Dávali vám rodiče zaživa míň? O to víc můžete dostat z dědictví

Po smrti rodiče by si sourozenci měli – pokud zemřelý neprojevil jinou vůli – dělit dědictví stejným dílem. Pokud ale rodiče byli za života některému z nich nakloněni víc, finančně mu pomohli, dostal hodnotné dary, můžou se ostatní přihlásit a v dědickém řízení to trochu srovnat.
Dávali vám rodiče zaživa míň? O to víc můžete dostat z dědictví

Život není fér. A tak je úplně normální, že rodiče mají jedno dítě radši než druhé. Někde dostává přednost prvorozený, jinde naopak benjamínek, někde ten, komu příroda nadělila víc, jinde zase ten pomalejší nebo slabší. Tohle rodinné nastavení může být nejen věc emocí, ale může mít i důsledky hmotné. Jedno dítě dostane peníze do startu podnikání, druhé ostrouhá, jednomu dítěti rodiče pomůžou s pořízením bydlení, druhý se kodrcá po podnájmech. A zase někdy se podporuje ten aktivnější, ten, který jde do života dravěji, jindy ten, který vypadá, že sám si neporadí. A někdy prostě třeba ten hezčí, blonďatější, jednou andílek, jindy rošťák.

Anketa

Uměli vás a sourozence rodiče podělit rovným dílem?

To ale všichni znáte. Xkrát jste to viděli na vlastní oči, nebo jste to dokonce poznali i na vlastní kůži, takže asi taky víte, že ten, který se nevyhřívá na výsluní rodičovské přízně, mívá pocit křivdy. Citové. I majetkové. Pravděpodobně ale nevíte, že se takto postižený může po smrti rodičů ozvat, že by rád z té křivdy a nerovnosti něco odmazal, že tentokrát by – z dědictví – měl víc dostat on. A to tak, že by se oblíbenějšímu sourozenci o dary, které dostával, snížil dědický podíl.

Základní pravidlo dědictví říká, že pokud se dědí podle zákona, tedy nikoli na základě poslední vůle, dědické smlouvy a podobně, sourozenci dostávají stejný takzvaný povinný díl. Jednoduchý příklad: zemřela matka, do hrobu dána, siroty po ní zůstaly. Dvě. A dva miliony po ní zůstaly. A protože nezanechala žádnou závěť, každá sirota dostane po milionu. Kdyby závěť zanechala, mohla by v ní jedné sirotě ubrat, o celý podíl by ale přesto nepřišla. Zletilý potomek musí dostat aspoň čtvrtinu svého zákonného podílu, v tomto případě tedy čtvrt milionu, nezletilý aspoň tři čtvrtiny, tedy tři čtvrti milionu. Z určitých důvodů může také zůstavitel potenciálního dědice z dědění vyloučit, vydědit. Ale o základních pravidlech dědictví jsme už psali v našem seriálu:

Náš seriál

Pravidla dědictví

Kdo dědí ze zákona? Kdo jedině na základě závěti nebo dědické smlouvy? Co když je dědictví zadlužené? Jak dědictví odmítnout?

Kdo dědí ze zákona, co s dluhy a jak dědictví odmítnout

Jak pořídit závěť, aby byla platná? Na kolik přijde? Co všechno umožňuje? Jaké smíte dědicům klást podmínky?

Jak sepsat závěť. A jak v ní dědice poškádlit

Svoboda při dělení majetku má své meze. Jak velká část dědictví musí připadnout dětem? Je nutné, aby dostaly stejně? Můžete je vydědit?

Kolik z dědictví dostanou děti. Jak vydědit prevíty

Nechcete, aby se váš majetek dělil podle zákonné posloupnosti nebo podle závěti. Sepište dědickou smlouvu, obojí přebije.

Víc než závěť. Dědická smlouva dá dědicům jistotu

Když dostanete něco odkazem, nemusíte se bát, že na vás připadnou i dluhy, vyhnete se i dědickému řízení. Limity ale odkaz má.

Odkaz není totéž co dědictví: Nepřecházejí na vás dluhy

Co je po smrti? Průvodce pro drahé pozůstalé.

Dědické řízení krok za krokem

Teď nás zajímá případ opomíjeného potomka a započtení darů nebo finanční pomoci na povinný díl dědictví potomka upřednostňovaného. Výslovně přitom musíme upozornit, že toto narovnání se může dít jen z dědictví, tedy, že jeden potomek dostane míň o to, co dostal dřív. To, co už bylo darováno, se v žádném případě nevrací, nedělí, nepředává. Pokud dědictví není, není z čeho brát. Pokud je dědictví malé, započítávají se dary jen částečně.

Co tedy při rozpočítávání dědictví lze přičíst k povinnému dílu?

Hrajte na jistotu

Hodnotné dary za poslední tři roky

V první řadě si podtrhněme slovo hodnotné. Občanský zákoník, který se dědictvím zabývá, navíc doslova říká: „Při započtení se však nepřihlíží k obvyklým darováním.“ Takže dárky pod stromečkem a narozeninové dárky prosím ne. V druhé řadě si podtrhněme časové určení za poslední tři roky, myšleno tedy tři roky před smrtí zůstavitele, toho, po kom dědictví pochází. Sám zůstavitel, v našem případě tedy rodič, může za svého života vyslovit vůli, aby se započetly i dary starší: Jiřinka dostala ve dvacíti garsonku, tak ať Jirka dostane o to víc z toho, co vám nechám na knížce. V praxi jsou ale jaksi častější případy, kdy se narovnání dožaduje ten, který má pocit, že mu bylo něco upřeno.

Významná finanční pomoc za celý život

Jedna věc jsou tedy významné dary, druhá pak poskytování finanční a jiné podpory na vedení nebo založení domácnosti, rodiny, výkon povolání nebo zahájení podnikání a úhradu dluhů. Takové dary a pomoc se zohledňují i za delší dobu než tři roky před smrtí zůstavitele. I tady platí, že rodič-zůstavitel může za života vyjádřit vůli, aby to bylo jinak.

Takže si to můžeme shrnout – dědický podíl lze snížit o hodnotu všech významných darů za poslední tři roky před smrtí zůstavitele, leda by ten sám určil, že se mají počítat dary za delší dobu, a dále o finanční pomoc na založení domácnosti nebo start povolání a podnikání a splácení dluhů, a to za libovolně dlouhou dobu, leda by zůstavitel sám určil, že se má počítat pomoc jen za poslední tři roky před jeho smrtí.

Příklad napoví

Vraťme se teď k nebožce matce a dvěma sirotám. Matka dvěma dospělým dětem zanechala majetek v hodnotě dvou milionů korun. Ovšem za svého života už jednomu z dětí přispěla na rozjezd živnosti, dala mu tehdy půl milionu korun. Můžeme proto počítat, jako by dědictví bylo 2 500 000 korun a na každé z dětí by připadlo 1 250 000 korun. Od této částky se obdarovanému dítěti odečte rodičem poskytnutý finanční dar půl milionu korun, takže získá z dědictví 750 000 Kč. Neobdarované dítě získá zbytek z dědictví, tedy 1 250 000 Kč. Kdyby rodič zanechal jenom majetek v hodnotě půl milionu korun, připadl by kvůli zápočtu celý dřív neobdarovanému potomkovi.

Vnoučata: počítají se i dary pro rodiče

Pokud místo dětí dědí jejich děti, tedy vnoučata zůstavitele, pak platí, že potomkovi, který vystupuje při dědění místo svého předka, se na povinný díl započtou i dary nebo pomoc, které od zůstavitele dostávali jeho rodiče.

Terezie Nývltová Vojáčková

 Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

darování, dědictví, smrt, závěť

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Partners Financial Services