Kolik byste dali meteorologům za předpověď počasí?

Kolik byste dali meteorologům za předpověď počasí?
Často to vypadá, že si meteorologové dělají z lidí legraci. Na začátku června tvrdili, že teplo skončí v půlce června. Pak „konec“ léta posunuli na začátek prázdnin. Jenže konec horka je v nedohlednu. Věříte předpovědím počasí, nebo jsou meteorologové zbyteční? Podělte se o názor.

Vedra měla dávno skončit. Tedy pokud bychom se řídili předpovědí počasí ze začátku června. Teď mělo pršet a teplota se měla kolébat kolem dvacítky. Už od začátku tohoto týdne meteorologové předpovídají příchod bouřek a prudké ochlazení. Nejdřív se měla změna dostavit v pátek, pak v sobotu, úterní televizní předpověď vše posunula na neděli.

Podle dlouhodobé předpovědi z konce června má být až do 10. července teplo, občas zaprší. Pak se má ochladit. Počasí tak má být podobné jako v červnu podle červnové předpovědi. Takže nejspíš bude pořád horko. Předpovídači počasí mají vždy po ruce zdůvodnění, že dlouhodobé prognózy nejsou přesné. Jenže ony často neplatí ani ty na druhý den. Nebo se dokážete podle předpovědi obléci tak, aby vám bylo druhý den příjemně?

Věříte meteorologům? Dělají svoji práci dobře? Má smysl si předpovídače počasí platit, nebo jsou zbyteční? Podle čeho by se také dalo předpovídat počasí?

CO SI O TOM MYSLÍTE? PODĚLTE SE O NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

5. 7. 2008 11:16 | HonzaV

modely už jsou celkem v pohodě, akorát cena je trošku někde mimo - zkoumali jsme možnost využít internetová data předpovědi počasí pro řízení vytápění, ale za jedno místo (s přesností jednotky km) chtěli několik tisíc Kč měsíčně (myslím snad 3000 Kč), což se samozřejmě pro menší systémy nevyplatí - ušetřená částka by byla daleko nižší. Zatím nejlepší předpovídač je myslící člověk s internetem po ruce (předpověď ČHMÚ plus radary z Německa na srážky), místní zkušeností a výhledem z okna na západ ;-).
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2008 15:37 | Bouček Antonín

Přiznám se, že jsem trochu skeptický, když pravdivost předpovědí ověřuje ten, kdo předpověď provádí. Nicméně, pokud je Vámi uvedený graf pravdivý, pak nechápu, proč se říká, že kvůli oteplování země je počasí hůře a hůře předvídatelné. Graf naopak ukazuje, že ČHMÚ předpovídá od roku 1984 stále lépe a lépe.
K tomu, jak dobře předpovídají americké televizní stanice například viz http://freakonomics.blogs.nytimes.com/2008/04/21/how-valid-are-tv-weather-forecasts/
(úspěšnost na jeden den se v průměru pohybuje okolo 85%, po třech dnech už je to víceméně divočina). Onu 80% úspěšnost jednodenních naivních predikcí jsem vzal z níže uvedené Sherdenovy knihy (nicméně plus mínus autobus odpovídá mé vlastní zkušenosti).
Ad úspěšnost meteorologů versus finanční trhy. Zkuste předvídat, jestli příští den půjde trh nahoru (jasno), zůstane plus mínus půlprocento na svém (polojasno) anebo půjde dolů (zataženo, bude pršet)). Dostanete-li se na 85%, jste frajer.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 7. 2008 13:27

A. Boucek: Podle tohohle grafu: http://www.chmi.cz/meteo/om/inform/grafrh.html je presnost predpovedi na druhy den pres 95%. A myslim, ze ta predpoved "hodnotou minulou" ma nizsi uspesnost nez 80%.



