Povinnou datovku nemusíte dostat, couvá Rakušan

Povinnou datovku nemusíte dostat, couvá Rakušan

Zdroj: Shutterstock

Každému, kdo bude po 1. lednu 2023 komunikovat se státem s využitím elektronické identity, bude automaticky zřízena datová schránka. S tím zatím počítá zákon o elektronických úkonech, jehož novelu projednávají poslanci. 

Datovou schránku by tak dostal každý, kdo si například bude chtít podat daňové přiznání nebo požádat o dávku na ministerstvu práce prostřednictvím bankovní identity, eObčanky s čipem, služby Moje ID, mobilního klíče eGovernmentu, I.CA s čipovou kartou nebo údajů NIA ID. Pokud by pak v komunikaci se státem nechtěl datovou schránku používat, musel by ji deaktivovat.

Jak ale v pátek naznačil svým tvítem ministr vnitra Vít Rakušan, datovky se tímhle způsobem nakonec automaticky zakládat nebudou. Pokud tedy projde pozměňovací návrh, který při projednávání novely ve druhém čtení přinesl poslanec Petr Letocha ze STAN. Ten navrhuje příslušný odstavec prostě bez náhrady zrušit. 

Podle vyjádření tiskové mluvčí STAN pro web Lupa.cz je pozměňovací návrh reakcí na jednání na ministerstvu vnitra. „Povinné zřízení datových schránek pro fyzické osoby by vedlo k nezměrné zátěži, která by zejména pro zranitelnou část obyvatel mohla v současné době, kdy se potýkáme s vysokou inflaci a energetickou krizi v důsledku války na Ukrajině, způsobit pád do existenčních problémů,“ řekla Lupě mluvčí Sára Beránková

Aktualizujeme: nepodnikatelé ne!

Prst ukazuje doleva na text
Zdroj: Shutterstock

Datové schránky nakonec nebudou od roku 2023 povinné pro každého, kdo se státem komunikuje elektronicky. Schválili to poslanci na návrh ministerstva vnitra.

Datovou schránku z moci úřední nedostanete, potvrdili poslanci

Pět milionů bankovních identit

Podle ministerstva práce a sociálních věcí může mít bankovní identitu přes pět milionů lidí. Jen to všichni nemusí vědět. Službu zatím nabízejí Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Fio banka, Komerční banka, Moneta a Raiffeisenbank. V dohledné době ji slibují také mBank a UniCredit. Mnozí z uživatelů bankovní identity jsou samozřejmě podnikatelé, určitě mezi nimi jsou i nepodnikající lidé, kteří si nechali datovou schránku zřídit dobrovolně. Všichni ostatní, pokud by bankovní identitu použili při komunikaci se státem, by ale podle chystané novely měli automaticky datovku dostat taky. Pokud neprojde pozměňovací návrh.

Povinné datovky pro OSVČ budou

Co se ale nemění, to je plán na rozšiřování datových schránek mezi podnikatele a právnické osoby, které je zatím ještě nemají. V příštím roce by měli mít datovou schránku zřízenu všichni živnostníci a další podnikatelé (OSVČ). Povinné budou i pro právnické osoby, které si dosud datovou schránku nemusely zřídit – jde hlavně o zájmové spolky, společenství vlastníků jednotek (SVJ), nadace nebo obecně prospěšné společnosti.

Už teď mají datovku povinně všechny právnické osoby zapsané v obchodním rejstříku (obchodní společnosti a družstva), advokáti, daňoví poradci, exekutoři či insolvenční správci a samozřejmě také orgány veřejné moci, tedy úřady, soudy a podobně. Momentálně je zřízeno přes 1,51 milionu schránek, aktivních je asi 1,35 milionu.

Všem podnikajícím fyzickým osobám (kromě těch, které už se dřív zapojily dobrovolně) a zbývajícím právnickým osobám vznikne datová schránka mezi 1. lednem a 31. březnem 2023. O zřízení se postará stát, budoucí majitelé datovek si tedy nemusejí nic aktivovat nebo něco hlásit. „Přístupové údaje jim po zřízení schránky budou doručeny poštou,“ upřesnil Jiří Korbel z tiskového oddělení ministerstva vnitra, které je provozovatelem systému datových schránek.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek