Využijte změnu dodavatele energií ke své úspoře

Radim Zelený | rubrika: BrandInsight | 18. 6. 2018
Každý rok se očekává, že porostou ceny elektřiny a plynu pro zákazníky některých dodavatelů energií. Možná je ten správný čas na změnu? Jak změnit dodavatele elektřiny v takové situaci? Zde je několik užitečných tipů.
Využijte změnu dodavatele energií ke své úspoře

Zdroj: Shutterstock

Kromě největších dodavatelů energií jako jsou ČEZ, Innogy či E.ON máme na výběr i alternativní dodavatele, kteří nejsou současně distributory. Jedná se o model podobný modelu z telekomunikačního trhu, kde kromě hlavních celulárních sítí existuje mnoho tzv. virtuálních operátorů, kteří nemají vlastní síť, ale jsou schopni nabídnout konkurenční podmínky díky lepšímu přizpůsobení nabídky potřebám klienta nebo dobré nákupní strategii na energetické burze.

Ceny elektřiny a plynu

V loňském roce byla průměrná cena kwh 4,58 Kč a ani v průběhu letošního roku se nevyhneme zdražování a cena kwh se zvýšila na 4,76 Kč. Cena elektřiny se skládá ze státem regulované a neregulované složky. Do regulované složky jsou zahrnuty nejrůznější poplatky související s provozem elektrické soustavy.

Cena plynu se skládá ze dvou částí. Jednou z částí je regulovaná složka, kterou určuje Energetický regulační úřad a vyhlašuje ji na následující rok vždy v listopadu. V České republice si můžete vybrat ze tří distributorů plynu a opět celé řady alternativních dodavatelů. V regulované složce jsou započítány náklady na přepravu, distribuci a činnost operátora trhu. Druhou složkou je tržní cena. Ta se liší v závislosti na konkrétním dodavateli.

Změna dodavatele energií vám ušetří peníze

V případě, že se vám zdá, že doplácíte na elektřinu či plyn až moc z domácího rozpočtu, je vhodné využít online kalkulačku a provést srovnání cen elektřiny nebo plynu. Pomůže vám k tomu vaše poslední vyúčtování, kde zadáte konkrétní údaje. Okamžitě vidíte, u kterého dodavatele ušetříte a zpravidla si můžete rovnou sjednat novou smlouvu.

Aby byla zajištěna kontinuita dodávek elektřiny, mělo by se uzavření nové smlouvy o prodeji energie uzavřít až po skončení platnosti stávající smlouvy. Ukončení smlouvy s dodavatelem se provádí písemným prohlášením. Výpovědní lhůta je obvykle tři měsíce. Jde obvykle o komplexní dohodu, která se vztahuje současně na prodej a distribuci energie. Novému dodavateli energií je potřeba doručit vyplněnou smlouvu. Vždy je potřeba řádně ukončit závazky vůči původnímu dodavateli energií a uhradit poslední vyúčtování, které obdržíte.

Peníze BrandInsight

Radim Zelený

Studoval žurnalistiku v Praze. Pro Peníze.cz a Finmag píše články o korporacích, ale i malých a středních firmách. Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services