Finanční poradenství podle České spořitelny II

Jakub Vytlačil | rubrika: Příloha | 22. 5. 2008 | 3 komentáře

Pokračování testu.

Pro pravidelné investice bankéř doporučil fond životního cyklu. Složení portfolia takového fondu se mění podle věku klienta zbývajícího do roku dosažení důchodu (v mém případě dosažení finanční nezávislosti). S přibývajícím věkem klesá riziko kolísavosti hodnoty podílových listů, ale přiměřeně i výnosnost. Na začátku je portfolio tvořeno převážně akciemi, při dosažení stanoveného věku je portfolio konzervativní (akcie tvoří zhruba 10 % majetku).

Bankéř rovněž navrhnul zřízení Investičního životního pojištěníFlexi Invest s měsíční platbou 1 000 Kč: „Je to z čistě daňových účelů protože si můžete odečíst částku 12 000 Kč z daňového základu,“ vysvětlil. Pak následovala otázka: „Jaká rizika vám hrozí?“ Měl jsem si sám navrhnout, na jaká rizika a pojistné částky chci být pojištěn. Nakonec však bankéř sám vymyslel návrh pojistné smlouvy (s příslušným programem v počítači). Považoval za zbytečné pojišťovat riziko úmrtí (jsem bez rodiny a bez dluhů). Tuto pojistnou částku proto stanovil na minimum 10 000 Kč.

Jak vypadal náš testovací klient

Klient

  • 26 let, svobodný bez dítěte, zaměstnanec, čistý příjem 32 000 Kč měsíčně + 100 000 Kč roční bonus

Cíle

  • Dovolená 100 000 Kč za 1 rok,
  • Auto (lepší ojetinu) za 6 let cca 300 000 Kč,
  • Nový byt 2+kk v Praze za tři roky za 2 500 000 Kč,
  • Dosažení finanční nezávislosti za 19 let s rentou 20 000 Kč

Prostředky

  • Stavební spoření od roku 2003, 1 500 Kč měsíčně, zůstatek asi 120 000 Kč
  • Běžný účet se zůstatkem 200 000 Kč, termínovaný vklad 1 000 000 Kč
  • Žádné pojistky, žádné dluhy, výdaje 20 000 Kč + 1 500 Kč do stavebního spoření
  • Vlastní byt v Litoměřicích v hodnotě cca 1 500 000 Kč, osobní vlastnictví, cihla, v centru města.

Co je to finanční nezávislost?

Je to stav, kdy majetek klienta generuje pravidelnou rentu ve výši výdajů klienta. Je to stav, kdy je zachována životní úroveň klienta, bez nutnosti pracovat. Jedná se o finanční svobodu ve smyslu nezávislosti na příjmu ze zaměstnání či podnikatelské činnosti.

U pojištění velmi vážných onemocnění se bankéř pokusil vypočítat potřebnou pojistnou částku podle mých současných výdajů. Na otázku, "Jak dlouho si myslíte, že budete s velmi vážným onemocněním žít?", jsem laicky odpověděl do 60 let. Bankéř myslím správně namítl, že v průměru takto postižení lidé umírají do pěti až deseti let, nicméně počítal s potřebnou finanční částkou do věku 60 let (z těchto finančních prostředků tedy musím vyžít 34 let).

Maximální pojistná částka akceptovaná programem byla 4 miliony Kč. Pojištění trvalých následků úrazu bylo stanoveno na částku 1 milion Kč s maximální progresí na 4 miliony Kč. Dávka denního odškodného od 1. dne byla stanovena na 300 Kč/den. Jinak mohu použít úspory na běžném účtu. Pojištění pracovní neschopnosti od 15. dne také na 300 Kč/den. Poradce počítal s nemocenskou asi 8 – 10 tisíc Kč měsíčně, a na pokrytí dalších výdajů právě s částkou 300 Kč. Smlouva měla trvat do 60 let a na konci bych si vybral částku cca 350 000 Kč (při předpokládaném zhodnocení 4 % ročně). Nicméně celkově bych na pojistném zaplatil 1 722 996 Kč (v nominálním vyjádření – bez výpočtu časové hodnoty peněz). Běžně placené pojistné činilo 4 351 Kč měsíčně.

Tato částka se od původně navrhované výše pojistného 1 000 Kč výrazně lišila. Bankéř sám následně uznal, že takto vysoké pojistné by asi málokterý klient platil a slíbil, že pošle další návrh pojistné smlouvy na e-mail.

Nový návrh jsem po týdnu opravdu emailem dostal. Bankéř navrhl použití Kapitálového životního pojištění Flexi. Pojistnou částku pro případ smrti bankéř stanovil na 10 000 Kč, velmi vážná onemocnění na 600 000 Kč a pojištění trvalých následků úrazu na 600 000 Kč s progresí. Kvůli daňovým úlevám opět do 60 let. Čtvrtletně placené pojistné bylo 1 930 Kč. Privátní bankéř doporučil každý rok vložit mimořádný vklad až do výše 12 000 Kč (rozdíl mezi výší daňového odpočtu ze zaplaceného pojistného a 12 000 Kč) pro plné využití daňových úlev. Zmínil se o možnosti vybrání kapitálové hodnoty v případě potřeby.

Schůzka trvala necelých 90 minut. Na konci prezentace plánu mne bankéř seznámil s úlohou státních dotací (na penzijní připojištění a stavební spoření). Obdržel jsem také podrobné informace o doporučených produktech ve formě desetistránkového dokumentu. Všechny výpočty byly počítány s nominálním zhodnocením (není zohledněna časová hodnota peněz).

Zpět na úvod testu.

Šli byste do České spořitelny a nechali si poradit, jak upravit své osobní finance? Podělte se o názor.

Autor je konzultantem společnosti KFP.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční poradenství podle České spořitelny I

15. 5. 2008 | Jakub Vytlačil | 9 komentářů

Finanční poradenství podle České spořitelny I

Po testech finančně poradenských společností jsme otestovali úroveň finančního poradenství v bankách. Tentokrát přišla řada na Českou spořitelnu. Jak vypadá finanční poradenství u této... celý článek

Finanční plánování podle Československé obchodní banky II

17. 4. 2008 | Jakub Vytlačil | 21 komentářů

Finanční plánování podle Československé obchodní banky II

Finanční plán od osobního bankéře ČSOB byl komplexní. Řešil zajištění rizik i dosažení kýžené finanční nezávislosti. Bankéř poradil i s hypotékou.

Finanční poradenství podle Československé obchodní banky I

10. 4. 2008 | Jakub Vytlačil | 18 komentářů

Finanční poradenství podle Československé obchodní banky I

České banky používají jako zaklínadlo pojem individuální přístup ke klientům. Proto jsme je otestovali, jak se klientovi věnují a jestli mu umí poradit ohledně jeho osobních financí.... celý článek

Kdy se Češi naučí rozumět financím

8. 4. 2008 | Petr Čermák | 11 komentářů

Kdy se Češi naučí rozumět financím

„Když vlastní člověk firmu, může zkrachovat, když nebude poptávka po jeho zboží,“ shodli se žáci deváté třídy v hodině finanční gramotnosti na riziku majitele podniku. Zatím jsou v... celý článek

Jak banky dokážou finančně poradit

3. 4. 2008 | Jakub Vytlačil | 6 komentářů

Jak banky dokážou finančně poradit

České banky čím dál víc inzerují, že klient u nich najde pomoc s řízením svých osobních financí. Podívali jsme se proto na kvalitu jejich poradenství. Začíná tak cyklus testů pěti českých... celý článek

Partners Financial Services