Skryté náklady úsporného cestování

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 7. 7. 2017 | 8 komentářů
Nasmažit si do Chorvatska řízky se bere za faux pas – proč tedy stejně neměříme i travelhackerům?
Skryté náklady úsporného cestování

I když by to tak podle titulku mohlo vypadat, tohle nebude další hejt na to, jak levné lety zamořují atmosféru skleníkovými plyny a mění nedotčené autentické kouty planety na disneylandy. Rád bych tuhle perspektivu obrátil: problém není, že by lidé za cestování utráceli moc – problém je naopak je, že za něj utrácejí málo. Přesněji: že travelhackeři, baťůžáři a digitální nomádi na cestách někdy šetří způsobem, který má negativní důsledky jak pro ty, které na nich potkají, tak pro ně samotné.

Máme na radaru

Chytré čtení na víkend

Monitoruje web. Třídí zrno od plev. Blbosti zahazuje. A výběr toho nejlepšího, co se za týden podaří zachytit, můžete mít každý pátek v mailboxu. Objednejte si pravidelný páteční výběr z toho, co se objevilo na radaru Michala Kašpárka.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Čtení na víkend

 

Paštikáři 2.0

Cestování byl odjakživa fajn způsob přerozdělení peněz od relativně bohatých lidí, kteří poptávají zážitky, k těm chudším, kteří prodávají svou práci. Jenomže velká část triků na snížení rozpočtu popsaných v knihách jako Travel Bible nebo How to Travel the World on $50 a Day a článcích jako je tenhle nebo tenhle šetří právě na výdajích za práci místňáků v chudých částech světa. Zato Saúdy na leteckém palivu nikdy neošulíte, ba dokonce jim paradoxně dáte vydělat ještě víc, pokud letíte levně s cik-cak přestupy.

Dobrým příkladem toho, čemu můžeme říkat toxické baťůžkářství, je všudypřítomná rada, aby cestovatelé nejedli v restauracích, ale vařili si sami. Ve Švýcarsku asi OK, ale řeč není zrovna o Švýcarsku: „I ve velmi levných zemích pořád vyjde mnohem výhodněji si ráno nakoupit na trhu čerstvou zeleninu, ovoce a třeba rybu a uvařit si doma,“ přesvědčuje Travel Bible. Alternativou jsou online služby, na kterých se může několik lidí domluvit na společné večeři a zaplatí jen suroviny.

Těm, kteří by se pak přece jen rozhodli jíst v restauraci, Telegraph radí, aby nedávali moc velká dýška, protože mimo USA a Británii bývá odměna obsluhy započítaná do cen v jídelníčcích. Jednak to ale neplatí univerzálně, jednak se tu dere na mysl stěžejní argument efektivních altruistů: pro relativně chudé Asijce, Afričany, ale i Balkánce má pár dolarů spropitného znatelnější přínos než pro obyvatele bohatých zemí.

Závod ke dnu se vede i v jiných disciplínách: sdílená ekonomika škrtá náklady na lidskou práci i v ubytování a dopravě a její cenu tlačí dolů i jiná oběma knihami doporučovaná praktika: dobrovolničit výměnou za střechu nad hlavou.

Anketa

Jak moc na cestách šetříte?

Provrtaná kolena

Nejsou to jen místní, koho může přehnaná snaha ušetřit na cestování poškodit – může se to stát i samotným cestovatelům. Když ještě zůstaneme u jídla: je pravda, že ať už sníte cokoliv, „vyjít z vás příští den musí stejně jedno velký krásný hovno“, jak cituje Bible cestovatele Jiřího Svobodu. Jakmile ale časovou perspektivu trochu prodloužíte, nakonec je vlastně jedno úplně všechno, včetně toho, kam všude jste se podívali, protože stejně umřete.

Tyler Cowen si nedávno dobře všiml, že jídlo servírované v restauracích a stáncích je teď asi nejinovativnější kulturní formou. Programově si ho odepírat je jako odepírat si v šedesátých letech rockové koncerty.

À propos: kultura. Galerie, muzea, památky, živé umění. Zatímco první turisté cestovali prakticky výhradně za tímhle, travelhacking kulturu vytěsňuje. How to Travel the World on $50 a Day nezmiňuje galerie ani jednou, muzea jednou – a Bible nepřekvapivě přináší jen pár odstavců o jak se dostat na umčo levně nebo zadarmo. Což jde spíš výjimečně a vždy s rizikem, že člověk galerii s volným vstupem proletí rychleji a míň pozorně, než když sám sebe zavázal k pozornosti patnácti eury vstupného.

Cestovní pojištění

Srovnejte to!

Za kopečky? A co pojištění, máte? Srovnáme cestovní pojištění, aby skákalo, jak budete pískat. A když budete chtít, můžete ho u nás i objednat. Stačí říct, jak byste ho nejradši kupovali, jestli ho chcete koupit přes počítač, probrat s přítelem na telefonu, nebo si pro něj dojdete osobně.

Nečiň druhému…

Mohlo by to vypadat, že zakončím výzvou k naházení výtisků travelhackerských příruček na vatru – ale není to tak. Je v nich spousta dobrých rad, jak neplatit zbytečně moc: cestovat mimo hlavní sezónu nebo začínat a končit dovolenou uprostřed pracovního týdne jsou win-win tipy, o kterých se nedá mluvit jako o toxických. Ale protože postižené regiony nemůžou toxické cestování vyfiltrovat vízovou politikou a dost dobře ani regulacemi, je to hlavně na cestovatelích samotných. Při rozhodování o tom, za co utrácet a kde šetřit, vám může pomoct pár testů záměny:

Pokud vás někdy dožral Američan, který před vámi na nádražní přepážce pět minut přepočítával, s jakou jízdenkou se dostane na Karlštejn a zpátky o deset korun levněji, nebuďte takoví v Černé hoře. Pokud vidíte blbce v Holanďanovi, který v Beskydech šetří na kyselici a haluškách a samozásobuje se rohlíky, nebuďte takoví na Ukrajině. A pokud je vám trapně ze Švýcara, který vyzrál na vykutálené Čechy tím, že si sedleckou kostnici prohlídl jen zvenku, pak takoví nebuďte v jihovýchodní Asii.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 7. 2017 21:53, Eva

Kdyby Češi měli víc peněz, nemuseli by šetřit. Někteří ani nemají na to jet do ciziny s paštikami a řízky. Jiní jsou rádi, že na tu chudou dovolenou vůbec uškudlili, zatímco třeba Němci jezdí do ciziny třeba 4x za rok a se vším na úrovni. S německou cestovkou vyjde často zájezd mnohem levněji, než s českou a s nesrovnatelně lepším ubytováním i službami. Ať autor článku nekritizuje lidi, co mají jen na paštiky, ale ty, co náš stát rozkradli!

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 7. 2017 23:46

Výstižné

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

cestování, zahraničí

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

28. 3. 2024 | Gabriel Pleska

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního na letní. Tady jsou podrobnosti.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

27. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Česká pošta navyšuje mzdy. Nejvíce přidá doručovatelům

Česká pošta od září navýší platy svým lidem v průměru o 10 procent. Týkat se to bude všech provozních a administrativních zaměstnanců v tarifních mzdách.  

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

27. 3. 2024 | Lucie Weissová

Civilizační nemoci nepřinesla civilizace, ale náš způsob života

Založením rodinné kliniky Galen Clinic si Luboš Kmeť plní svou představu, jak by se mělo přistupovat k pacientům z odborného, ale hlavně lidského hlediska. Sází na prevenci, celostní... celý článek

Partners Financial Services