Pošta zdraží SIPO. Připlatí si plátci i příjemci

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 30. 12. 2021 | 183 komentářů
Službu využívají přes tři miliony lidí. Poplatku se vyhne jenom ten, komu peníze automaticky odcházejí z bankovního účtu.
Pošta zdraží SIPO. Připlatí si plátci i příjemci

Zdroj: Česká pošta

Česká pošta od začátku února zdraží lidem některé platby související se službou SIPO. Od března pak zvýší základní cenu i pro příjemce plateb.

O tři koruny dražší bude od února platba SIPO u poštovního doručovatele. Nově přijde na 29 korun, vyplývá z informací na webu pošty.

Cena za platbu SIPO na přepážce stoupne z dosavadních 21 na 25 korun, s využitím Zákaznické karty z 15 na 19 korun.

Zdraží také platba SIPO zadaná jednorázovým příkazem k úhradě v bance: poplatek, který si následně účtuje pošta, stoupne o pět korun na 15 korun.

Z 13 na 15 korun stoupnou i ceny některých souvisejících služeb: vyhotovení platebního dokladu „SIPO Hotovost“ z důvodu překročení inkasního limitu, zaslání platebního dokladu „SIPO Bezhotovost“ poštou a zaslání potvrzení o uhrazených platbách.

Nejvýhodnějším způsobem platby zůstává svolení k inkasu SIPO v bance – ve stanovený den si Česká pošta automaticky strhne danou částku z účtu. Za tento způsob úhrady pošta nevybírá žádný poplatek, nic na tom nemění ani nový ceník.

Od března zdraží SIPO také pro příjemce plateb. Základní cena za položku stoupne o korunu na 4,10 Kč. Pošta zároveň zruší množstevní slevy.

„Ke zdražení v řádech jednotek korun v závislosti na způsobu platby jsme přistoupili po analýze nákladů na vykonávání služby,“ říká mluvčí státního podniku Matyáš Vitík. „O zdražení byli klienti v dostatečném předstihu informováni jednak na samotných dokladech SIPO a jednak zveřejněním ceníku na webových stránkách České pošty,“ dodává.

SIPO je zkratka pro Soustředěné inkaso plateb obyvatelstva, které funguje od 60. let. V současné době ho podle Vitíka využívá 3,2 milionu lidí. Kolik z nich už má nastaveno automatické inkaso z bankovního účtu a kolik stále používá nákladnější způsoby úhrady, mluvčí neupřesnil.

Služba umožňuje odeslání peněz několika příjemcům najednou. Pošta pak peníze rozešle příjemcům, s nimiž se klient dohodl na tomto způsobu úhrady. SIPO nejčastěji slouží k platbě nájemného, elektřiny, plynu, rozhlasových a televizních poplatků. Před rozšířením internetového bankovnictví bylo SIPO pro Čechy nejjednodušším způsobem hrazení inkasa, zná ho spíše starší generace.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-608
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 183 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 12. 2021 15:05, Jiří

Nenažranci,praskněte!

+1015
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 12. 2021 17:09, Petr

brečíte na špatném hrobě takhle jste měl nadávat osm let když tady vládla zlodějská vláda Babiše

Zobrazit celé vlákno

-754
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (183 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek