Notáři poradí zadarmo. Ve čtvrtek po telefonu

pk | rubrika: Aktuality | 19. 10. 2020 | 1 komentář
Notáři poradí zadarmo. Ve čtvrtek po telefonu

Zdroj: Shutterstock

Notářská komora ČR pořádá čtvrtý ročník Dne otevřených dveří. Tentokrát proběhne po telefonu. Ve čtvrtek 22. října bude k dispozici pět notářů.

Akci lze využít k bezplatné právní konzultaci životní situace, například ohledně dědictví, manželských smluv, takzvaných nesporných rozvodů nebo aktuální hrozby tunelování fondů oprav společenství vlastníků jednotek (SVJ).

Zájemci o konzultaci mohou ve čtvrtek 22. října mezi 9. a 16. hodinou telefonovat na čísla 604 827 137, 604 829 654, 604 842 591, 604 847 609 nebo 604 873 042. Ve stejném čase také mohou pokládat dotazy na facebookovém profilu komory.

Prezident Notářské komory Radim Neubauer letos čeká množství dotazů i ke zmíněné hrozbě pro SVJ. „Od zrušení povinnosti osvědčit změnu stanov SVJ notářem, tedy za poslední tři měsíce, výrazně přibylo vytunelovaných fondů oprav, ve kterých měli nájemníci naspořeno i několik milionů korun. Navíc předpisy související s covidem-19, které umožňují změny v SVJ odhlasovat bez fyzické přítomnosti majitelů bytů, lze také snadno podvrhnout,“ připomíná Neubauer.

„Důležité je tedy kontrolovat, zda na pozici předsedy SVJ nebyl dosazen takzvaný bílý kůň, jehož prostřednictvím se naspořené prostředky vyvádějí. Průběžně sledujte výpisy z rejstříku SVJ, a bude-li zjištěna neoprávněná změna, okamžitě se obraťte na policii a informujte svou banku. Včas také vyzvedávejte doporučenou poštu, kontrolujte datovou schránku i běžnou a elektronickou poštu SVJ nebo družstva. Je také možné zakotvit do stanov SVJ požadavek na osvědčení jejich změny i volbu orgánů SVJ notářem, jak to bylo obvyklé dříve,“ dodává Neubauer.

Psali jsme víc:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

notář, notáři, odměna notáře, slevy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Notáři zdraží. Připlatíte si za dědictví, ověření i manželskou smlouvu

15. 10. 2020 | Veronika Hejná | 32 komentářů

Notáři zdraží. Připlatíte si za dědictví, ověření i manželskou smlouvu

Inflace i mzdy rostou, ale odměna notářů nestoupla už mnoho let. Od příštího roku se to změní, rozhodla letos v létě paní ministryně.

Varování pro SVJ. Zloději míří na stovky účtů

10. 10. 2020 | Veronika Hejná | 14 komentářů

Varování pro SVJ. Zloději míří na stovky účtů

Společenství vlastníků jednotek jsou v posledních týdnech terčem rozsáhlého podvodu. Základem je zfalšování voleb, krádež identity a nakonec pokus vybrat peníze z bankovního účtu.

Manželská smlouva: Češi překonali rekord, hlásí notáři

16. 1. 2020 | Petr Kučera

Manželská smlouva: Češi překonali rekord, hlásí notáři

Manželskou (či takzvanou předmanželskou) smlouvu si loni nechalo sepsat celkem 10 891 párů, což je nový rekord. Vyplývá to ze statistik Notářské komory ČR.

Dědické řízení krok za krokem. A kalkulačka odměny notáře

29. 9. 2016 | Petra Dlouhá | 75 komentářů

Dědické řízení krok za krokem. A kalkulačka odměny notáře

Když přijdete o blízkého člověka, čeká vás dědické řízení. O tom, jak probíhá, se dočtete v dnešním, posledním díle seriálu o dědictví. Máme pro vás i kalkulačku, která spočítá, kolik... celý článek

Partners Financial Services