Jednotná jízdenka na vlak dostala zelenou. Hrozí skryté zdražení

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 9. 2019

Poslanci dnes schválili novelu zákona o dráhách, jejíž součástí je také zavedení systému jednotného tarifu jízdenek na železnici.

„Systém je založen na tom, že kdokoli z dopravců bude schopen prodat jednu jízdenku OneTicket a na základě skutečně použitého spoje se spravedlivě rozúčtují podíly na přepravách jednotlivým dopravcům,“ říká ministr dopravy Vladimír Kremlík.

„V současné době si musejí cestující v případě přestupů mezi spoji různých dopravců kupovat více jízdenek. Systém jednotného tarifu by měl cestování výrazně zjednodušit. Cestující si zkrátka zakoupí jednu jízdenku a bude moci jednoduše nasednout do toho vlaku, který pojede první, bez ohledu na dopravce,“ dodává Kremlík.

Jednotný tarif by byl povinný pro všechny dopravce, kteří jezdí na základě objednávek státu (zjednodušeně řečeno expresy a rychlíky) a krajů (spěšné a osobní vlaky). Na takové spoje získávají dopravci dotace. Povinné uznávání jednotné jízdenky ale nevylučuje, aby jednotliví dopravci dál nabízeli své vlastní jízdenky a slevy, které nebudou platit u konkurence.

Pro dopravce, kteří jezdí „na komerční riziko“, tedy bez nároku na dotace, nebude systém povinný. Můžou k němu ale přistoupit dobrovolně. V praxi jde hlavně o trasu mezi Prahou a Ostravou.

K výraznějšímu vstupu soukromých dopravců na dotované tratě dojde už od poloviny letošního prosince. Přestože stát připravuje systém jednotného tarifu už několik let, dokáže ho zřejmě spustit až po roce – tedy od prosince 2020. Do té doby se tedy přestupy naopak zkomplikují. Určitou kompenzací pro cestující může být, že díky vyšší konkurenci nabídnou dopravci lepší vozy.

Předání některých tratí jiným dopravcům než Českým drahám ale může přinést i skryté zdražení. Příkladem jsou časové jízdenky: Celoroční varianta IN100 teď u Českých drah přijde na 19 990 korun a kromě několika málo tratí (z celostátního pohledu spíše okrajových) s ní lze jezdit skoro po celé železniční síti v ČR. Celoroční varianta nové jednotné jízdenky má podle předběžného ceníku, o němž informoval web Zdopravy.cz, přijít na nejméně 22 500 korun. V porovnání s dneškem přitom takový cestující nezíská za vyšší cenu více služeb, protože rozsah sítě (a víceméně i spojů) zůstane stejný. Jenže když zůstane u síťové jízdenky Českých drah, mohl by ji využít v podstatně menším rozsahu než doteď, protože čím dál víc úseků ukrojí soukromníci.

Součástí schválené novely, kterou teď ještě projednají poslanci, je mimo jiné i přejmenování Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) na Správu železnic. Název téhle státní organizace byl totiž příliš dlouhé a lidé ho často komolili.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Partners Financial Services