Kdy budou další volby? Tady jsou termíny

Do konce desetiletí můžeme jít volit skoro každý rok. Jaké volby budou nejbližší a kdy?
Kdy budou další volby? Tady jsou termíny

Zdroj: Shutterstock

Do konce desetiletí nás čekají – s výjimkou roku 2027 – každý rok některé z důležitých voleb. Naplánované jsou volby do Senátu, prezidentské volby, do Poslanecké sněmovny, do Evropského parlamentu i do obecních a krajských zastupitelstev.

Termíny voleb

  • 2022: volby do Senátu a volby do obecních zastupitelstev
  • 2023: volby prezidenta republiky
  • 2024: volby do Senátu, volby do Evropského parlamentu a volby do krajských zastupitelstev
  • 2025: volby do Poslanecké sněmovny
  • 2026: volby do Senátu a volby do obecních zastupitelstev
  • 2028: volby do Senátu, prezidentské volby a volby do krajských zastupitelstev
  • 2029: volby do Evropského parlamentu a volby do Poslanecké sněmovny
  • 2030: volby do Senátu a volby do obecních zastupitelstev

Volby do Senátu

Senátní volby vyhlašuje prezident republiky. Konají se každé dva roky, takže nás čekají do roku 2030 hned pětkrát. V každých volbách se však mění pouze třetina senátorských míst ve 27 vyhlášených volebních obvodech. Ve skutečnosti tedy stačí zajít k volbám jednou za šest let: tehdy, když jsou pro daný rok vyhlášeny volby do Senátu pro volební obvod, kde máte trvalé bydliště.

Senátní volby jsou dvoukolové. Pokud v prvním kole voleb získá některý z kandidátů minimálně polovinu hlasů, získává automaticky senátorské křeslo. Do druhého kola postupují dva kandidáti z největším počtem hlasů a senátorem se pak stane jeden z nich. Ve volební místnosti podporujete konkrétního senátora, jehož volební lístek vkládáte do obálky.

Senát má 81 senátorů ze stejného počtu volebních obvodů, kteří jsou voleni na šest let. Podmínkou pro kandidaturu je minimální věk 40 let.

Do roku 2030 proběhnou senátní volby ve stanovených obvodech v letech 2022, 2024, 2026, 2028 a 2030. 

Prezidentské volby

Prezidentské volby se konají jednou za pět let. Nejbližší řádný termín nás čeká v lednu 2023. Jejich přesný vyhlašuje nejpozději 90 dnů před jejich začátkem předseda Senátu. První kolo se nesmí konat dříve než 60 dnů před koncem prezidentského mandátu a druhé musí proběhnout nejpozději třicet dnů před jeho skončením. Funkční období prezidenta Miloše Zemana skončí 8. března 2023. 

V roce 2023 se tedy první kolo voleb má konat nejdříve 13. a 14. ledna a druhé kolo 27. a 28. ledna, nejzazší termín vychází 20. a 21. ledna na první kolo a 3. a 4. února na druhé kolo.

Od roku 2013 v ČR funguje přímá volba prezidenta, takže si hlavu státu volí přímo občané, kteří dají hlas konkrétnímu kandidátovi. Volba je v zásadě dvoukolová. Pokud v prvním kole získá některý z kandidátů nadpoloviční většinu hlasů, je vítězem voleb. Když se tak nestane, postupují dva kandidáti s největším počtem hlasů do druhého kola a rozhoduje se mezi nimi.

Funkci prezidenta republiky lze zastávat maximálně dvě volební období za sebou. Miloš Zeman tedy nemůže v lednu 2023 znovu kandidovat.

Volby do Evropského parlamentu

Zástupci Evropského parlamentu mají hájit zájmy občanů při přijímání rozhodnutí Evropské unie. Počet členů parlamentu za jednotlivé státy se liší v závislosti na počtu obyvatel dané země. V České republice se volí 21 poslanců (z celkem 705).

Volby se konají každých pět let. Konkrétní datum stanovuje rada EU. Nejbližší volby vycházejí na červen 2024.

