Mají studenti platit za studium, aby se zvýšil jejich počet?

Mají studenti platit za studium, aby se zvýšil jejich počet?
Podle studie OECD jsou Češi třetí nejhorší v počtu vysokoškoláků. Také klesají výdaje na jednoho studenta. Mohlo by školné zvýšit podíl vysokoškolské populace a zlepšit výuku? Napište, co si o tom myslíte a přečtěte si názory ostatních.

Ve věku od 25 do 34 let je v Čechách jen 15 procent lidí s univerzitním diplomem. Průměr OECD činí 33 procent. Zatímco u většiny států je vidět procentuální nárůst směrem k mladším lidem, Česko stagnuje.

Stejně tak se poslední roky snižuje vysokým školám částka, které od státu dostávají na studenta, protože školy přijímají žáky rychlejším tempem, než se zvětšuje rozpočet ministerstvaškolství. Průměr OECD na vysokoškoláka činí v průměru 14,5 tisíc dolarů v paritě kupní síly, v Česku je částka 6,6 tisíc dolarů.

Zastánci zavedení školného argumentují, že tyto peníze by zvýšily objem peněz ve vysokém školství a zároveň budou motivovat studenty k lepší práci. Studenti často školu nedokončí. Zhruba polovina maturantů nastoupí na vysokou školu. Dokončí ji jen 29 procent. Školné by mohlo fungovat také jako investice, kterou nebudou chtít lidé zahodit a školu dostudují.

Co si myslíte o školném? Může systém půjček a odkladů splátek přispět k rozvoji vzdělanosti? Měl by stát dávat více peněz na vysokoškolské vzdělávání?

PODĚLTE SE O NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

21. 1. 2009 19:04 | Lukas

Dobrý den mám jeden dotaz jsem učněm v druhem ročníku mechanik opravář pro silnični motorová vozidla a mám praxi jednom nejmenovaném podniku a chtel bych se vás zeptat jestli nás maji plat za práci protože tam pracuji už pulroku a neviděl sem ani korunu a slyšel jsem že se má plati 30% obyčejné mzdy. Předem děkuji za odpověd.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 10. 2008 14:00 | Dana

DjPooh - naprosto souhlasím
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 10. 2008 13:55 | Dana

Podle mého názoru by se školné platit nemělo. Školy jsou povětšinou podniky STÁTNÍ (podle toho to také vypadá) a to by mělo znamenat, že studium si platíme už v odevzdaných daních (stejně tak, jako např. ve zdravotnictví, což už ale dnes také není pravda). Pokud by se školné platilo, neměly by se tedy snížit daně? Navíc si myslím, že dnes hodně lidí nestuduje právě z toho důvodu, že na to nemají peníze a také se jim moc nechce - proč? To je jednoduché. Pokud totiž student studuje 5 let, aby tedy něco byl, nezaručí mu to vždy dobré povolání. Někdy má dokonce problém sehnat práci a to z toho důvodu, že praxe na některých vysokých školách je takřka mizivá. Někdy je lepší nastoupit rovnou do práce a vypracovávat se i s nižším vzděláním - to ale není samosebou vždy. Že mnoho studentů nedostuduje? Ještě aby dostudovali - když VŠ dnes přijmou každého, aby dostali peníze na studenta a pak je vyházejí - hodně lidí to jde jen zkusit. Nebo zjistí, že je škola jednoduše nebaví - to si to mají zaplatit a pak se tam jen kvůli prachům mořit? Podle mě by to mělo za následek, že by studovalo ještě míň lidí (báli by se, že na to nemají a vyhodí zbytečně peníze) a nebo by šla úroveň škol dolů. Těžko posuzovat takto složité věci podle statistik a průměrů ve světě, hlavní by snad mělo být, aby člověk s diplomem měl lepší znalosti, než bez něj a ne, aby se zvýšil průměr vystudovaných! Uchraňme se toho, aby vysoké školy byly továrnou na diplomy!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 22:43 | Hanka

