V Praze otevřeli unikátní nabíjecí stanici pro elektroauta. Elektřinu bere z fotovoltaiky

PR článek | rubrika: PR Článek | 12. 2. 2018
Od února mohou řidiči elektromobilů nabít auta v jedinečné rychlonabíjecí stanici v Praze. Rychnonabíječky většinou stojí jen v okolí dálnic, kvůli vyšším nárokům na elektrickou síť. Stanice v pražských Holešovicích ale získává energii i ze solárních panelů na střeše, takže nevyžaduje posílení sítě. Nestabilní výrobu elektřiny z fotovoltaiky budou vyrovnávat akumulační baterie.
V Praze otevřeli unikátní nabíjecí stanici pro elektroauta. Elektřinu bere z fotovoltaiky

Zvažujete koupi elektromobilu, ale nedokážete si představit, jak budou vypadat v budoucnu sídliště plná elektroaut, která jejich majitelé nemají pomalu kde nabít kvůli frontám u nabíjecích stanic? Pražská energetika (PRE) nyní testuje řešení tohoto problému. Od 1. února otevřela pro veřejnost jedinečnou nabíjecí stanici, která kombinuje nabíječku s výrobou elektřiny ze solárních panelů a akumulačními bateriemi pro stabilizaci distribuční sítě.

Parametry nabíječky od PRE

  • Fotovoltaika o výkonu: 7,35 kilowattpeak (kWp)
  • Počet stojanů: 2 × AC nabíjecí stojan 230 + 400 VAC, 1 × DC nabíjecí stojan
  • Výkony nabíjecích stojanů: 2 × 22 kW (AC) + 1 × 50 kW (DC)
  • Kapacita baterie: 108 kWh/ 87 kWh (použitelná kapacita)
  • Typ baterie: Li-Ion, chemie článků LiFePo4
  • Poloha: roh ulic U Výstaviště a Za Elektrárnou, Praha 7 – Holešovice
  • Začátek provozu: 1. února 2018

Pilotní provoz stanice testuje vliv na dodávky elektřiny

Nabíječka od PRE umožní současné nabíjení dvou elektromobilů – jednoho v režimu rychlonabíjení, druhého středně rychle – a také jednoho elektroskútru. Díky bateriovému systému se výrazně eliminují negativní dopady stanice na okolní síť. Zelená elektřina ze střešních solárních panelů může proudit jednak přímo do nabíjecích stojanů, jednak do akumulátorů, které se vedle dobíjení elektromobilů dají využít i ke stabilizaci okolní sítě při hrozícím přepětí nebo podpětí.

Cílem projektu je ověřit, zda takové řešení zlepší možnosti připojení rychlonabíjecí stanice nebo decentralizované výroby i při omezené kapacitě distribuční sítě a bez negativního vlivu na spolehlivost a kvalitu dodávky elektrické energie. Na očekávaný rozvoj městské elektromobility a decentrálních zdrojů je třeba se dobře připravit a pilotní projekt unikátní dobíjecí stanice v ČR je skvělou možností, jak získat potřebné zkušenosti.

„Energetika se nyní nachází ve víru neustálých změn. Já v oboru pracuji již třicet let a zejména posledních sedm let sleduji jednu změnu za druhou. Musíme se připravit na masivní rozvoj elektromobility. Bude třeba zajistit možnosti rychlonabíjení i ve městech ale tak, aby lidé žijící kousek od nabíjecí stanice neměli doma problém s elektřinou pro rozsvícení žárovek,“ uvedl Milan Hampl, ředitel PREdistribuce.

Dobíjecí stanice byla postavena v rekordním čase

Partnerem pilotního projektu se stala společnost Energon Advanced Energetics, která unikátní stanici kompletně projektovala a následně během čtyř měsíců postavila. Společná práce na stanici započala v červenci 2017 a už v říjnu byl spuštěn testovací provoz. V lednu 2018 byla stavba zkolaudována a od února je k dispozici elektromobilistům.

Časový průběh stavby dokládá další zásadní výhodu zvoleného řešení. Díky akumulaci si stanice vystačí se stávající infrastrukturou, není potřeba posilovat přípojku. „Tím odpadá řada výkopových prací i získávání dalších povolení. Bateriový systém s fotovoltaikou tak může představovat ideální východisko pro města, kde by výstavba standardních dobíjecích stanic byla kvůli přílišnému zatížení sítě, nedostatku místa a náročným výkopovým pracím značně komplikovaná a zdlouhavá,“ shrnuje Tomáš Pastrňák generální ředitel společnosti Energon Advanced Energetics.

Nevhodně formulovaný zákon ztěžuje využití elektroaut pro stabilizaci sítě

Starší model Volkswagenu e-Golf s méně výkonnou baterií (24,2 kWh) nabijete z rychlonabíjecího stojanu zhruba za 20 minut. Novějšímu e-Golfu to bude trvat kvůli baterii s vyšší kapacitou (38,5 kWh) kolem 40 minut.

Kvůli nešťastně formulovanému energetickému zákonu nemohou čeští elektromobilisté zatím přispět ke stabilizaci elektrické sítě stejně jako to dělají například v Nizozemí. Tam pod hlavičkou iniciativy New Motion mohou řidiči využívat energii z baterií elektroaut a posílat ji zpět do sítě v době nedostatku proudu. K tomu dochází třeba kvůli nedostatečné produkci elektřiny z obnovitelných zdrojů v době, kdy zrovna nesvítí moc slunce ani nefouká vítr pro větrné turbíny.

„V České republice je taková situace klasifikována jako výroba elektřiny, pro kterou je nutné mít vyřízenou licenci. Zákon totiž počítá pouze se nepohyblivou elektrárnou, nikoli s variantou, kdy proud do sítě dodává elektromobil. Snad brzy dojde k úpravě zákona, aby využití elektřiny z elektroaut pro tyto účely nebylo tak komplikované,“ osvětlil současnou situaci Vojtěch Fried, vedoucí oddělení Elektromobility a Smart City z PRE.

Fotografie: Elektřina.cz,  Energon Advanced Energetics

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Partners Financial Services