Kde se nakazíte spíš než jinde? Žebříček podle rizika

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 31. 8. 2020 | 9 komentářů
Kde se nakazíte spíš než jinde? Žebříček podle rizika

Zdroj: Shutterstock

Projekt Chytrá karanténa zveřejnil žebříček podle rizika nákazy nemocí Covid-19 při různých činnostech.

Největší riziko setkání s koronavirem podle něj hrozí v hudebních a tanečních klubech, na sportovním soustředění, jízdě veřejnou dopravou, cvičení a posilování v uzavřených tělocvičnách, jídle v restauraci formou švédských stolů či bufetů a na dalších velkých hromadných akcích. Naopak nejnižší je při venčení psa, sledování televize doma a při práci na počítači.

Chytrá karanténa je společný projekt ministerstva zdravotnictví, armády a Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT). „Analyzovali jsme tisíce dat, abychom mohli sestavit přehled činností podle míry rizika nákazou koronavirem. Pokud ale dodržíte hygienické zásady, tak se riziko výrazně snižuje,“ napsala na Twitteru.

Klikněte pro zvětšení. Zdroj: Chytrá karanténa

Twitterový účet projektu vznikl teprve před třemi týdny a snaží se vyvrátit rostoucí kritiku, že takzvaná chytrá karanténa nefunguje. Lidé s příznaky nebo přímými kontakty s nemocnými mnohdy velice dlouho čekají na testy, případně si je musí platit sami. Stát navíc nezveřejňuje potřebná podrobnější data o tom, kde a jak se lidé nakazili.

Žebříček rizik je podobný tomu, s nímž už na začátku července přišla americká Texas Medical Association na základě dotazování mezi odborníky. Shodou okolností v hodně podobné grafice. Uživatelé Twitteru proto chtějí po Chytré karanténě konkrétní podklady o údajných datech, z nichž vycházela. Autory českého žebříčku si dobírají třeba i kvůli hodnocení rizika při „práci na počítači“, zatímco v americkém originálu mohlo jít o vyzvednutí poštovní schránky.

Americký žebříček ze začátku července. Zdroj: Texas Medical Association

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 9. 2020 14:24, Jenda

> At to je podle kazdyho ziti a rozhodnuti.

Ale nad tím nemá člověk plnou kontrolu, z velké části je to rozhodnutí lidí okolo. Třeba to nošení roušek, které chrání víc okolí než samotného nositele.

> Zakaz nedonuti coronu odejit, akorat proces spomali.

Doufá se, že se časem vymyslí, co s tím - léčba (včetně doby na zajištění dostatku zdravotnického materiálu), očkování, nebo to zmutuje do méně škodlivé formy. Částečně se to asi opravdu daří - umírá menší podíl nakažených než při té první krizi v Itálii a New Yorku v březnu.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 9. 2020 12:25, Marie

Ja urcite patrim honem k tem co zerou jejich zebricky. Jsem akorat nasrana, ze musim bejt zapikana v Anglii. Tabulka je na nic. Stejne musime vsichni na celem svete cekat,jestli ji dostanu nebo ne. Nechapu zakazy. At to je podle kazdyho ziti a rozhodnuti. Zakaz nedonuti coronu odejit, akorat proces spomali. Tady je nutna spoluprace s ustavy. Ja proste jsem uz smirena s tim ze se rodiny uz nikdy nedotku. Mam a dlouho budu mit strach se s ni videt. Tak to je. Tabulkama upozornovat, ze pracuju? Nerozumim takovym nemyslim . To je za mne

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

karanténa, koronavirus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek