Němcová už je i na minci. Vychází pamětní dvousetkoruna

pk | rubrika: Aktuality | 29. 1. 2020

Česká národní banka vydává pamětní stříbrnou dvousetkorunu u příležitosti 200. výročí narození spisovatelky Boženy Němcové.

V prodeji je ode dneška v síti smluvních partnerů, tedy především v numismatických obchodech. Nominální hodnota mince 200 Kč není totožná s prodejní cenou – ta je vyšší a zohledňuje mimo jiné i aktuální cenu stříbra, náklady spojené s výrobou a daň z přidané hodnoty.

Rubová strana. Zdroj: ČNB

Stříbrná mince je ražena ze slitiny obsahující 925 dílů stříbra a 75 dílů mědi. Vydává se ve dvojím provedení – v běžném v počtu 5600 mincí a ve špičkovém (proof) v počtu 11 100 kusů.

„Mince s pozdním portrétem Boženy Němcové je dílem zesnulého špičkového medailéra Jiřího Harcuby, který odkázal své umělecké práce České národní bance,“ říká mluvčí ČNB Markéta Fišerová.

Lícová strana. Zdroj: ČNB

„Harcubův návrh mince s portrétem spisovatelky v levém profilu vznikl v roce 1994 k 175. výročí jejího narození. Tato mince nakonec nebyla vydána a bankovní rada České národní banky se rozhodla využít návrh letos, kdy na 4. února připadá 200. výročí narození Boženy Němcové,“ upřesňuje mluvčí.

Tvorbu tohoto mistra českého medailérství a sklářství, autora poslední československé pětikoruny i současné české pětikoruny a mnoha mincí pamětních, připomíná ČNB i ve své brněnské expozici Lidé a peníze.

První letošní pamětní mincí byla stříbrná dvousetkoruna připomínající 500. výročí zahájení ražby jáchymovských tolarů. Jako další v pořadí bude 26. února vydána stříbrná pamětní mince v nominální hodnotě 500 Kč připomínající 100. výročí schválení československé ústavy a vzniku Ústavního soudu Československé republiky.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

17. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Pošta zruší noční provoz na jediné pobočce, která ho nabízela

Česká pošta od 1. května omezí otevírací dobu pobočky v pražské Jindřišské ulici. Ta jako jediná v Česku funguje prakticky nonstop (kromě dvouhodinové přestávky po půlnoci).

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services