Umí se Češi dohodnout, kdo zavinil dopravní nehodu?

Umí se Češi dohodnout, kdo zavinil dopravní nehodu?
Ministr vnitra Ivan Langer nechce, aby policie vyšetřovala nehody, při nichž se nikdo nezranil a škoda nepřesáhla 100 tisíc korun. Myslíte si, že se čeští řidiči budou schopni dohodnout na viníkovi nehody sami mezi sebou, nebo že ho budou umět určit pojišťovny? Podělte se o názor a vyhrajte vstupenky na výstavu Auto Praha.

České řidiče zjevně čeká malá revoluce. Budou se muset spolu naučit domluvit i v tak stresující situaci, jakou je dopravní nehoda. Podle návrhu policejního zákona z pera ministerstva vnitra, by u nehod se škodami do sto tisíc korun a bez zraněných už neměla automaticky asistovat policie a určovat, kdo nehodu zavinil. A tedy v důsledku i to, z čí pojistky povinného ručení se škoda zaplatí. Pokud zákon projde, bude na samotných řidičích, aby se na viníkovi dohodli. Když se neshodnou, bude muset nehodu vyřešit pojišťovna, ovšem pouze na základě jednoho formuláře, který řidiči společně vyplní a do něhož namalují pozici aut. Do tiskopisu budou moci každý sám za sebe stručně popsat nehodu, a to i když se budou jejich názory lišit.

Pojišťovny tvrdí, že by to neměl být problém. A řidiči? Těžko říct. Jisté je to, že Češi za volantem patří v Evropě mezi nejméně ohleduplné řidiče. Spoléhat na slušnost a korektnost místních motoristů, tak jak s ní počítají třeba pojišťovny v Německu, může být ošidné. Nezřídka se v tuzemsku stává, že čím má řidič silnější a dražší auto, tím více si myslí, že mu silnice patří a všichni ostatní by se mu měli klidit z cesty. Ale třeba to nakonec bude vše jinak a Češi zase jednou příjemně překvapí.

Jsou Češi schopní se dohodnout na tom, kdo zavinil nehodu? Uměli byste odhadnout škodu na svém voze? Jaké máte zkušenosti z vyšetřování dopravních nehod a z následné úhrady škody od pojišťoven?

PODĚLTE SE O NÁZOR A PŘEČTĚTE SI MÍNĚNÍ OSTATNÍCH. ZADEJTE PŘI PUBLIKOVÁNÍ NÁZORU SVŮJ EMAIL A MŮŽETE VYHRÁT DVĚ VSTUPENKY NA VÝSTAVU AUTO PRAHA (25. – 27. 4. 2008). VYHRÁVÁ PRVNÍCH DVACET PĚT AUTORŮ PŘÍSPĚVKŮ.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

30. 4. 2008 17:50 | Rýpal

Naprostý souhlas, trefil to do mne takový mladík s X5,on skoro žádná škoda, já na Žigulu masku,blatník a netušil jsem že taky podběh a hnutý předek.On byl jak milius, dal mi tisicovku, že jako víc momentálně u sebe nemá,že se sejdeme u jeho firmy a pojedeme na pojišťovnu. No a druhej den jsem najednou byl viník já a že on musí dát nový nárazník a metalíza co stojí.A přesně jel v tom aute prý s celou kumpanií kamarádů....
No nakonec šel źigul na vrakáč, a ty gumy jsem mu já nepropíchul!
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 4. 2008 13:47 | Mayha

A koho asi tak mohou zvolit negramotní voliči, pane Řího?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2008 20:33 | ŘÍHA VÁCLAV

Víte to co se niní děje v naší republice tak se není čemu divit že si vimyslí takovou hovadinu.
Pustíte televizi a slyšíte tam samí totální nesmysli .
Co náš politik to .........!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2008 17:38 | karel zenker

moc něvěřím tomu,že se dva řidiči dohodnou.málokdy se stane,že do sebe narazí dva normální řidiči.Podle mých zkušeností je mnoho řidičů docela agresivních.a pokud se srazím s někým takovým,tak to bude jistě radostná domluva.Může mi začít vyhrožovat,nebo prostě nic nepřizná a bude trvdit,že jsem to byl já.Pojišťovna bude chtít jeden formulář za oba.Kdo z nás ho odveze na pojišťovnu.Logicky nebudu druhému řidiči věřit.a to pochybuji,že mi vyplní nějaký formulář.nehody by měla řešit třetí strana,která uvidí celé místo nehody.úředník v pojišťovně to bude brát jako jednu z mnoha nehod a může rozhodnout dle nálady.Nebo podle toho,aby škodu platila jiná pojišťovna.Pojistných podvodů,zřejmě přibude.
+59
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2008 16:12 | Mirek

V případě že nehodu zřetelně zaviním, je tento návrh pro mě výhodný - vyhnu se pokutě. Ale komu budu moci věřit, že na místě činu slíbené se nepokusí zpochybnit? A nejednoznačný podíl viny bez arbitra prostě vyřešit nepůjde. Ovšem, i dnes oběti nehod nemají zaručeno, že je vyšetřující nepřevede do druhé kategorie. Kromě toho, určitě je to uvolnění tlaku na opilé řidiče. :-(
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2008 13:04 | Petr

V celé diskusi trochu uniká fakt, že nutnou podmínkou pro vypořádání nehody bez účasti policie není podle platných předpisů jen absence zranění osob, výše škody do stanoveného limitu a dohoda účastníků nehody o jejím zavinění, ale také to, že nesmí vzniknout žádná (!) škoda na majetku třetích osob. To znamená, že nesmí být poškozeno dopravní značení, svodidla, ploty, ale ani třeba věci pasažérů vozidel atd. Fakticky to také znamená, že účastníci nehody musí být zároveň vlastníky vozidel, která byla při nehodě poškozena. Vznikne-li jakákoliv škoda na vozidle pořízeném na leasing, vozidle služebním, z půjčovny nebo třeba vypůjčeném od kamaráda, policie nehodu musí vyšetřit i kdyby při ní vznikla škoda za pár tisícovek!!!
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2008 11:40 | Ing. Krupička Petr

Řidiči se v převážné většině nebudou umět dohodnout na vině. Pojišťovna by musela dorazit na místo nehody. Od stolu také nebude její posouzení korektní.
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2008 10:14 | pipo

Já bych policii nevolal ani v případě škody nad 100.000,- Kč. Když jde jen o zmačkané plechy, tak na co policie, když se lidé dhodnou. Výši škody laik stejně nedokáže odhadnout. Od toho platím pojistné a když by se lidé nedokázali na vině dohodnout, od toho je zde policie. To zas platím daně, z těch je policie placená, a jeden z účastníků spáchal minimálně přestupek v dopravě a ty, jak známo, řeší policie.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2008 9:24 | Mayha

Snahu policie omezit si množství práce shledávám krajně nešťastnou. Teď chce policie jezdit jen k nehodám se škodou nad 250.000 Kč (až pak omezeno na 100.000 Kč), nechce už ani chránit normální lidi před zdivočelými tlupami neandrtálců - tzv. fotbalových fanoušků, příště třeba nebude chtít vyjíždět k loupežím se škodou do 250.000 Kč. Pak někoho napadne další úspora - policie bude řešit jen vraždy, zločiny proti majetku si občané vyřešte s pojišťovnami sami. Finální úspora bude dosažena, až nebude mít policie na práci vůbec nic a vše se nechá na lidech samých. Do jakého století se tím vrátíme???

Nedávno jsem četl, že průměrný počet vražd na 100.000 obyvatel byl před 200 lety v Evropě více než desetinásobný proti dnešku. To, že počet násilných činů je dnes statisticky nízký (i když se to třeba nezdá) je i mj. důsledkem existence policie. Kde je efektivní, je jich asi méně (Švýcarsko, Norsko), než kde je z růsných důvodů spíše špatná (Česko, Balkán), ale přesto je to všeobecný pokrok.

Navrhuje-li ministr Langr, aby si to lidé řešili mezi sebou, současně tím vyzývá lidi, aby se vyzbrojili. Protože řešení případné nehody mezi čtyřma očima s některými arogantními hajzly v autech s černými skly nebo např. některými pasáky-taxikáři si na civilizované úrovni neumím představit. Před 2 lety na moji tetu řval a mířil pistolí ze staženého okénka vozu s černými skly jeden takový "asertivní" řidič, a to proto, že si dovolila přecházet na zelenou na křižovatce a navíc pomalu - s berlí, když jel ON - vysokoblahorodí, pán světa - a musel na červenou zastavit. Dle řevu to byl Čech, i když s mentalitou ruského bohatýra šlapajícího po hlavách mužiků.

