozovat jako volná živnost, u které se odbornost nevyžaduje.

Vláda chce parlamentu předložit ke schválení i to, aby miniškoličky s nejvýše čtyřmi dětmi mohly fungovat rovněž na pracovištích. V jednom místě by přitom zaměstnavatelé směli zřídit i více firemních školiček a výdaje na jejich provoz by si mohli dát do svých nákladů. Zároveň by měli možnost dohodnout se zaměstnancem, aby na péči o své dítě případně přispíval. Má jít ale o neziskovou službu, kdy veškeré získané finanční prostředky půjdou na chod školiček. Na stejném principu by mohly začít fungovat tato zařízení v obcích a krajích a provozovat by je směly také neziskové organizace.

Chystaný balíček prorodinných opatření umožní zaměstnavatelům poskytovat zaměstnancům další daňově uznatelný benefit. Tím by měl být finanční příspěvek, aby si zaměstnaný rodič zajistil péči o malé dítě na dobu, kdy bude v práci.

Zahraniční příklady služeb péče o děti

Francie
Velká Británie
Německo, Švýcarsko
Rakousko-Viděň

O přibližně18 procent dětí do 3 let věku je pečováno prostřednictvím licencovaných registrovaných pečovatelek, které o tyto děti pečují ve své domácnosti s podporou státu. Těchto pečovatelek je ve Francii okolo půl milionu. O zhruba dvě procenta dětí do tří let věku je pečováno s podporou státu nelicencovanými pečovatelkami – au-pair v domácnosti dítěte. Téměř všechny děti ve věku od tří do šesti let navštěvují mateřskou školu, jen malá část rodičů využívá péči licencované pečovatelky nebo služby au-pair.
Zdroj: MPSV

Jaké máte zkušenosti s umístěním svého dítěte do mateřské školky? Jak řešíte situaci, kdy se Vám dítě do školky nepodařilo umístit? Podělte se o názor.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Oblíbená témata

školky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

2. 1. 2009 | Eva Sovová | 9 komentářů

Mzdy v roce 2008: rozdíly se prohloubily. Podívejte se.

Přestože hrubé nominální mzdy rostly v roce 2008 o 9,1 procenta, kupní síla vzrostla od ledna do června jen o 1,9 procenta. Prohlubují se rozdíly v příjmech mezi jednotlivými kraji... celý článek

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

18. 12. 2008 | Eva Sovová | 24 komentářů

Kolik budou brát matky na mateřské v roce 2009

Ženy s vyššími příjmy, které nastoupí na mateřskou příští rok, budou pobírat mnohem vyšší podporu v mateřství, než nynější matky. Spočítejte si, co vás v roce 2009 čeká.

Prvňáček: zásek do rodinné peněženky až 14 tisíc za rok

27. 8. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Prvňáček: zásek do rodinné peněženky až 14 tisíc za rok

Prvňáček přijde rodiče za deset měsíců školní docházky minimálně na 7,5 až 14 tisíc korun. Ušetřit se dá už na začátku, když rodiče počkají, jaké vybavení si ratolest přinese zadarmo... celý článek

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

25. 8. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Novorozeně: vážený, ale drahý klient zdravotní pojišťovny

Novorozeně se stává klientem té pojišťovny, u které je přihlášena matka v den jeho narození. Baby boom v Česku nejspíš pokračuje, naznačují to rostoucí počty malých klientů zdravotních... celý článek

Partners Financial Services