Máte balíček. Pozor na falešnou poštu, chce kartu

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 16. 10. 2020 | 8 komentářů
Máte balíček. Pozor na falešnou poštu, chce kartu
Podvodný web vypadá skoro jako ten pravý.
Zdroj: Avast

Nový phishingový útok mířící na české uživatele internetu napodobuje Českou poštu. Součástí podvodného e-mailu je odkaz, který uživatele přesměruje na podvodný web. Upozornila na to společnost Avast.

Podvodný e-mail upozorňuje na nevyzvednutý balíček a vyzývá k provedení platby na odkazující webové stránce.

„Totožný podvodný web se nachází na několika nově registrovaných doménách. Některým z nich dokonce chybí bezpečnostní certifikát,“ říká Alexej Savčin, odborník na phishing v Avastu.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu.

Design webové stránky (na úvodním obrázku) je velmi podobný designu stránek České pošty. Většina odkazů na stránce ale nefunguje a pokud na ně uživatel klikne, zobrazí se mu chybová hláška. Některé odkazy naopak uživatele přesměrují na opravdový web České pošty.

„Hlavním obsahem podvodných stránek je formulář pro zadání údajů platební karty,“ říká Savčin.

Po zadání těchto údajů se uživateli zobrazí animace napodobující zpracovávání údajů. Následně se na stránce načte nový formulář pro zadání ověřovacího kódu ze zaslané SMS zprávy.

„K přesměrování na podvodnou stránku využívají útočníci službu od společnosti Google. Na tento problém naši analytici společnost Google upozornili,“ říká Savčin.

Zdroj: Avast

Podvodný e-mail.

Zdroj: Shutterstock

Proč jsou podvodné e-maily tak hloupé?

Hledají hlupáky, vysvětluje Lukáš Kovanda.

Jednodušší je prostě napsat tak ubohý mail, že na něj skočí jen skutečný trouba. Takový, u kterého už tedy existuje opravdu významná pravděpodobnost, že projde i dalšími koly komunikace a o své peníze se nakonec připravit nechá. Čtěte víc!

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+22
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2020 7:48, HonzaV

Ono celý neštěstí je v tom, že lidi používají technologie, o kterých nevědí jak fungují. Já vím, že to dneska asi jinak nejde. Ale pořád považuju za výhodu, když si umím prohlédnout zdrojový text mailu, poznám, jaká je skutečná adresa odesílatele, vidím, že link vede na jinou adresu než jaká je v textu (někdy je to dáno jedinečným URL aby firma věděla, kdo jí tam kliknul, jindy je to na první pohled jasná levá) atd. U těch novějších služeb už jsem taky v koncích. A bude hůř :)

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Varování pro SVJ. Zloději míří na stovky účtů

10. 10. 2020 | Veronika Hejná | 14 komentářů

Varování pro SVJ. Zloději míří na stovky účtů

Společenství vlastníků jednotek jsou v posledních týdnech terčem rozsáhlého podvodu. Základem je zfalšování voleb, krádež identity a nakonec pokus vybrat peníze z bankovního účtu.

Nová vlna podvodů. Banky varují před vylepšenými triky

9. 10. 2020 | Jiří Hovorka | 16 komentářů

Nová vlna podvodů. Banky varují před vylepšenými triky

Na klienty bank momentálně míří vlna podvodných útoků s cílem dostat se k jejich penězům. Přes telefony či e-maily se útočníci snaží získat přihlašovací údaje do přímého bankovnictví... celý článek