Používáte nástroj pro blokování reklamy. Pokud nám chcete pomoci, vypněte si blokování reklamy na našem webu. Zde najdete jednoduchý návod. Děkujeme.

Bez stresu? Bez uklízení a úsporně

| rubrika: Publicistika | 7. 12. 2016 | 4 komentáře
Vánoce jsou jako ta nejhorší uzávěrka. Kdepak klidný advent a rozjímání – místo toho připisujete na seznam úkolů další položku. Udělejte za ní velkou tečku. A pak ten seznam spalte. Co letos opravdu nedělat víc než dva tři druhy cukroví a domluvit se, že každý dostane jen jeden dárek. Šetřete peníze. A taky a především – šetřete sebe.

V supermarketu hrajou už podesáté White Christmas. Pokladní se třesou ruce. Lidi ve frontě, která se táhne až daleko mezi regály, nervózně podupávají. „V dnešním uchvátaném světě je těžké prožít advent v klidu a rozjímat jako za starých časů. Stres, přeplněné obchody, kolony na silnicích, hospodyňky předhánějící se v množství druhů napečeného cukroví. Nic z toho nám na klidu nepřidá,“ popisuje dobře známou situaci výživová poradkyně Dana Vejsadová.

Tak to zkusme letos jinak. Úsporně. S ohledem na peněženku i krevní tlak.

Hoďte se do klidu

Na úklid pusťte profíky

Peněženka to tedy pozná, to si zase nebudeme namlouvat, ale možná zjistíte, že ceny za profesionální úklid nejsou vlastně až tak přemrštěné a že vám před Vánoci naklizený byt bez stresování za nějakou investici stojí. V některých městech si ale budete muset pospíšit, termínů ubývá:

Kolik stojí předvánoční úklid od profesionálů

Okna to přežijou

Předvánoční úklid je v některých domácnostech alfou a omegou předvánočního řádění. Samozřejmě vedle pečení cukroví. Smýčí se kdejaký kout a roh. „Myslím, že zrovna před Vánoci není nutné vyklízet skříně a leštit všechno sklo v domácnosti. Stačí uklidit běžným způsobem a třídění skříní nechat na jaro, kdy je teplo a světlo a všechno jde lépe od ruky,“ navrhuje Dana Vejsadová. Dlouhé zimní podvečery zkuste místo prachovce věnovat dětem. Vyrobit si můžete domácí vánoční dekorace. DIY nebo postaru urob si sám frčí. A ušetříte za předražené ozdoby z hobby řetězců, které rok od roku ztrácejí na poetice.

S úsporným úklidem má své zkušenosti i foodblogerka Michaela Rau. „Vánoce se snažím neprožívat. S dvěma malými dětmi to ani moc nejde. Takže uklízím průběžně, co se dá. Bez šílenství. Okna to přežijou. Hlavně, když se nevraždíme o hračky pod nohama a je uklizeno alespoň v obýváku a v kuchyni,“ říká.

Obdarujte se jedlými dárky

Předvánoční stres a shon je spojený s nakupováním dárků. Nikdo se rád nemačká v přeplněných obchodech. Alternativou je nakupování přes internet. „Některé zboží je v elektronických obchodech levnější. Nehledě na pohodlí a úsporu času. Vyhneme se i burácení koled, které v různé kvalitě oblažují zákazníky ve všech obchodech už od listopadu,“ dodává Dana Vejsadová. Další nespornou výhodou je, že v elektronických obchodech hledáme zboží cíleně. Můžeme si porovnat ceny a vystavené zboží nás nezláká jen tak snadno jako v běžném obchodě.

Třeba jste si letos znovu slíbili, že každý dostane jen jeden dárek. A znovu se objeví někdo, kdo pravidlo nedodrží. Pak může přijít u druhých pocit jakéhosi dluhu. Při dávání a přijímání jde ale především o dobrý pocit obou stran.

V některých domácnostech se stále víc uplatňují ručně vyráběné dárky. Třeba jedlé. „Před pár lety jsme s mladší sestrou zavedly jedlé dárky. Třeba vloni jsem dělala zdravou snídani – kávovou a čokoládovou granolu, rok předtím domácí vaječný likér. Kolegyni z práce už dlouho slibuji upéct sezamové sušenky, tak možná připravím směs do skleničky s doprovodným textem a podaruji – ať si taky trochu užije u trouby ona. Darovat se tak dá cokoli – od domácích marmelád, po sušenky nebo třeba poctivý domácí kompot,“ doporučuje Michaela Rau. Tak pokud jste přes léto nelenili a máte spíž plnou zavařenin, pravděpodobně máte i vánoční dárky.  

Anketa

Gruntujete před svátky usilovně?

