Úřady začnou komunikovat přes internet. Teď už prý doopravdy

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 8. 11. 2019 | 1 komentář
Úřady začnou komunikovat přes internet. Teď už prý doopravdy

Pamatujete ještě na eGona? (Zdroj: ministerstvo vnitra, 2007)

Poslanci dnes schválili takzvanou digitální ústavu. Shodli se ní zástupci vládní koalice i opozice. Lidé díky tomu získají právo vyřizovat úřední věci se státem elektronicky.

„Úřady už nebudou chtít, aby lidé znovu a znovu vyplňovali údaje, které stát už jednou má, nebo aby se donekonečna museli prokazovat novými a novými průkazy. Všechny potřebné informace si úředníci obstarají z dat, která už mají. Příští rok má vláda na vytvoření katalogu služeb, které mají dostat elektronickou formu,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

„Důležité je podotknout, že zákon občanům nenařizuje povinnost online komunikace se státem. Pokud jim tato cesta nevyhovuje, mají stále možnost si na úřad zajít a vše řešit jako doposud,” zdůrazňuje pirátský poslanec Ondřej Profant, předseda sněmovního podvýboru pro eGovernment. Možnost vyřizovat věci s úřady osobně – tedy klasickou „papírovou“ formou – zůstane zachována hlavně kvůli seniorům.

Pokud zákon podle očekávání podpoří i senátoři, měl by platit od začátku roku 2020. Na jeho postupné naplnění ale úřady dostanou ještě pět let.

Povinnost umožnit elektronickou komunikaci se týká jenom státu a jeho organizací, nikoliv samospráv – u nich půjde dál o dobrovolné rozhodnutí.

Propojeno!

Skoro tři pětiny uživatelů internetu chtějí komunikovat s úřady online s využitím svého digitálního bankovnictví. Brzo by se jim to mohlo splnit.

Na úřad přes banku. SONIA to dokáže snadno a zadarmo

Elektronizace veřejné správy je podle politiků prioritou už nejméně patnáct let. „Obíhat budou data, ne lidé,“ sliboval už v roce 2007 tehdejší ministr vnitra Ivan Langer (ODS), když představoval panáčka eGona – maskota, jehož jméno bylo zkratkou slova eGovernment.

Elektronizace veřejné správy měla už tehdy „za pár let“ lidem umožnit, aby místo osobní návštěvy různých úřadů vyřídili většinu nutné administrativy po internetu. Hodně plánů se sice postupně povedlo splnit, rychlejšímu postupu ale bránil hlavně resortismus, tedy chybějící spolupráce mezi jednotlivými ministerstvy a slabá koordinace na úrovni celé vlády.

I tam, kde už je elektronická komunikace možná, narážejí zájemci na komplikovaný přístup. Úřady mají rozdílné požadavky na ověřování identity, pro běžného občana jsou navíc obtížně dostupné: podmínkou je třeba zřídit si datovou schránku (což přináší i nechtěné povinnosti), platit za elektronický podpis nebo platit za elektronický občanský průkaz s čipem a speciální čtečkou.

Stát sice loni spustil Portál občana, kromě komplikovaného přístupu ale nabízí relativně málo služeb. Zjednodušit by to měl i projekt SONIA postavený na takzvané bankovní identitě. Lidem umožní využít stejný způsob přihlášení jako do internetového bankovnictví. Fungovat by měl nejpozději v roce 2021.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services