Sucho v Česku. Vytrhne nás dešťová voda?

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 25. 6. 2018 | 7 komentářů
Na sucho žehrají zemědělci i zahrádkáři. Pitná voda z kohoutků ale pořád poteče. Neváháme s ní splachovat, zalévat nebo ji napouštět do bazénů. Stát kvůli vysychajícím zdrojům rozdává dotace.
Sucho v Česku. Vytrhne nás dešťová voda?

Lidé v hlavním městě spotřebovali podle Pražských vodovodů a kanalizací loni v průměru 109 litrů za den. V ostatních regionech je spotřeba vody nižší. Z kohoutků vytočíme kolem 90 litrů denně. „Spotřeba pitné vody v českých domácnostech se v porovnání s koncem osmdesátých let výrazně snížila. V současnosti je na hranici, pod níž již při zachování současného standardu kvality života výrazně klesat nemůže,“míní Tomáš Ondra z portálu Vodárenství.cz.

Například na spláchnutí toalety padne kolem 10 až 12 litrů vody. Sprchování si vyžádá kolem 70 litrů, mytí rukou asi tři litry vody za den. Připočítat je třeba spotřebu vodu na mytí nádobí, na pití a vaření. Napuštění bazénu spolkne kolem dvou tisíc až čtyř tisíc litrů vody. Některá města a obce ale právě tohle zakazují. Vody totiž ubývá.

Anketa

Všimli jste si, že je míň vody?

Je co pít. Zemědělec ale pláče

„Sucho začíná být v České republice velký problém, neboť se toto riziko desítky let podceňovalo. Každopádně, zatím jde především o zemědělské sucho, částečně o hydrologické sucho. Naopak problém zatím není se zdroji pitné vody pro obyvatelstvo,“ uvádí agrární analytik Petr Havel.

Vodárenské společnosti tedy zatím potíže se suchem nemají, a pokud ano, hledají cesty, jak se vodou zásobit. „Když jim to technická vybavenost umožňuje, tak v mnoha případech přepojují lokální zdroje vody, kde bývá situace horší a které bývají na delší suché období citlivější, na centrální systémy,“ dodává Tomáš Ondra.

Například v kaskádě údolních nádrží Slezská Harta – Kružberk ve správě Povodí Odry v podhůří Jeseníků je v současnosti zhruba 215 milionů kubíků vody, což orientačně představuje výrobu Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava na téměř čtyři roky, i kdyby vůbec nezapršelo. Také významná beskydská přehrada Morávka, která je zdrojem vody pro Třinecko a Těšínsko, je v současnosti naplněna uspokojivě. Horké počasí se citelně projevuje zejména u povrchových zdrojů. Jablunkovsko tak museli například přepojit z lokálních zdrojů povrchové vody na centrální systém Ostravského oblastního vodovodu.

Potíže s vodou nejsou ani na západě Čech. Vodárna Plzeň v letošním roce nezaznamenala nedostatečnou vydatnost u žádného z provozovaných zdrojů. „V případě podzemních zdrojů však vodohospodáři nevylučují dopady aktuálního sucha na pozdější situaci, například na podzim nebo v příštím roce,“ konstatuje Tomáš Ondra.

Kupujete? Poradíme!

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

Největší sucho za 50 let

Primární příčinou nedostatku vody je podle Petra Havla změna počasí. „Jedná se o změnu v rozložení a intenzitě dešťových srážek v České republice. Celkový srážkový úhrn není většinu let nižší, ale srážky jsou v jiném období a mají jiný charakter. Projevy sucha zásadně ovlivňují zemědělství, hlavně ‚velké širé rodné lány‘, tedy rozsáhlé nepřerušované plochy polí, kde se voda nemá kde zarazit, zachytit a vsáknout,“ dodává.

Podle Ministerstva životního prostředí prožilo Česko nejsušší jaro za posledních padesát let. Prognózy hovoří o zhoršování situace. Sucho se negativně promítá do stavu podzemních a povrchových vod. Odborníci volají po řešeních, která omezí využívání pitné vody na závlahu zahrad a parků nebo na splachování. Pomoci by měla srážková voda. Pokud ovšem bude pršet.

Miliony korun na domácí nádržky

Stát na systémy, které zachytávají a využívají dešťovou vodu, rozdává dotace. Majitelé rodinných a bytových domů mohou žádat o příspěvek v programu Dešťovka. Pro obce a města je navrch přichystáno 1,8 miliardy korun z fondů Evropské unie.

Pilotní program dotací na využívání srážkové a odpadní vody spustilo Ministerstvo životního prostředí v dubnu loňského roku. Majitelé rodinných a bytových domů si dotace v celkové výši 110 milionů korun rozebrali doslova během několika hodin. Teď probíhá druhé kolo.

„Kdo nemá v době sucha čím zalévat a zároveň chce ušetřit, neměl by váhat. V posledních týdnech evidujeme nárůst odeslaných i rozpracovaných žádostí a vyhrazené finance tak postupně ubývají. V současnosti zbývá dočerpat zhruba 130 milionů korun,“ komentuje aktuální stav ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Dotační program Dešťovka podporuje tři základní systémy: nádrž na srážkovou vodu na zalévání zahrady, nádrž na srážkovou vodu k zalévání i splachování v domácnosti a systém na recyklaci odpadní vody z domácnosti. Dešťovka pokryje domácnosti až polovinu výdajů na zavedení systému, nejvýš – podle zvolené varianty – 105 tisíc korun. „Nádrže na srážkovou vodu majitelé domů ocení zejména při přívalových deštích, které jsou v jarních a letních měsících častější než v jiných obdobích. Voda z nich se do vyschlé půdy vsakuje jen těžko, zatímco nádrže na vodu naplní a vodu lze používat ještě několik týdnů poté,“ uvádí ministr životního prostředí v demisi Richard Brabec.

Státní fond životního prostředí, který program administruje, v tuto chvíli podle tiskové mluvčí Lucie Früblingové eviduje 2447 přijatých žádostí za 117,5 milionů korun. „Další stovky žádostí jsou v systému rozpracovány. Z celkové částky, která byla pro program vyčleněna, což je 240 milionů korun, je tedy vyčerpána zhruba polovina prostředků. Vyplaceno je 106 žádostí za 4,2 miliony korun,“ dodává. Lidé mají zájem hlavně o systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současné zalévání zahrady.

Podle odborníků nás ale podobná opatření nevytrhnou. „Dešťovku vnímám jako prostředek k tomu, aby si společnost začala uvědomovat cenu vody. Na celkovou spotřebu vody v ČR ale zalévání zahrádek a splachování toalet dešťovou vodou nemá významný vliv. Řešením je zvýšení pestrosti krajiny – cokoli dalšího je podružné,“ uzavírá agrární analytik Petr Havel.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 6. 2018 9:02, Lubanek

Deštovou vodu by měly povinně zachytávat do nádrží, velké průmyslové firmy s halami a budovami větší než 200 m čtverečných , a postupně by měl stát dotovat zachytávání vody z budov úřadů , institucí, škol a jiných velkých státních budov.Proč necháváme splavenou vodu odtékat do malých a velkých řek a poté do moře bez využití ?! Vybudujme zavlažovací kanály od velkých řek, Odra,Labe, Vltava,Ohře atd. kde je to možné, zvlášt v zemědělských oblastích, podobně jako v severní Itálii i jinde, kde vodu v kanálech čerpají při zvýšených hladinách hlavních řek.Na konci kanálů vytvořit dle možností vytvořit menší nádrže, které by se využívali rovněž v období sucha pro zavlažování, nádrže pro hašení požárů, i rekreační využití, rybolov, koupání a podobně. Hlavně nenechávat vodu nevyužitě odtékat z republiky !!

+17
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

sucho, voda, zemědělství

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services