Německo: Za emise zaplatíte

Eva Sovová | rubrika: Příloha | 25. 6. 2008

Při nočních cestách do Německa je užitečné si hlídat stav paliva v nádrži a včas pohonné hmoty dočerpat. Na dálnicích bývají pumpy často daleko od sebe a mimo dálnice v drtivé většině nemají čerpací stanice otevřeno non-stop.

Při vjezdu do center některých německých měst je potřeba mít zakoupenou známku a zaplatit tak poplatek za znečištění ovzduší. Vjezd do centra začalo zpoplatňovat jedenáct německých měst, například Berlín, Hannover, Koln či Stuttgart. Vozidla musí mít zakoupenu známku v hodnotě 5 až 10 eur, podle množství vypouštěných emisí. Nařízení se týká i aut registrovaných v zahraničí a řidiči, který bez této známky vjede do centra zpoplatněného města, hrozí pokuta 40 eur.

Letos bude toto omezení platit již ve 33 německých městech. Od letošního 1. srpna se připojí Brémy a od 1. října Mnichov. Nálepky se dají koupit na německých STK po předložení dokladu o emisní kontrole vozidla.

Rychlost a alkohol

V Německu je maximální povolená rychlost 50 km/h v obci, 100 km/h mimo obec a na dálnici rychlost není omezena. Pouze v Brémách je na dálnici limit 120 km/h. Řidič pomalu jedoucího vozidla musí umožnit předjetí rychlejším vozům, a to buď zpomalením rychlosti ve vhodném místě, nebo zastavením automobilu.

Dálnice není pro osobní auta nijak zpoplatněna. Je povolena hranice 0,5 promile alkoholu v krvi řidiče. U řidičů do 21 let a těch, kteří mají řidičský průkaz méně než 2 roky, není alkohol povolen vůbec.

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se pohybuje od 35 eur, za projetí na červenou od 50 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokuta od 250 eur.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+18
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

16. 6. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

Cizince láká hlavně Praha. Vloni metropoli navštívilo přes 4 miliony turistů. Do regionů, kde není kvalitní ubytování, se cizinci moc nehrnou, což škodí tamní ekonomice.

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

17. 4. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

Za dovolenou v cizině chtějí Češi letos vydat zhruba 15 200 korun. Tato částka rok od roku roste. Cestovní kanceláře klienty lákají nižšími zálohami za rezervaci zájezdu či dovolenou... celý článek

Jak na dovolenou bez cestovky

28. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Partners Financial Services