Česko pije jinak. V hospodách se přestává utrácet

Spotřeba piva v Česku zůstává stabilní – člověk vypije v průměru 143 litrů za rok. Na rekordně nízkou úroveň ale klesl podíl připadající na restaurace a hospody. Lidé pijí čím dál více doma. Průzkum také ukázal, že pro dvě třetiny Čechů je chuť důležitější než cena.
Česko pije jinak. V hospodách se přestává utrácet

Podíl piva, které Češi pijí hospodách či restauracích, klesl na rekordně nízkou úroveň 38 procent. Ukazují to údaje z letošního průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven, který každoročně připravuje společně s Centrem pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

Zatímco loni a předloni připadalo na spotřebu mimo hospody či restaurace téměř 60 procent, letos už se podíl piva vypitého doma zvýšil na 62 procent.

Podíly konzumentů piva mezi muži a ženami | Foto: Sociologický ústav AV – průzkum v roce 2016

„Mužům, kteří mají hospody za své nejoblíbenější podniky, se frekvence jejich návštěv pomalu, ale jistě snižuje. V roce 2004 uskutečnili v průměru 9,6 návštěvy za měsíc, letos už jen 7,3 návštěvy. U žen žádná takováto systematická a déletrvající změna není vidět,” říká Jiří Vinopal z Centra pro průzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR.

I v rámci této kategorie jsou ovšem výjimky: Zatímco návštěva běžných pivnic klesá, mírně roste popularita pivních barů a restaurací – v roce 2004 do nich lidé zašli třikrát měsíčně, letos více než čtyřikrát.

Průzkum, jehož se zúčastnil vzorek téměř tisíce lidí, také ukázal, že pro dvě třetiny Čechů je chuť piva důležitější než cena. Zůstávají také věrní oblíbené značce.

Celková spotřeba zůstává podle průzkumu stabilní – v průměru 143 litrů na hlavu. „Stále se u nás pije nejvíce piva v Evropě. Přestože v poslední době spotřeba mírně klesla, tak pokud se na ni podíváme v delším horizontu, je tomu jinak. Od 50. let minulého století došlo k dramatickému nárůstu konzumace piva,“ říká Vinopal.

Spotřeba piva v Česku v litrech na osobu za rok | Foto: ČSÚ, Sociologický ústav AV

Spotřeba piva v Česku v litrech na osobu za rok | Foto: ČSÚ, Sociologický ústav AV

Hrdost na to, že Češi vypijí nejvíc piva na světě, cítila letos podle průzkumu přibližně třetina mužů a desetina žen. Naopak stud cítí desetina mužů a čtvrtina žen.

Spotřeba piva u žen začala pomalu růst od roku 2008, kdy na ně začaly pivovary více cílit. „Pivo přestalo být pouze mužskou doménou a začaly se objevovat podniky zaměřené i na ženy,” vysvětluje Martina Ferencová, pověřená výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven.

Počet půllitrů týdně | Foto: Sociologický ústav AV – průzkum v roce 2016

Nealkoholické pivo před jinými nealkoholickými nápoji preferuje 48 procent mužů a 20 procent žen.

Rizikových pijáků je přes půl milionu

Nejen pivu se věnuje také dnes zveřejněná výroční zpráva Národního monitorovací střediska pro drogy a závislosti. Podle ní zhruba 640 000 Čechů a Češek nad 15 let pije alkohol rizikově a může mít problém se závislostí. Dalších 540 000 lidí se k tomuto množství blíží.

Škodlivé pití odpovídá konzumaci 40 až 60 gramů alkoholu u mužů a 20 až 40 gramů u žen. Jsou to u mužů dvě až tři piva, čtyři až šest decilitrů vína a dva až tři „panáky“. U žen je to o sklenici méně. Rizikové pití pak představuje u mužů víc než 60 gramů a u žen přes 40, tedy u mužů přes tři a u žen přes dvě sklenice.

Pravidelně nebo denně si alkohol dopřeje 12,5 procenta lidí nad 15 let – zhruba 19 procent mužů a šest procent žen. Škodlivě pije šest procent osob a rizikově sedm procent. Denně kouří skoro čtvrtina Čechů a Češek – 28 procent mužů a 19 procent žen.

Podle nových výsledků evropského výzkumu o zdraví (EHIS) kouří v Česku 35 procent mužů a 23 procent žen. Denně si zapálí 28 procent mužů a 16 procent žen. To je 1,2 milionu kuřáků a 720 000 kuřaček nad 15 let.

Alkohol každoročně usmrtí mnohem víc lidí než tvrdé drogy.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2016 11:14, Taaaaaaaaa

Rovnice je jasná - pivo celkem kvalitní v obchodě 10-15 hospoda
25-30 a je vymalováno. Rozdíl není v žádné evidemci tržeb, ale v nesmírném nárustu počtu hospod - doslova na každém rohu. A o tom to je.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 11. 2016 17:13, Mišan

Musím souhlasit s přispívatelem, který tvrdí, že v případě, že se nebude v restauracích kouřit tak návštěvnost velmi poklesne. Já na příklad chodím do restaurace jen proto, abych si v klidu vykouřil svou dýmku. ovšem nesmět si v restauraci zapálit svoji dýmku, nebudu tam chodit. Dnes v prodejnách je lepší výběr piv než v restauracích. Nehledám v restauracích společnost, jen klid pro sebe a svoji dýmku. Stejně se majitelé restaurací snadno vyhnou zákazu kouření tím, že vytvoří kluby a do jejich provozu nikdo kecat nebude. Ale oni kluci šikovní jistě přijdou sami a já budu jeden z prvních který je v tom podpoří. Takové kecy, že do nekuřáckých restaurací chodí lidé stejně jako když bylo možné tam kouřit jsou nesmysl a kdo si to představuje jinak je hlupák, a především by neměl sedět v parlamentu, vždyť nikdo nemusí chodit do kuřáckých restaurací, nechť si vytvoří své podmínky, nic jim v to nebrání. Pozval jsem dospělého syna na pivo a on řekl znáš restauraci, kde se nekouří? A já na to do takové bych nešel. Říkám na to že se u piva asi nikdy nesejdem!

Zobrazit celé vlákno

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Kam vyrazit na pivo

26. 8. 2016 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Kam vyrazit na pivo

Máloco udělá člověku během parných letních dnů takovou radost jako dobře vychlazené čepované pivo. Odborníků na slovo vzatých se proto ptáme, kde se při cestách po Česku vyplatí zastavit... celý článek

Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc

12. 2. 2016 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

Všichni na zákaz pití kašlou? Zakážeme ho znovu a víc

České zákony potírají opilství už teď přísně. Pokud se ty staré nezačnou vymáhat, nové nic nevyřeší.

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

5. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Nižší DPH na pivo v hospodách?

Pro sudové pivo a nealkoholické nápoje by měla podle ministra financí Andreje Babiše platit desetiprocentní sazba DPH. Co si o tomto nápadu myslí ekonomové, politici, zástupci podnikatelů... celý článek

Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?

4. 2. 2016 | Gabriel Pleska | 15 komentářů

Vláda, která zdraží pivo, padne. A vláda, která ho zlevní?

Ministr financí přišel minulý čtvrtek s nápadem, že by točené pivo a nealko podávané v restauracích mělo být daněné nejnižší sazbou DPH. Touto sazbou by už se podle dřívějšího návrhu... celý článek

Pivo z Pepíkovy garáže

31. 10. 2015 | Ondřej Tůma, Martin Vlnas | 3 komentáře

Pivo z Pepíkovy garáže

Čechy už nebaví piva bez chuti. I proto zažíváme boom minipivovarů. Do jednoho z nich jsme se vypravili za sládkem Josefem Krýslem

Partners Financial Services