Tak zkuste na financnim trhu predpovidat jako to pocasi - vezmete vcerejsi kurs, dejte rozmezi +/- 3% a uvidite, ze vetsinou bude druhy den zavirat v odhadnutem rozmezi ;-)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2008 11:53 | Bouček Antonín

Když si tipnu, že zítra bude stejně jako dnes (tzv. naivní předpověď), trefím se dle Fortune Sellers: The big business of buying and selling predictions od Williama A. Sherdana v 80 % případů. Metereologové se svými družicemi, databázemi a matematickými modely dosahují dlouhodobě 85% úspěšnosti. Jejich přidaná hodnota je tedy dost nízká, nicméně pořád ještě větší než u kterýchkoliv jiných předpovědí. Meteorologické předpovědi mají aspoň nějaký vědecký základ, všichni ostatní (s částečnou výjimkou demografů) prostě vaří z vody. Jinými slovy, co bych za to dal, kdybych se na finančním trhu trefoval s 85% spolehlivostí!
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2008 11:49 | bredy.jinak.cz

Tohle jsem řešil zhruba před rokem...

http://bredy.jinak.cz/?O-pocasi-vime-vse-jenom-nevime-jak-bude/167

A jinak nám domácí meteorologická stanice už tři dny předpovídá návalové deště. Tlakoměr po celou dobu klesá (klesl už dost), takže se ani nedivím, že to ukazuje déšť, nicméně holt matka příroda je lepší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2008 11:13 | VLADISLAV SKALICKÝ

myslím že už se nemá cenu ptát , ani nejlepší technologie pohledů z družic nam nezaručí že meteorologové to nezpackají. Nevěřím - ráno se vzbudím , vyhlédnu ven a udělám si vlastní dojem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2008 7:30 | ja

Kolik byste dali meteorologům za předpověď počasí?

Me se bohuzel nikdo nepta, stat mi sebere cca pulku penez, na ktere si me ceni zamestnavatel a rozdeli je "potrebnym", mezi nimi i meteorologum...

A k tematu - pokud ma clovek jen trochu technicke vzdelani, jen trochu poneti o matematickem modelovani a o dusledcich malych odchylek v zadani na vysledek, pak se takovy clovek musi dlouhodobym predpovedim jen smat. Kdyz je hoooodne stabilni situace nad celou Evropou, tak se jim da verit i na tyden (aspon zhruba), kdyz je situace prumerna, tak to muze vyjit na 2-4 dny, no a kdyz priroda nepreje, tak se s bidou trefi den dopredu... Konkretne u me je situace takova, ze podle predpovedi muzu tusit dva dny dopredu teploty a na srazky mam nemecky radar.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2008 6:05 | Honza

Já myslím, že ty předpovědi na druhý den jim vychází docela dobře. To už spíš je někdy jejich příjemce nepochopí, například "místy přeháňky" si řada lidí vykládá tak, že u nich má určitě pršet atd.
Naopak ty dlouhodobé mi připadají dost na houby. Tady mi opravdu příjde, že místo "ve 3. dekádě se ochladí" my měli říkat něco jako "ve 3. dekádě se na 40% ochladí, 30% oteplí a 30% bude zhruba stejně", ale tohle říkám jen na základě subjektivního pocitu, nikoli nějaké statistiky.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2008 4:35 | Běluška

určitě jsou užitečnější než řada politiků. I když někdy něco nevyjde, přesto jsou potřební a díky jim za jejich práci.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 9 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Má se platit tisícová pokuta za žvýkačku vyplivnutou na chodník?

5. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 6 komentářů

Má se platit tisícová pokuta za žvýkačku vyplivnutou na chodník?

Praha bude přísně pokutovat obyvatele za znečisťování chodníků. K podobným trestům sáhli i v jiných městech. Souhlasíte s tím, aby se za vyplivnutou žvýkačku či odhozený nedopalek platila... celý článek

Má stát vyplatit církvím 270 miliard korun?

22. 5. 2008 | redakce Peníze.CZ | 32 komentářů

Má stát vyplatit církvím 270 miliard korun?

Bitva o církevní restituce ve výši 270 miliard korun ještě v parlamentu ani nevyvrcholila a české banky už vymýšlejí, jak se církvím o nové peníze postarat. Mají církve na tolik peněz... celý článek

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

20. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

Jezdíte dobře, dodržujete předpisy, ale rozčiluje vás bezohlednost mnoha řidičů na českých silnicích? Ministerstvo vnitra vymyslelo nový recept, jak nebezpečným řidičům „zatnout tipec“.... celý článek

Co byste udělali s milionem korun?

21. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 41 komentářů

Co byste udělali s milionem korun?

Milion už dnes v Česku nejsou zase tak velké peníze. Přesto se s ním dá leccos podniknout. Něco si koupit, splatit dluhy, objet svět nebo ho investovat a užívat si později. Co byste... celý článek

Partners Financial Services