Školné? Vážení, to je skrytá diskriminace žen! Proč? Je mi 50, studovala jsem za minulého režimu, kdy školné nebylo. Takže namodelujeme, jako že by bylo a já bych ho měla po škole splácet: takže po škole jsem sehnala jakous takous práci. Kde byla práce, tam nebylo bydlení. Dojížděla jsem, nejprve 80 km s bydlením přes týden u příbuzných, poté jen 65 km, zato denně. neptejte se na náklady ani a čas, procamraný po dopravních prostředcích. odečítaly by se mi ty náklady od platu nebo bych platila školné z hrubého? Za pár let jsem se vdala, přišlo dítě. Můj příjem byl mateřská, pak neplacená mateřská, do 3 let věku dítěte. Splácet by nebylo z čeho. Pak jsem kvůli péči o dítě nesehnala práci, chodila jsem uklízet. Pak jsem se rozvedla, ale otec dítěte neplatil výživné. Práci jsem pak sehnla, ale plácala jsem se o něco výš než bylo životní minimum, protože v našem Banánistánu vymůžete výživné tak s 10-letým zpožděním, pokud vůbec. Opět bych tedy školné neplatila. Naštěstí jsem si nemusela brát hypotéku, bydlení jsem měla zděděné vlastní. Letos je mi 50, dítko studuje poslední rok VŠ. Můj plat: 15.500 brutto. Obávám se, že na placení školného bych neměla ani teď. Kdy bych asi tak to školné platila? V důchodu? Platilo by ho a mne dítě? Vážení, kdybych měla jít kvůli školnému do zahraničí, abych si na něj vydělala, tak bych se do republiky vůbec nevracela, protože bych začala svou životní kariéru jinde a bylo by mi asi líto odejít, když už bych se zabydlela jinde.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 18:40 | Rejpal

V socialismu to nebylo třeba, většina absolventů pracovala doma v Československu a tady také platili daně.
Dnes je situace úplně jiná a školné by mělo být vyměřeno s odloženou splatností třeba na 10 let, s možností je splatit z v Česku placených daní z příjmu. Zahraniční studenti a absolventi pracující v zahraničí by odložené školné museli do 10 let doplatit hotově.
To je jen příklad, jak by to šlo řešit, ale je faktem, že by si absolventi, pokud neplatí daně doma, měli na studium přispívat.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 12:09 | ja

to Deinator: Zazili jsme asi neco podobneho, ja v Praze a kdyz clovek vidi to rozdelovani penez (z pozice studenta v akademickem senatu, ktery schvaluje rozpocet) a kvalitu vyucujicich, tak je z toho smutno, zvlaste s prihlednutim k tomu, ze toto platim ze svych dani. Holt kapri si sami rybnik nevypusti. Musim souhlasit s tim, ze i kdyby do skol teklo podle soucasneho klice dvakrat vice penez, tak se nezmeni vubec, ale vubec nic - skoly budou mit cim dal vice studentu, cim dal vice vedeckych vystupu (zcela bez spoluprace s prumyslem) a prinos pro obcany minimalni. K tem penezum - v Praze znam pomery ve skole, kde ma odborny asistent nastup 19 polohrubeho, kudy chodi, vsude place, ale pak prizna, ze jako zhruba prumerny asistent na skole ma s odmenama, s granty a vyzkumnymi zamery 30 polohrubeho mesicne.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 11:56 | ja

to DjPooh, x: Delal jsem skolu, kde hodne lidi behem studia odeslo (narozdil od netechnickych oboru), tak se pokusim o soukromou ministatistiku z nasi fakulty - brali vsechny zajemce, prijato 300, zapsalo se 200. Ve skole se aspon parkrat objevilo tak 120 lidi a zhruba 80 to bralo tak vazne, ze prisli v prvnim semestru ke vsem zkouskam. Z tech 80 lidi na ten obor cca 20 proste nemelo a behem prvaku byli pryc. Dalsich 20 bylo dohromady tech, co na to sice meli inteligencne i financne, ale nemeli motivaci, nebo odesli z jakychkoli duvodu na jinou skolu nebo nemeli soudnost a prosli sice s odrenyma usima prvakem a zahy skoncili. Promovalo nas cca 40, skola dostala postupne behem peti let penize za 200+60+40+40+40 studentu... Ze by na to nekdo nemel financne, to se sice stavalo (takove lidi znam samozrejme hlavne odjinud nez ze skoly), ale byly to opravdu vyjimky a to bud takovi, kteri to ani neprisli zkusit (ve vetsine pripadu bych to oznacil za skodu) nebo studovat zacali, ale nebyli ochotni jit na nejakou brigadu. Symbolicke skolne, rekneme 1000 Kc mesicne, by podle me nezvysilo prilis naklady na studium, studenti by meli vetsi motivaci studium dokoncit a nebyli by fiktivne zapsani na 5 skolach, ziskali by aspon minimalni paky k ovlivnovani kvality vyuky a v pripade pujcek by paradoxne na studium dosahli i lide, kteri si dnesni "bezplatne" studium nemohou dovolit. A k tomu jeste jednou zopakuji, ze by politici meli sebrat odvahu a slapnout do hovna a zacit platit skoly podle uspesnosti absolventu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 11:50 | Deinator

Zavedení školného sníží počty studentů!!! min. o ty, kteří nevědí, čím by se chtěli živit a vlastně ani nechtějí studovat, jen se jim nechce chodit do práce (můj odhad je, že je to 1/2 až 2/3 současných vysokoškoláků - na univerzitě se pohybuji cca. 10 let) To je pozitivní přínos školného, s tím plyne výpadek příjmů, se kterým nikdo nepočítá.
Kvalita našich univerzit s penězy souvisí pouze okrajově. Kdo na nějaké pracoval ví o čem mluvím, obecně na nich panuje socializmus - za málo peněz málo práce a žádná zodpovědnost. Proto více peněz změnu nepřinese, pokud je budou přerozdělovat stále stejní lidé - a jak je chcete dostat z jejich teplých místeček? když vám mladý člověk půjde radši někam kde má nástupní plat dvakrát vyšší než na univerzitě?

Ps. nástupní plat vš učitele na jedné Brněnské univerzitě se pohybuje okolo 15.000 hrubého... pracovali by jste za to, když s tím souvisí, že budete muset dělat práci někoho, kdo nastoupil 30 let před vámi?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 11:49 | DjPooh

Citace - tmp / 11.09.2008 10:42


Hmm studium, znalosti jsou kapitalem. Spravny kapitalista investuje, aby mohl pak z investici zit....
....Mohli bysme uz jednou neco pochopit .... NIC NENI ZADARMO. ....


Jak jako zadarmo?? Si myslíš, že studium na VS je dnes zadarmo?? Z vlastní zkušenosti vím, že když jsem studoval v praze, tak jsme doma vyžili jen tak tak...
Jako investice je to sice hezký nápad ale co když pak vyjdeš vysokou a nedostaneš práci třeba rok, nebo dostaneš jen podprůměrnou na svoje vzdělání (třeba z důvodu praxe, kterou ti dnešní systém školství vůbec nedá.. takže se nabízí proč platit za něco, co je vlastně neúplné a když dostaneš titul, tak stejně neumíš prakticky nic!! ) , to pak budeš asi těžko splácet. To by musel zase nějak ošetřit stát...

Takže myšlenka to je v podstatě možná dobrá ale doufám, že to ještě někdo pořádně zváží než se něco pustí na testovací dobu do praxe...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 9. 2008 11:35 | DjPooh

Podle mě je čistě jen placení školného bez nějakého zásadního zvýhodnění (daňově uznatelný náklad atd) úplná hovadina. Třeba na mě by to mělo asi obrácený efekt, protože jsem byl teď rok v praze a ty náklady na ubytování, jídlo, dopravu atd jsou hrozně vysoké a představa, že budu ještě platit školné by mě finančně úplně zarazila... A takový návrhy, že to budu studovat na dluh a až budu zaměstnaný u nějaké firmy, tak budu splácet s minimálním úrokem. to se nezlobte, ale kde to jsme aby stát úmyslně zadlužoval už nejmladší generace??? Jako by nestačilo kolik mladých se dnes zadluží kůli bydlení a pod. A když už na té škole budu a budu si to platit, tak mě tam žádná motivace neudrží, když je to prostě nad mé síly.. asi to bude pro hodně lidí jistá motivace ale většina těch co na to dneska kašlou stejně nemá peníze aby si ještě platila školné, takže tam stejně pak chodit nebudou
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 11:18 | x

No jen by me zajimala treba statistika toho jestli studenti VS opousti skolu predcasne z vlastni vule, ze nechteji dale studovat nebo z ekonomickych duvodu a nebo jestli jim v odchodu nepomahaji ucitele aby se jim tam vsichni v dalsich rocnicich vesli a nebo jen proto ze se jim ten konkretni zak proste nelibi ...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 10:42 | tmp

Citace - TOk / 11.09.2008 06:57

Musím říct, že sdílím názor alebi, studovat opravdu budou jen zajištěné děti movitých rodičů.


Hmm studium, znalosti jsou kapitalem. Spravny kapitalista investuje, aby mohl pak z investici zit. Investici se prece muzes zabyvat uz co se dite narodi. Odkladat pak kacek na skolu od narozeni a mas to nebo? Podle me by se mohlo za skolu platit. Je jen otazka jak budou fungovat stipendia, pujcky na studium.

Pokud mas VS, teoreticky vydelas vice a pak musis se rozhodnout kolik budes chtit investovat. Dokazu si predstavit ze treba na ucitele bude se pak malo hlasit lidi, protoze se soucatnymi platy by pak nezaplatili pujcky .... a to pak se muze stat postarat o to ze bude dotovat studium na VS se zavazkem min odpracovanych let ci se vypaceni .. Mohli bysme uz jednou neco pochopit .... NIC NENI ZADARMO. Pokud se nemylim tak cesky stat uz dlouho netisken penize, aby je mohl davat ..... Takze i vzdelani zdarma neco stoji ... jen to v tech socialnich srazkach nini tak jasne videt.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 9. 2008 9:39 | M

Ze své zkušenosti můžu porovnávat přístup ke studentům na vysoké škole státní i soukromé. Mluví se zde o zavedení školného jako o motivaci studentů, ale bude to motivující i pro školy, aby si udrželi studenty?
Státní vysoké školy jsou velkými síty studentů, soukromé v prvních semestrech také, ale více se snaží udržet studenta, uvažují obchodně. Spokojený student ("klient") je zase doporučí dalšímu. Pokud si všichni studenti budou platit školné, je třeba, aby školy také respektovali, že řada "jejich klientů" u studija pracuje. Co se týká nákladů na školné, měli by mít možnost odečítat si je z daní, či mít slevu na dani i zaměstnanci nejen podnikatelé nebo firmy, a to bez omezení věkové hranice. To je i další motivace, proč se třeba chtít celoživotně vzdělávat. :-)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 8:43 | ja

A k tomu financovani - system muze fungovat jen za predpokladu, ze skoly budou placeny od lidi/instituci, kterym poskytuji sluzbu. Coz jsou na jedne strane studenti, kteri by meli platit skolne. A na druhe strane stat, ktery by mel skolam platit na zaklade uspechu absolventa v zamestnani - absolvent ma vysoky prijem, plati vysoke dane, cast dostane skola. Dnesni system zalozeny na poctu nabranych studentu, na koeficientu ekonomicke narocnosti oboru a na poctu publikovanych clanku (ktere nikdo necte) vede k tak tragicke kvalite skol, jakou bohuzel dnes mame.

PS: Jsem uspesnym absolventem technicke VS.
PS2: Libilo se mi heslo kampane "ODS minus", kde bylo neco o tom, ze ODS zavede skolne. Lide k tomu dodavali, ze se jim strana "ODS minus" libi a ze souhlasi s tim, aby platili skolne SVYM detem a ne cizim ve forme dani.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 9. 2008 8:33 | ja

1) Male procento VS vzdelanych lidi mame proto, ze si pod pojmem VS vzdelani predstavujeme neco jineho, nez v jinych zemich. Prejmenujme vsechny lidi s maturitou (prvnim krokem jsou bakalari) na vysokoskolaky a bude problem vyresen. Opravdu si myslite, ze polovina nasi populace ma na uspesne dokonceni VS studia v takove narocnosti, jakou zname z pred deseti let?
2) Nizsi souhrnne procento vysokoskolaku je dano prumerovanim starsich rocniku, kde do selekce studentu vstupovaly i faktory, ktere tam nepatrily...
3) Dnes je na vysokych skolach cca 70 tisic volnych mist rocne a trend je stoupajici. Porevolucni rocniky maji 90-100 tisic lidi, ne vsichni maji maturitu, ne vsichni na VS chteji. Neni spise na case zamyslet se nad kvalitou skol?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 18 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services