Mobilní tarify jsou v Česku nehorázně předražené. V zahraničí si účtují i o polovinu méně

PR článek | rubrika: PR Článek | 16. 10. 2017 | 1 komentář
Doba, kdy jste s okolním světem mohli na dálku komunikovat pouze skrze obří sluchátko připoutané pokroucenou šňůrou k zsátrčce ve zdi, je dávno pryč. Dnes už má každý telefon mobilní, který se pohodlně vejde do kapsy od kalhot či bundy.
Mobilní tarify jsou v Česku nehorázně předražené. V zahraničí si účtují i o polovinu méně

Stačí ho doma nabít a poté jej můžete bez problému využívat kdykoliv a kdekoliv. Nelimitují vás žádné kabely. Jeho provoz ale není zadarmo. Pokud ho tedy nemáte jen na přijímání hovorů, případně SMS zpráv, na hraní her nebo na okrasu. Kolik si operátoři v Česku účtují? V jakých cenových relacích se tarify pohybují v zahraničí? A lze za mobilní služby nějak ušetřit?

Jiný operátor, jiná cena, to je celkem pochopitelné, ale situace, kdy operátor působící současně u nás i v zahraničí nabízí za hranicemi stejné služby jako Česku za odlišné ceny, je naprosto absurdní. Bohužel to v dnešní době není žádnou anomálií. Poskytovatelé mobilních služeb na českých zákaznících celkem solidně rejžují. Například společnost T-Mobile nabízí v Česku za cenu okolo 30 eur jen 4 GB dat, v Polsku za ten samý obnos získáte neomezený datový balíček. A to není zdaleka jediný případ.

Spotřebitelé oceňují konec roamingu

Jedinou pozitivní novinkou, které se Češi za poslední rok dočkali, je zrušení poplatků za roaming. Co to přesně znamená? Díky programu „Roam like at home“ můžete v zemích Evropského hospodářského prostoru využívat veškeré mobilní služby za stejné ceny jako doma. I to má však háčky. Ne každé volání přes hranice se totiž nazývá roamingem.  

Ukážeme si to na příkladu. Pokud jste například Čech na dovolené v Německu a voláte do Česka (tedy české sítě), roaming to je. Pokud byste ale volali z Česka například do Španělska (do zahraniční sítě na číslo, které začíná jinou předvolbou než +0420) už je to mezinárodní volání, které je výrazně dražší. Vlivem nové regule o roamingových cenách tedy mohou nastat i velmi paradoxní situace, kdy z Rakouska do Itálie budete volat za domácí ceny, ale z Česka si za telefonát do Itálie na zahraniční číslo připlatíte.

Mezi slepými jednooký králem

Vraťme se ale zpátky na domácí půdu. V Česku působí více než 90 různých operátorů. Hledat v takovém množství předražených nabídek tu relativně nejvýhodnější je, co si budeme povídat, zhruba stejné jako klipování mozkového aneurysmatu. Právě proto jsme pro vás sepsali tři šikovné tipy.  

  1.  Vyberte si z kombinovaných balíčků od O2  

Tarify O2 samostatně vycházejí celkem draze, ale pokud dokážete chytře zkombinovat mobilní služby s internetem a TV, ušetříte nemalou částku. Vybrat si můžete z poměrně široké nabídky různých balíčků. Jedním nich je například O2 Spolu, který obsahuje tři neomezené tarify a navíc 81 kanálů O2 TV na čtyři různá zařízení.  

  1. Chcete neomezený tarif? Sjednejte si ho u Vodafone

Ti, kteří hledají rozumný poměr cena versus kvalita služeb, mohou využít tarif od Vodafone. Operátor poměrně nedávno upgradoval celou svou stávající nabídku. Tarify RED nahradil tarify RED Naplno a napumpoval je daty. Jejich ceny jsou, jak bylo dříve zvykem, opět ve znamení sedmiček. Jako věrné stálice však zůstávají studentský tarif #jetovtobě a tarif pro seniory 60+.

  1. Sbalte svých pět švestek a odstěhujte se za hranice

Třetí řešení je poměrně radikální, a proto ho berte s rezervou. Nejste s českými operátory příliš spokojeni? Odstěhujte se do některé ze zemí, kde jsou mobilní služby včetně štědré datové dotace vzhledem k průměrné mzdě o dost levnější. Nabízí se vám například Polsko, Velká Británie, Irsko, Nizozemsko nebo Dánsko. Pokud se stěhovat nehodláte, postěžujte si svému operátorovi. Čím víc nespokojených hlasů se bude ozývat, tím vyšší je šance na nápravu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services