Česká spořitelna a Praha pomáhají seniorům s platbami

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 5. 5. 2020 | 2 komentáře
Česká spořitelna a Praha pomáhají seniorům s platbami

Zdroj: Shutterstock

Česká spořitelna spolu s hlavním městem Praha spustila pomoc seniorům s finančními transakcemi. Banka v souvislosti s mimořádnými opatřeními telefonicky oslovuje klienty staršího věku, kteří nevlastní platební kartu, s nabídkou doručení bezkontaktní platební karty domů a zdarma. 

Banka reaguje na zájem těchto klientů o bezkontaktní finanční operace přes novou informační linku pražského magistrátu 800 160 166, která funguje od poloviny března.

Linka slouží zejména seniorům, jimž jedno z opatření nouzového stavu nedoporučuje vycházet po dobu jeho trvání mimo svá obydlí, s výjimkou návštěvy zdravotnického zařízení za účelem zajištění nutné zdravotní péče. Ti jsou z hlediska pohybu venku nejvíce ohroženi pandemií. Klienti tak nemusí pro kartu na pobočku. Navíc jim karta umožní následné bezhotovostní platby, čímž se rovněž snižuje riziko nakažení nemocí covid-19.

Za měsíc provozu na magistrátní seniorskou linku zavolalo přes osm tisíc lidí, kteří potřebovali pomoc s dovážkou nákupu potravin, léků a hygienických potřeb až domů nebo si vyžádali psychologickou pomoc. V terénu se posléze lidem věnují dobrovolníci z Červeného kříže, skauti, lidé z komunity Život 90 a další, kteří se zaregistrují přes web Pomahamepraze.cz.

Přes 800 volajících se na seniorské lince ptalo přímo na možnosti vyřízení finančních transakcí nebo peněžních služeb, například jak si vyzvednout důchod, zaplatit složenku nebo vybrat hotovost z bankomatu. Vedení města konzultovalo možná řešení s Českou spořitelnou a dohodlo se na spolupráci.

„Už od počátku jsme měli obavu z toho, aby se senioři, kteří v mnoha případech nevyužívají služeb internetového bankovnictví a platebních karet, neocitli bez finančních prostředků. Po dotazech na infolinku jsme oslovili Českou spořitelnu, která nám vyšla vstříc a začala své klienty proaktivně oslovovat. Navíc má zdaleka nejvíce klientů v České republice, proto to pro nás byl logický krok,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí Pavel Vyhnánek.

Seniorům pomáhá také Nadace České spořitelny, a to prostřednictvím fondu rychlé reakce, který primárně slouží k rychlým intervencím do podpory učitelů a ohrožených dětí v souvislosti s koronavirovou pandemií nebo k udržení činnosti společností či krytí ztrát vzniklých propadem příjmů.

„Byť se nadace soustředí primárně na oblast školství a vzdělávání, rozhodli jsme se pomoci těm aktuálně nejohroženějším skupinám – seniorům, a to prostřednictvím organizace Život 90,” říká Jakub Mareš z Nadace České spořitelny.

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Oblíbená témata

koronavirus

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services