Malé vodní elektrárny a bioplynky podporu dostanou. Ostatní zdroje možná

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 7. 9. 2016 | 2 komentáře
Okurkovou sezonu střídají diskuze o cenových rozhodnutích, které mohou v energetice leccos změnit. Letos zůstaly obnovitelné zdroje energie zcela bez podpory. Český regulátor se zašprajcoval a žádné dotace nevypsal. Od příštího roku by se měly podpory dočkat alespoň malé vodní elektrárny a bioplynové stanice. U ostatních zdrojů se ještě uvidí.
Malé vodní elektrárny a bioplynky podporu dostanou. Ostatní zdroje možná

Obnovitelné zdroje energie jsou už celé roky palčivé téma. Energetický regulační úřad (ERÚ) nechal letos výrobce zelené elektřiny a tepla bez podpory. Chyběla mu totiž příslušná notifikace od Evropské komise. Ta sice nebyla ani v předchozích letech, kdy byly dotace pravidelně vypisovány, ale tehdy to nikomu nevadilo.

Regulátor se zašprajcoval: Žádné dotace na obnovitelné zdroje

Koncem léta se ale změnila situace. Evropská komise vydala stanovisko, podle kterého je podpora pro malé vodní elektrárny a bioplynové stanice v souladu s pravidly Evropské unie a nenarušuje hospodářskou soutěž.

Vypsání podpory pro tyto zdroje by tak už nic nemělo bránit. Energetický regulační úřad je povinen na základě zákona o podporovaných zdrojích energie vydat nejpozději do konce září cenové rozhodnutí, které stanoví podporu energetickým zdrojům pro následující rok. „Úřad vypíše podporu do tohoto termínu výlučně pro ty zdroje, kde bude do konce září k dispozici příslušné notifikační rozhodnutí,“ říká Vladimír Černý, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu. Ten už na svých stránkách zahájil veřejný konzultační proces k návrhu cenových rozhodnutí, podobně jako v minulosti k nové tarifní struktuře. Zatím proto vůbec není jisté, jak to s podporou bude, které zdroje a v jaké výši ji nakonec dostanou.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Stamiliony pro vodní elektrárny a bioplynové stanice

S ohledem na notifikační rozhodnutí pro podporu malých vodních elektráren a malých bioplynových stanic, které jsou nebo budou uvedeny do provozu od 1. ledna 2016, nicméně ERÚ ztrácí argument, o který se loni na podzim opíral. Navíc Česká republika už loni na podzim oznámila plán podpořit provozovatele malých vodních elektráren do 10 MW a na toto opatření chce vyčlenit celkem 218 milionů korun.

Současně ohlásila záměr podpořit bioplynové stanice s výkonem do 0,5 MW. Podpora bioplynek představuje významný impulz pro zemědělce a může pomoci také obcím s řešením komunálního odpadu. Na toto opatření stát vyčlenil 522 milionů korun. Podmínkou je, že bioplyn musí nejméně ze 70 procent pocházet z vedlejších živočišných produktů, statkových hnojiv nebo biologicky rozložitelného odpadu.

Malé vodní elektrárny s výkonem přes 0,5 MW by měly podporu dostávat formou příplatku k tržní ceně. Zařízením s nižším výkonem budou vypláceny garantované výkupní ceny. Pokud jde o bioplynové stanice, bude mít podpora ve všech případech podobu pevného příplatku za vyrobené teplo.

Anketa

Má podpora obnovitelných zdrojů smysl?

O staré obnovitelné zdroje se pořád hraje

Notifikaci mají malé vodní elektrárny a bioplynové stanice uvedené do provozu v roce 2016. Pořád se ale hraje o dřív instalované obnovitelné zdroje. „Evropská komise znovu zopakovala, že si je vědoma potřeby České republiky mít rozhodnutí pro takzvané staré obnovitelné zdroje, které byly uvedeny do provozu v letech 2006 až 2012, do konce září," dodává Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu. Pokud by do konce září Evropská komise nestihla staré obnovitelné zdroje posvětit, je pravděpodobné, že by pro ně Energetický regulační úřad podporu nevypsal.

Například podle Solární asociace nehrozí nebezpečí, že by komise spatřila českou podporu jako neslučitelnou s vnitřním trhem Evropské unie. Nevypsání podpory pro sluneční elektrárny by proto sdružení vnímalo jako zbytečnou obstrukci ze strany regulátora. Na Ministerstvo průmyslu a obchodu i na Energetický regulační úřad apelovala také Hospodářská komora ČR. „Domníváme se, že je potřeba respektovat pravidla veřejné podpory Evropské unie, ale také ctít legitimní očekávání příjemců podpory a investorů v České republice. Vycházíme z toho, že příjemci podpory současnou situaci ohledně notifikace podpory nezpůsobili a neměli by na ní doplácet,“ napsala komora v tiskovém prohlášení.

