Němcová už je i na minci. Vychází pamětní dvousetkoruna

pk | rubrika: Aktuality | 29. 1. 2020

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou dvousetkorunu u příležitosti 200. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové.

V prodeji je ode dneška v síti smluvních partnerů, tedy především v numismatických obchodech. Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou – ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a daň z přidané hodnoty.

Rubová strana. Zdroj: ČNB

Stříbrná mince je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Vydává se ve dvojím provedení – v běžném v počtu 5600 mincí a ve špičkovém (proof) v počtu 11 100 kusů.

„Mince s pozdním portrétem Boženy Němcové je dílem zesnulého špičkového medailéra Jiřího Harcuby, který odkázal své umělecké práce České národní bance,“ říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Lícová strana. Zdroj: ČNB

„Harcubův návrh mince s portrétem spisovatelky v levém profilu vznikl v roce 1994 k 175. výročí jejího narození. Tato mince nakonec nebyla vydána a bankovní rada České národní banky se rozhodla využít návrh letos, kdy na 4. února připadá 200. výročí narození Boženy Němcové,“ upřesňuje mluvčí.

Tvorbu tohoto mistra českého medailérství a sklářství, autora poslední československé pětikoruny i současné české pětikoruny a mnoha mincí pamětních, připomíná ČNB i ve své brněnské expozici Lidé a peníze.

První letošní pamětní mincí byla stříbrná dvousetkoruna připomínající 500. výročí zahájení ražby jáchymovských tolarů. Jako další v pořadí bude 26. února vydána stříbrná pamětní mince v nominální hodnotě 500 Kč připomínající 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek