Koronavirová mapa se vybarvuje, pět okresů je oranžových jako Praha

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 11. 9. 2020 | 4 komentáře
Koronavirová mapa se vybarvuje, pět okresů je oranžových jako Praha

Zdroj: Shutterstock

Okresy Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště jsou nově na takzvaném semaforu oranžové. Přiřadily se tak k Praze, která zůstává spolu se Středočeským krajem nejzatíženějším okresem, co se koronaviru týče. Oznámilo to ministerstvo zdravotnictví, které provedlo pravidelné vyhodnocení epidemiologické situace.

Zařazení pod oranžovou barvu pro dotčené okresy znamená, že od pondělí 14. září v nich dojde k omezení otevírací doby restaurací či hospod. Od půlnoci do šesté hodiny ranní budou muset mít zavřeno. Hygienici budou na situaci v těchto okresech reagovat také dalšími opatřeními, která zatím nebyla zveřejněna.

„Nejzatíženějšími regiony jsou Praha a Středočeský kraj, kde se objevuje počátek komunitního šíření. Ohniska nákazy evidujeme také v ostatních regionech, kde jsou však zdroje nákazy dohledatelné a virus se tedy nešíří komunitně. V této chvíli je nejdůležitější individuální zodpovědnost každého z nás. Všichni bychom měli dodržovat zejména pravidlo 3R - mýt si ruce, dodržovat rozestupy a nosit roušky ve vnitřních prostorách," popisuje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Do zeleného stupně pohotovosti se nově zabarvily okresy Benešov, Kutná hora, Mladá Boleslav, Nymburk, Rakovník, České Budějovice, Český Krumlov, Písek, Strakonice, Tábor, Plzeň-město, Plzeň-jih, Rokycany, Cheb, Karlovy Vary, Sokolov, Litoměřice, Louny, Jablonec nad Nisou, Liberec, Semily, Hradec Králové, Náchod, Trutnov, Chrudim, Pardubice, Svitavy, Jihlava, Pelhřimov, Žďár nad Sázavou, Brno-město, Brno-venkov, Olomouc, Prostějov.

Přidaly se tak k okresům Hodonín, Praha-západ, Třebíč, Blansko, Příbram nebo Mělník, které byly v zeleném stupni pohotovosti už dříve.

Zdroj: ministerstvo zdravotnictví

V Česku je aktuálně přes 11 tisíc nakažených a naposledy ve čtvrtek jich přibylo rekordních 1382. Podle ministerstva zdravotnictví koresponduje vysoký počet diagnostikovaných s velkým objemem prováděných testů a samozřejmě odráží šíření nemoci v populaci. Denní objem realizovaných testů dosahuje v pracovních dnech 15 000.

„Nárůst počtu pozitivně diagnostikovaných osob se týká většiny okresů Česka, nejde již o omezený počet jasně popsaných klastrů nebo ohnisek nákazy. Nicméně stále jde ve většině okresů o záchyty sporadické, ojedinělé, negenerující nebezpečné a meziregionální klastry. Celkové reprodukční číslo kalkulované pro celou populaci České republiky je rovno 1,35. Stále jde tedy o kontrolované šíření nemoci,“ říká Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Ladislav Dušek.

Pozitivní podle něj je, že plošně nedochází k zásahu zranitelných skupin obyvatel. Například podíl nově diagnostikovaných osob ve věku 65 a více let tvoří zhruba 10 procent celkových nárůstů, u kategorie 75 let a více je to méně než 5 procent. Většina nově diagnostikovaných pacientů jsou bezpříznakoví, nebo jen s lehkým průběhem onemocnění.

„Nejvíce rizikové jsou nadále hromadné akce a další společenské a soukromé akce s vyšší kumulací osob na jednom místě. Zde pozorujeme nejvíce případů. Apeluji proto na všechny občany, aby zvážili návštěvu těchto akcí a dodržovali základní hygienická pravidla,“ uvádí hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Částečně narůstají celkové počty hospitalizovaných a počty pacientů vyžadující péči na JIP, podle ministerstva zdravotnictví však nejde o plošný rizikový jev. Mortalita je velmi nízká a většina nově diagnostikovaných případů je bezpříznaková nebo jen s lehkým průběhem. Nedochází k významnému vlivu na veřejné zdraví, zátěž systému intenzivní péče je nízká.

U případů, kde je objasněn zdroj nákazy, je nejčastěji zjištěna souvislost s výskytem v rodinně nebo na pracovišti, či s návštěvou společenských akcí (svatby, rodinné oslavy a setkání) a s výskytem ve sportovních klubech, a to jak profesionálních, tak i amatérských. Se začátkem školního roku jsou ve větší míře hlášeny případy ve školských zařízeních, a to jak u studentů, tak i u pedagogického sboru.

V reakci na vyšší počty nakažených zavedlo ministerstvo zdravotnictví povinné nošení roušek ve vnitřních prostorách mimo bydliště, které až na výjimky platí od 10. září pro celou Českou republiku. Platí také celostátní povinnost nosit ochranné prostředky v prostředcích veřejné dopravy.

„Roušky jsou základní preventivní opatření nejen v souvislosti s covid-19, ale také v souvislosti s blížícím se obdobím respiračních onemocnění,“ upozorňuje ministr Vojtěch.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

koronavirus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services