Pokrok ve vyjednávání notifikace obnovitelných zdrojů přivítalo i Teplárenské sdružení České republiky. „Energetický regulační úřad by měl připravit cenové rozhodnutí pro podporu všech typů podporovaných zdrojů energie včetně těch, kde nebude notifikační řízení do září uzavřeno,“ domnívá se ředitel Teplárenského sdružení České republiky Martin Hájek. Podle sdružení by na průtahy v části notifikačních řízení týkajících se vysokoúčinné kombinované výroby elektřiny a tepla neměli doplatit provozovatelé těchto zařízení.

Kdo s koho

Schválení podpory je mimo jiné předpokladem pro dosažení cíle pro obnovitelné zdroje do roku 2020. Podle Národního akčního plánu, který byl letos schválen, by měl například výkon bioplynových stanic narůst o 36 MW. Záměrem Evropské unie je zvyšovat svoji energetickou soběstačnost, a proto si stanovila cíl v roce 2020 dosáhnout dvacetiprocentního podílu energie z obnovitelných zdrojů. Česká republika by měla do tohoto termínu dosáhnout minimálně 13procentního podílu energie z obnovitelných zdrojů. Národní akční plán nicméně předpokládá dosažení podílu ve výši 15,3 procenta.

V energetice se ale hraje o víc než o procenta. Jde hlavně o peníze. Roční podpora obnovitelných zdrojů v minulých letech dosahovala zhruba 42 miliard korun. V minulosti byly nejvíc vidět solární elektrárny, na které se ukazovalo jako na hlavního viníka zdražování elektřiny – každý odběratel totiž v ceně elektřiny přispívá na výkupní ceny energie z obnovitelných zdrojů (letos je to 495 korun za každou odebranou megawatthodinu). Je třeba říct, že podpora solárních elektráren, které jsou nejvíce vidět, tvoří jen část z této sumy. Více než třetina prostředků míří podle Ministerstva průmyslu a obchodu k zemědělcům, bioplynovým stanicím a dalším zdrojům.

Podpora obnovitelných zdrojů byla ještě před nějakými šesti lety velmi štědrá. Ceny solárních panelů začaly klesat a návratnost investice se tak výrazně zkrátila. Jenže je tady i druhý efekt, o kterém se už moc nemluví. Klesající ceny obnovitelných zdrojů snižují postupně závislost na fosilních palivech. A zlevňují silovou elektřinu – na energetické burze, kde elektřinu dodavatelé nakupují, je jí totiž hodně.

Samozřejmě, pořád je to boj mezi tradiční fosilní energetikou a novými obnovitelnými zdroji. Ne náhodou si provozovatelé uhelných elektráren stěžují, že jsou na hranici výrobních nákladů a že s podporovanými zdroji se horko těžko soutěží. Tak uvidíme, jak to letos v souboji kdo s koho dopadne. A jestli zvítězí lobby tradiční energetiky, nebo té nové. 

Vyzkoušejte naše kalkulačky

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zelená úsporám: Stát si zateplí. Zbude na vás?

12. 7. 2016 | Jana Poncarová | 1 komentář

Zelená úsporám: Stát si zateplí. Zbude na vás?

Dotační program Nová zelená úsporám zatím podporuje zateplování rodinných domů. Nově by se ale o dotace od státu mohly ucházet i – státní instituce. Zateplování státních budov by mělo... celý článek

Válka o elektřinu

21. 6. 2016 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Válka o elektřinu

Cena silové elektřiny v posledních letech klesala. Domácnosti by bývaly platily méně, kdyby nezdražila státem kontrolovaná distribuce. Peníze se ale vybrat musí. Ať si lidé šetří, jak... celý článek

Energie bez kontroly. Stovky obcí naletěly podvodnému dodavateli

13. 6. 2016 | Jana Poncarová | 7 komentářů

Energie bez kontroly. Stovky obcí naletěly podvodnému dodavateli

Podomní prodejci energie nemají dobrou pověst. Drobné podvodníčky a manipulátory, kteří za to můžou, o několik řádů dokázala trumfnout obecně prospěšná (!) společnost Energie pod kontrolou.... celý článek

Teče velkým energetickým firmám do bot?

25. 4. 2016 | Jana Poncarová | 3 komentáře

Teče velkým energetickým firmám do bot?

Velká energetika prochází velkou proměnou. Přebytek elektřiny stlačil cenu na minimum a výroba proudu v klasických uhelných elektrárnách přestává být rentabilní. Energetické kolosy,... celý článek

Regulátor se zašprajcoval: Žádné dotace na obnovitelné zdroje

7. 12. 2015 | Jana Poncarová | 5 komentářů

Regulátor se zašprajcoval: Žádné dotace na obnovitelné zdroje

Domácnosti se solárními panely na střeše. Pěstitel biomasy. Banky, které půjčily na obnovitelné zdroje. Lidé, kteří odebírají teplo z kogeneračních výroben. Všech se může dotknout otálení... celý článek

Partners Financial Services