Doprava, obchody i kadeřnictví. Od září se vrátí povinné roušky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 17. 8. 2020 13:34 aktualizováno 19. 8. 2020 14:20 | 8 komentářů
Doprava, obchody i kadeřnictví. Od září se vrátí povinné roušky

Zdroj: Shutterstock

Od začátku školního roku se do vnitřních prostor vrátí povinné roušky, aby pomohly bránit šíření koronaviru v populaci. Po jednání rady vlády pro zdravotní rizika to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Od 1. září budou roušky povinné v obchodech, nákupních centrech, na poštách, ve veřejné dopravě, ve školách mimo třídy nebo na všech vnitřních hromadných akcích. Později ministerstvo upřesnilo, že roušky se budou nasazovat i v kadeřnictvích a dalších podobných službách nebo při pohybu po restauraci pro hosty i obsluhu.

„Spolu s epidemiology jsme se shodli, že znovuzavedení povinnosti používání roušek ve vybraných vnitřních prostorách staveb a při cestování veřejnou dopravou je vhodné načasovat od 1. září, kdy každoročně dochází k opětovnému nastartování pracovního a školního života po prázdninovém období. Spolu s tím bude samozřejmě docházet k většímu shlukování lidí a výraznějšímu využívání veřejné dopravy,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„Naším cílem je tímto preventivním opatřením maximálně ochránit zranitelné občany, jako jsou senioři či nemocní. Roušky jsou jedním z nejdůležitějších a nejúčinnějších preventivních opatření, které se již na jaře letošního roku osvědčilo a pomohlo nám zvládnout epidemii," dodal ministr.

Roušky naopak nebudou dál povinné pro kanceláře či provozovny se zaměstnanci. Podle Vojtěch jsou roušky nejvíce třeba na místech, kde se setkávají různé skupiny lidí a nikoli v zaměstnáních, kde jsou stále stejní lidé.

Už nyní jsou roušky v celé zemi povinné ve zdravotnických zařízeních lůžkové péče a ve vybraných zařízeních sociálních služeb – jde o týdenní stacionáře, domovy pro osoby se zdravotním postižením, domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem. Dále je celostátně povinné nošení roušek na hromadných akcích ve vnitřních prostorách s počtem účastníků nad 100 osob ve stejný čas. Roušky jsou povinné také třeba v pražském metru.

Výjimky z celoplošného nošení roušek od začátku září budou podobné, jaké byly letos na jaře. Nebudou je nosit lidé, pro které by byla rouška komplikací. Jde třeba o lidi s duševní chorobou.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 8. 2020 17:50, petr

Ať už jdou s tou slintákovou diktaturou k čertu. Ve volbách to spočítáme Burešovi i ČSSD.

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 8. 2020 9:21

Citace - Dave / 17.08.2020 13:44

Vítejte v totalitním režimu, rouškama to začína a jen "Bureš" ví čím to bude končit...Od teď budeme muset jen poslouchat.. ANO BUDE HŮŘ...
Nošení roušek by melo bít dobrovolné a ne stále něco někomu zařizovat. A svoboda je pryč.....
Myslíš svobodu nakazit seniory touto nemocí a tím způsobit jejich smrt? Typická svoboda milionuchlívků.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

koronavirus, roušky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services