Na dovolenou do ciziny autem. Kolik za dálnice a co do auta?

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 13. 6. 2018 | 2 komentáře
Letní prázdniny se nezadržitelně blíží a kdekdo se chystá vyrazit na zahraniční dovolenou autem. Poradíme, na kolik letos přijde dálniční známka, na jaké předpisy dát pozor a co patří do povinné výbavy.
Na dovolenou do ciziny autem. Kolik za dálnice a co do auta?

Zdroj: Shutterstock

Chorvatsko, Itálie a Slovensko. Tři země, do kterých jsme loni cestovali nejvíc. Podle Českého statistického úřadu, který data každoročně zpracovává, je tato trojice zemí nejčastějším cílem dovolených pravidelně od roku 2011. Na prázdniny se pak Češi nejčastěji přepravují autem: pokud jde o delší cesty, na vlastní vůz loni vsadilo sedmačtyřicet procent lidí, třicet sedm procent dalo přednost letecké dopravě.

Právě pro dovolenkáře-motoristy jsme připravili následující přehled. Vedle cen dálničních známek a mýtného jsme si posvítili například na povinnou výbavu, jejíž rozsah se v jednotlivých zemích často liší. Rozdílné jsou samozřejmě také některé dopravní předpisy: v několika evropských zemích například platí zákaz kouření v osobních automobilech, pokud člověk cestuje s dětmi mladšími osmnácti let. Omezení si naposledy odsouhlasili v Rakousku, kde vás cigaretka v přítomnosti dětí přijde na sto eur.

Bum!

Dlouhé hodiny za volantem a stovky kilometrů na tachometru udělají svoje. Pokud se vám v zahraničí stane nehoda, je dobré vědět, jak postupovat.

Nehoda v zahraničí: Co dělat a jak získat od pojišťovny peníze

Nezapomeňte na zelenou kartu

Vedle studování dopravních předpisů si před odjezdem nezapomeňte zkontrolovat, jestli v autě máte zelenou kartu. I v cizině totiž platí, že každý majitel auta musí mít sjednané povinné ručení a právě zelená karta slouží jako mezinárodní potvrzení o uzavřené pojistce.

Kdo má vedle povinného ručení i havarijní pojištění, měl by pro jistotu mrknout do pojistné smlouvy a zkontrolovat územní platnost pojištění. Některé havarijní pojistky totiž platí jen v rámci Česka. Řešením je domluvit se s pojišťovnou na rozšíření pojistného krytí a zvýšení pojistných limitů. Další alternativou je krátkodobé havarijní pojištění, které aktuálně nabízí například Česká pojišťovna Kooperativa, UNIQA nebo Česká podnikatelská pojišťovna. Krátkodobé havarijní pojištění lze většinou sjednat minimálně na měsíc, někde dělá minimální doba pojištění 14 dní.

Přehled: dálniční poplatky, povinná výbava, pokuty

Při výběru informací padl důraz především na ty, které se týkají placených úseků silnic, odlišností v povinné výbavě a dalších věcí, které prostě člověka samy od sebe nenapadnou.

Rakousko
Německo
Maďarsko
Slovinsko

Dálniční známky a mýtné

Koho v létě čeká cesta přes rakouské dálnice, neobejde se bez dálniční známky. Desetidenní známka přijde na devět euro (přibližně 230 korun), za dvouměsíční známku dáte 26,20 eura (zhruba 673 korun). Vedle dálnic jsou v Rakousku zpoplatněné i některé další úseky jako tunely a mosty, kde se přímo na místě vybírá mýtné. Vybrat si můžete mezi klasickou známkou (koupíte na benzinových pumpách) nebo digitální známkou, kterou pořídíte online. Pokud vsadíte na digitální známku, dejte pozor: digitální známky platí až po 18 dnech od data zakoupení.

Povinná výbava

Při cestách po Rakousku se neobejdete bez výstražného trojúhelníku, lékárničky (v obalu odolném proti nečistotám) a žluté, červené nebo oranžové reflexní vesty (pro řidiče je povinná, pro ostatní pasažéry doporučená).

Hasicí přístroj povinný není.

Povolené množství alkoholu

V Rakousku řidičům odpustí maximálně 0,5 promile alkoholu v krvi. Kdo nadýchá od půl do 0,8 promile, vyvázne s pokutou, která začíná na částce 300 eur. Hladinka nad 0,8 promile může mít za následek pozastavení řidičského průkazu.

Pro řidiče, kteří mají řidičský průkaz méně než dva roky, platí přísnější limit: maximálně 0,1 promile.

Pokuty

Na místě může rakouská policie udělit pokutu až 90 eur. Když přestupek stojí víc, policista vás vyzve k zaplacení zálohy a zbývající částku byste měli uhradit do dvou týdnů. Za jízdu na červenou si v Rakousku účtují pokuty kolem 70 eur, nezapnuté pásy přijdou na 35 eur. Jízda bez dálniční známky se trestá částkou 120 euro, cigareta v autě za přítomnosti dětí pokutou ve výši jednoho sta eur.

Pozor dejte také na palubní kamery, které jsou v Rakousku zakázané.

Chorvatsko
Slovensko
Itálie
Francie

Dálniční známky a mýtné

I Chorvatské dálnice jsou zpoplatněné, namísto dálničních známek se zde ale vybírá mýtné. Platí se vždy při průjezdu mýtnou bránou na základě délky použitého úseku dálnice a hmotnosti vozidla. Chorvatskou dálniční síť spravují dvě organizace: HAC a ARZ. Obě společnosti tradičně zvyšují cenu mýtného o deset procent v letní sezóně: od července do konce září. Naopak dobrou zprávou je zrušení poplatku za průjezd tunelem Sveti Ilja, který spojuje vnitrozemí s Makarskou riviérou.

Povinná výbava

Výstražný trojúhelník (vozidla s přívěsem musí mít dva), lékárnička a reflexní vesta pro řidiče automobilu. Na rozdíl od dalších evropských zemí je v Chorvatsku povinný také hasicí přístroj, součástí výbavy by mělo být i tažné lano a náhradní pneumatika.

Povolené množství alkoholu

Obecně lze chorvatské silnice brázdit s hladinkou 0,5 promile. Pro některé skupiny řidičů ovšem platí nulová tolerance: konkrétně jde o řidiče mladší 21 let nebo řidiče vozidel nad 3,5 tuny. Pokuta za jízdu pod vlivem v rozmezí od půl do jednoho promile může dělat tisíc až tři tisíce chorvatských kun.

Pokuty

Chorvatská policie může uložit pokutu na místě. Kdo nebude chtít platit okamžitě, dostane složenku, kterou je potřeba uhradit na poště nebo v bance nejpozději do osmi dní. Pokuta za jízdu na červenou zde začíná na 270 kunách, používání mobilu za jízdy nebo nezapnuté bezpečností pásy přijdou na 500 kun.

Zdroj informací: Ústřední automotoklub – ÚAMK ČR a BESIP

 

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265-0,01 Kč
Americký dolar23,672-0,09 Kč
Britská libra29,357+0,08 Kč
Švýcarský frank25,977-0,09 Kč
Turecká lira72,643-0,38 Kč

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services