Bez kapra a salátu? To tedy ne

„Vánoce nemají být svátky přejídání,“ slýcháme varování výživových poradců. A v lednu kupujeme permanentky do fitka a objednáváme prášky na hubnutí. Jasně, že to jde i jinak. „Vánoční cukroví nemusí nutně zářit barvami a třpytit se cukrovou bílou barvou. Místo bílé mouky použijte celozrnnou, místo bílého cukru zkuste med. Jako poleva poslouží rozpuštěná čokoláda s vysokým procentem kakaa. Nebojte se experimentovat s chutěmi a vzhledem. Zkuste si vychutnat u cukroví i jinou chuť než jen sladkou a tučnou, ale například oříškovou, kokosovou nebo medovou a datlovou,“ říká výživová poradkyně Tereza Kukol.

Místo přemáhání se a odpírání si, po kterém následuje jednorázové přejedení, to můžete zkusit jinak. „Pěkný advent si připravíme třeba tak, že si oblíbené sušenky upečeme hned na začátku a pojídáme je v klidu a pohodě v průběhu čekání na svátky. Tímto způsobem si můžeme v předvánočním čase připravovat i jiné vánoční dobroty. Třeba rybí polévku nebo černého kubu, abychom neměli o svátcích pocit, že musíme sníst všechno naráz,“ dodává Dana Vesjadová.

Pravda, bez řízku, kapra nebo bramborového salátu, si většina z nás neumí Štědrý večer představit. A je to v pořádku. Pokud dbáte na zdravou výživu, můžete jen majonézu vyměnit za bílý jogurt. Místo sezení u televize si v průběhu svátků vyjít do lesa na procházku a místo tučných chlebíčků připravit zdravější variantu. „Vánoční menu, to je u nás klasika. Kapr, řízek, bramborový salát, další den kachna s dvojím zelím a knedlíkem. Ale tím pro rodinu obžerství končí. Pro návštěvu když tak připravím chlebíčky, ale i ty se snažím trochu šmrncnout něčím zdravějším. Třeba pomazánka à la humr ze zeleniny je skvělá, stejně tak lilková nebo pomazánka z červené řepy,“ říká Michaela Rau.

Recept

Masarykovo cukroví

Zvětšíte klikem

Tradiční cukroví, které vypadá krásně, chutná výborně a zabere minimum času.

Potřebovat budete:

  • 180 g ořechů
  • rum (nemusí být)
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 1 žloutek
  • 1 lžíce holandského kakaa (chcete-li tmavé těsto)
  • špetku soli

Den předem namočte ořechy do rumu. Pokud nechcete máčet v rumu, stačí ořechy na 1 až 2 hodiny namočit do vody, aby změkly. Ze surovin vypracujte těsto, do kterého přidejte ořechy. Z hotového těsta si udělejte váleček (doporučuje se asi 5 cm). Váleček zabalte do alobalu nebo potravinářské fólie a dejte do lednice do druhého dne odpočinout. Druhý den z válečku krájejte nožem asi 0,5cm kolečka, ta pak skládejte na pečicí papír na plech. Pečte na 170°C asi 15 až 20 minut. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru (nemusí být)

Recept i foto: blog Michaely Rau

  • RSS
  • Kindle
  • Poslat e-mailem
  • Vytisknout

Líbil se vám článek?

+24
Ano
Ne

Diskuze

7. 12. 2016 | 13:36 | jezevec

to jsou teda rady .... majonézu vyměnit za bílý jogurt, místo televize do lesa, a místo tučných chlebíčků - asi strouhanku? ještě by nám paní mohla poradit, jak místo kapra lilek, kafe vyměnit za cikorku, a namísto soulxože...více

7. 12. 2016 | 8:49 | kodiak medvěd

Bože, to je slint. Ještě že máme poradkyně pro kdejakou blbost a jejich blogýsky. Bez nich bych netušil, že před Vánoci nemusím vyklízet skříně a leštit všechno sklo v domácnosti a že můžu dárky nakoupit na internetu. A jsem...více

7. 12. 2016 | 8:26 | Jana Poncarová

Blogerka čas má :-) Včera pekla čtyři druhy cukroví. Dokonce i adventní věnec si sama vyrobila. více

7. 12. 2016 | 8:12 | Šárka

Vánoce jsou takové, jaké si je každý udělá. Já si s rodinou advent užívám i to pečení cukroví, výzdobu domu, úklid dělám celý rok průběžně, takže předvánoční úklid není nic speciálního. Okna myju v září. Vaření mě baví, tak...více

Přihlášení

Jméno

Nemáte registraci? Zaregistrujte se zde!

Všechny materiály © 2000 - 2017 Peníze.CZ a dodavatelé. Všechna práva vyhrazena.

ISSN 1213-2217. Doslovné ani částečné přebírání materiálů není povoleno bez uvedení zdroje a předchozího písemného svolení.
Peníze.CZ vydává společnost Partners media, s.r.o.
Člen SPIR - Sdružení pro internetovou reklamu. Člen SVIT - Sdružení vydavatelů internetových titulů při UVDT.

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb nám k tomu udělujete souhlas. Další informace.OK