Každý stát si může volební pravidla do jisté míry upravit po svém. V České republice můžete vybrat jedinou kandidátní listinu a označit na ní nejvýše dva preferenční hlasy. Rozdělení mandátů pak odpovídá procentuálnímu počtu hlasů, který jednotlivé strany získaly ve volbách. Například ve volbách z roku 2019 získalo nejvíce hlasů ANO (21,18 %), proto má šest mandátů. Druzí ODS čtyři mandáty, třetí Piráti tři mandáty...

Volby do obecních zastupitelstev

Volby do obecních zastupitelstev se konají každé čtyři roky. Ty nejbližší budou v říjnu 2022.

Vyhlašuje je prezident republiky nejpozději 90 dnů před jejich konáním. Volit mohou občané starší 18 let (stačí, když dosáhnou tohoto věku alespoň druhý den voleb), kteří nejsou nesvéprávní a mají trvalý pobyt v dané obci. Počet volených zastupitelů se liší podle počtu obyvatel obce, městské části nebo městského obvodu. 

Volič u voleb do obecního zastupitelstva nemůže použít voličský průkaz. To znamená, že nelze volit mimo místo trvalého pobytu. Podpořit můžete jednotlivé kandidáty z různých politických stran i celou politickou stranu.

Volby do krajských zastupitelstev

Krajské volby se konají každé čtyři roky. Výjimkou je Praha, kde volby do zastupitelstva probíhají souběžně s volbami do zastupitelstev obcí. Termín vyhlašuje prezident nejpozději 90 dnů před jejich konáním. 

Po volbách

Zdroj: Shutterstock

Co chystá nová vláda ohledně daní, důchodů, sociálních dávek, podnikání, podpory bydlení nebo lepšího fungování úřadů? Prošli jsme čerstvě podepsanou koaliční smlouvu.

Nová vláda ve vaší peněžence. Jak změní důchody, daně, dávky

Volit může každý plnoletý a svéprávný občan. Pokud chcete hlasovat pro celou stranu, pouze vložíte do obálky hlasovací lístek. Můžete i podpořit jednotlivé kandidáty tím, že je zakroužkujete. Maximálně můžete označit čtyři kandidáty na lístku zvolené strany (nelze označit kandidáty napříč stranami, obálka musí vždy obsahovat jeden lístek). Volit můžete i s voličským průkazem, ale jen ve volebním okrsku na území kraje, kde máte trvalé bydliště. 

Lhůta pro konání voleb začíná třicet dnů před uplynutím volebního období a končí dnem jeho uplynutí. Nejbližší volby jsou naplánované na podzim 2024 společně s volbami do Senátu.

Volby do Poslanecké sněmovny

Každé čtyři roky vyhlašuje prezident republiky volby do Poslanecké sněmovny. Ve volbách voliči rozhodují o 200 poslancích. Tím se může stát občan České republiky po dovršení věku 21 let. Volí se podle zásad poměrného zastoupení.

Hlasovací lístky dostanete do schránky nejpozději tři dny před začátkem voleb. Když lístek ztratíte nebo zapomenete doma, dají vám nové lístky ve volební místnosti. Volit můžete i v zahraničí na českých zastupitelských úřadech, když si zařídíte voličský průkaz.

Hlasovat můžete pro jedinou kandidátní listinu, případně na ní zakroužkovat až čtyři preferenční hlasy. Nelze hlasovat pro kandidáty z různách stran (listin). 

Poslední volby se uskutečnily v roce 2021, další se mají konat v říjnu 2025.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2021 13:10, Matěj

Citace / 10.12.2021 09:20

ani nas to nezajima mame se hur a hur


Protože tě nezajímají volby, nebo volíš nemehla a podvodníky.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 12. 2021 21:07, Zdenál

To víš, Babišova drahota. Nastala doba,kdy si důchodce nezaplatí ani zubaře. O plynu a elektrice ani nemluvě. Doba hojnosti je nenávratně pryč.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services