Rakousko: Místo pokuty vám můžou vzít osobní věci

Eva Sovová | rubrika: Příloha | 25. 6. 2008 | 2 komentáře

Při menších dopravních nehodách se v Rakousku nemusí volat policie. Stačí, když se účastníci dohodnou a vymění si osobní údaje. Pokud se český řidič rozhodne k takové havárii místní policii přivolat, musí počítat s tím, že si dopravní policisté naúčtují poplatek 40 eur.

Rychlost a alkohol

Maximální povolená rychlost je 50 km/h v obci, 100 km/h mimo obec (Tyrolsko a Vorarlbergsko 80 km/h) a 130 km/h na dálnici.

Je povolena hranice 0,5 promile alkoholu v krvi řidiče.

Dálnice a většina rychlostních komunikací označených "S" je zpoplatněna prostřednictvím známky, která se dá koupit na benzínových pumpách u hranic. Desetidenní známka stojí letos 7,70 eur, dvouměsíční 22,20 eur a roční 73,80 eur. Platí se také za průjezd některými horskými průsmyky a tunely, mýtné je stejné jako loni.

Pokuty

Policisté smí vybírat v hotovosti pokutu nejvýše 36 eur. V případě vyšší pokuty mohou požádat o zaplacení zálohy. Řidiči, který nemá hotovost na zaplacení pokuty, smějí policisté zabavit v hodnotě pokuty věci z osobního majetku, například oblečení či elektroniku.

Pokuta za překročení rychlosti o 20 km/h se v Rakousku pohybuje od 20 eur, za projetí na červenou od 70 eur a za jízdu pod vlivem alkoholu nad povolený limit je pokuta od 220 eur.

Od 1. ledna 2008 musí jezdit řidiči i přes den s rozsvícenými potkávacími světly a od 1. listopadu se povinně přezouvají letní pneumatiky na zimní.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

16. 6. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Do českých regionů se zahraniční turisté moc nehrnou

Cizince láká hlavně Praha. Vloni metropoli navštívilo přes 4 miliony turistů. Do regionů, kde není kvalitní ubytování, se cizinci moc nehrnou, což škodí tamní ekonomice.

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

17. 4. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi utrácejí za dovolenou v zahraničí čím dál víc

Za dovolenou v cizině chtějí Češi letos vydat zhruba 15 200 korun. Tato částka rok od roku roste. Cestovní kanceláře klienty lákají nižšími zálohami za rezervaci zájezdu či dovolenou... celý článek

Jak na dovolenou bez cestovky

28. 7. 2003 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Partners Financial Services