V Česku se bohužel mísí západní civilizace a kultura s divokým Východem takže to, co možná funguje na Skotském venkově nebo Walesu, tady fungovat nebude.
+32
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2008 8:40 | ja

Policajty bych nevolal jedine v pripade, ze by skoda byla do tisicovky (a krome rozbite zarovky nebo jednoho okna skodu stejne neodhadnu) a byl bych vinik a na miste bychom se bez pojistovny vyrovnali. V kazdem jinem pripade nebudu riskovat, ze neodhadnu skodu nebo se z toho vynik vyspi a vse nasledne popre. A jelikoz jezdim v aute, ktere neni psane na me (dalsi kuriozita spojena s nesmyslne nastavenym povinnym rucenim), tak stejne pri nehode vznikne skoda treti osobe, takze policajty s klidem volat muzu :-)

PS: Nikdy jsem zadnou nehodu nezpusobil ani nebyl jejim ucastnikem, nedostal nikdy pokutu ani neprisel o zadny bod.
PS2: Nejsem Cech, ale Moravak zijici v Cechach, tak jsem taky prispel...
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2008 6:30 | Rodič

Mám osobní zkušenost, kdy do mne s manželky v koloně zezadu štouchl jeden řidič se služebním vozem. Škoda byla minimalní, měl jsem vmáčknutou zadní část kufru do auta, takže kufr nešel zavírat a zamykat. Auto viníka mělo jen šrám na nárazníku. Pán se mi vyplakal na rameni, ze nechce platit pokutu a že ho šéf roztrhne. I zželelo se mi ho a spokojil jsem se s tím, že mi dal vizitku, ukázal kartičku pojišťovny a že se sejdeme druhý den ráno u pojišťovny. Nikdo neprišel. Volal jsem mu, tvrdil, že mne nezná. Řekl jsem mu, že mám číslo auta, a že se mnou jela žena, takže mám svědka. On řekl, že s ním jeli dva kolegové (ve skutečnosti jel sám). Takže jsem se na to vykašlal, plech mi vytáhl kamarád za jedno pivo a mám zásadu volat ke každé nehodě Policii, i kdyby mi viník sliboval hory-doly. Teď Langer chce, aby ten kdo zavolá policii k malé škodě platil za výjezd. Hold nové heslo "Pomáhat a chránit" v praxi.
+23
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 4. 2008 1:46 | HonzaH

Nejde jen o korektnost v jednání řidičů. Když nehodu nebude šetřit policie, i když se na zavinění shodnou oba řidiči, není výsledek řízení o náhradě škody vůbec jistý. Advokát viníka může najít na nákresu amatérů a jejich písemném vyjádření nějaké formální nedostatky. Viník si vzpomene, že byl ve stresu a podepsal zavinění pod nátlakem, že druhý řidič byl možná vožralej atd. Pojišťovna viníka, který bude mít šikovného advokáta, odmítne platit, a po několika letech soudních tahanic, kdy budou soudy vydávat protichůdná rozhodnutí a vzájemně si vracet spisy k novému projednání, budou všechny tyto případy končit ve Štrasburku.
+53
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeno všech 12 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Oblíbená témata

auto, pojišťovna, policie

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Je dobře, že mizí tradiční bankovní značky?

3. 4. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Je dobře, že mizí tradiční bankovní značky?

Kdo si zakládal na tom, že má účet u eBanky, bude mít brzy smůlu. Bude už jen klientem Raiffeisenbank. Podobně před časem přišli o „svou“ banku klienti Živnostenské banky. Vadí vám,... celý článek

Co vypátrá poslanecká stravenková vyšetřovací komise?

27. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Co vypátrá poslanecká stravenková vyšetřovací komise?

Po Velikonocích se strhla v parlamentu mela kvůli stravenkám. Výsledek? Poslanci budou vyšetřovat, jestli v boji o zachování daňových výhod někdo někoho neuplatil. Je válka o stravenky... celý článek

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

20. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 8 komentářů

Má mít řidič porušující předpisy dražší povinné ručení?

Jezdíte dobře, dodržujete předpisy, ale rozčiluje vás bezohlednost mnoha řidičů na českých silnicích? Ministerstvo vnitra vymyslelo nový recept, jak nebezpečným řidičům „zatnout tipec“.... celý článek

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

13. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Chtěli byste používat mobil jako peněženku?

Pomocí mobilu se dá v Česku zaplatit jízdenka na metro či poplatky u lékaře. Uvažuje se i o platbách za parkování. Oproti Japonsku je zatím pořád jen pravěk. Láká vás představa, že... celý článek

Měl by stát ovlivňovat ceny v supermarketech?

6. 3. 2008 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Měl by stát ovlivňovat ceny v supermarketech?

Většina Čechů v nich nakupuje a zároveň je nemá ráda. Výrobci potravin je obviňují, že je přivádějí na pokraj bankrotu. Řeč je obchodních řetězcích. Co si o nakupování v supermarketech... celý článek

Partners Financial Services