Očima expertů: Mobilní aplikace, které šetří – peníze, nervy, čas

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 26. 2. 2016 | 3 komentáře
Neseme plnou nůši tipů na aplikace, které vám pomůžou šetřit peníze, zorganizovat práci, neztratit se. Ptali jsme se lidí, kteří jsou v datech jako doma, mladých start-upistů i ostřílených digitálních mazáků. Co a proč si stáhli do svého chytrého telefonu.
Očima expertů: Mobilní aplikace, které šetří – peníze, nervy, čas

Vaše děti nebo vaši vnuci možná koukají jak puci, když jim vyprávíte, že byla doba, kdy se na schůzky muselo chodit včas, protože nebylo jak, odkud a kam zavolat, že jste se zakecali. Nedivte se jejich údivu – vždyť i váš mobil dnes nejspíš dokáže to, při čem by se před pár lety zadýchal stolní počítač. Kromě toho fotí, naviguje, hraje. Zvlášť s rozvojem rychlejších mobilních sítí se z telefonu stal multifunkční přístroj, švýcarský nůž digitálního věku, kterému můžete denně po libosti přidat pár želízek – aplikací.

A protože jsme na webu, který má co do činění s penězi, zajímají nás aplikace, které dokážou člověku peníze ušetřit, zachránit, případně je i vydělat nebo s nimi aspoň chytře nakládat. Pátráme po nich u lidí, kteří se ve světě digitálních technologií pohybují, kteří v něm podnikají případně i tak trochu žijí:

Jaké používáte mobilní aplikace? Co se vám na nich líbí a jak konkrétně vám pomáhají šetřit čas a peníze?

Michal Šmída

zakladatel a COO platební metody Twisto

Michale Šmída
+11
+
-

Mezi moje nejoblíbenější a nejpoužívanější aplikace v poslední době patří německá banka Number26. Je to platební produkt s kartou, díky kterému mám jasný přehled o všech platbách v zahraničí, a to prostřednictvím okamžitých upozornění. Podle mě jde o nejlepší bankovní aplikaci na trhu a používám ji v zahraničí proto, že sám jsem nespokojený s aplikacemi lokálních bank, kdy transakce vidím po dvou dnech a vždy mě překvapí směnný kurz. Z finančních aplikací používám českou appku Spendee, díky které přesně vím, kolik a za co jsem utrácel a pomáhá mi ve finančním plánování.

Nenosím u sebe skoro nikdy hotovost, proto mezi mé další nejpoužívanější aplikace patří Uber a Liftago, které mi často zachrání páteční návraty domů. V Praze u mě vyhrává Liftago, ale na cestách oceňuji Uber, tedy jednu aplikaci pro celý svět.

Marie Chytilová

ředitelka Slevomat.cz

Marie Chytilová
+12
+
-

Čas mi pomáhají šetřit především aplikace, které jsou propojené s aplikacemi webovými. Všechno, co si tak poznamenám do mobilu, můžu rovnou využít v práci na počítači. Na veškeré poznámky a nápady tak využívám Evernote, jako „to-do“ aplikaci mám oblíbený Wunderlist. Pro rychlý přehled novinek na webech, které sleduji, využívám RSS čtečku Feedly a pro rychlé založení článků Pocket. Taxi objednávám nejčastěji přes Liftago a nejrychlejší přímou rezervaci v restauraci dělám přes Restu. 

Lubo Smid

CEO a spoluzakladatel STRV

Lubo Smid
+5
+
-

Na cestách využívám aplikace snad všech leteckých společností a pak samozřejmě v zahraničí Uber a po Praze také Liftago, obě tyto aplikace mi umožňují se rychle přemisťovat, aniž bych musel mít u sebe hotovost. K úspoře času je také perfektní aplikace Workflow, kam si nastavíte různé předdefinované akce a jejich posloupnost a následně jedním kliknutím například objednáte přepravu na další místo meetingu. Když jde o finance, tak se dá hezky šetřit s poměrně novou aplikací Revolut, díky které je možné směnit peníze za velmi výhodné kurzy, a ještě k tomu nabízejí platební kartu v neomezeném počtu měn.

Michal Kašpárek

publicista

Michal Kašpárek
+11
+
-

Trello – nejlepší organizátor čehokoliv, jaký znám. Pracovní povinnosti, rodinné plány nebo třeba filmy ke zhlédnutí tu můžete mít přehledně vyskládané, filtrovat je podle kontextů a tak dále. Trello už mě zachránilo před mnoha pokutami a zbytečnými výdaji.

WhatsApp, Facebook Messenger – díky nim všechny moje hovory a smsky pokryje nejlevnější paušál.

Mapy.cz – od chvíle, co nabízejí off-line turistické mapy ke stáhnutí, jsem si nekoupil žádné papírové káčétéčko.

LightMeter a Stopwatch – nepotřebuju expozimetr a stopky.

Petr Koubský

analytik a publicista, vydavatel magazínu 067.cz

Petr Koubský
+1
+
-

Užitečný mi přijde například web Kaloricketabulky.cz a stejnojmenná aplikace pro iOS, protože se již léta opakovaně snažím zhubnout a tohle je nejlepší softwarová pomůcka, jakou jsem pro tento účel kdy našel.

Dále využívám textový editor IA Writer, výborně synchronizující rozepsané texty mezi počítačem, tabletem a telefonem. Využívám také mapy od Seznamu ve webové i mobilní podobě. Evernote pro osobní databázi úplně všeho, co mě zaujme, kdybyste mi ji sebrali, obávám se, že v tu ránu končím s psaním i přednášením. Mám rád i aplikaci Quora, která má odpověď i na otázky, co by mě nikdy nenapadlo položit, a Google Keep, což dokonalá pomůcka pro přemýšlení o čemkoli.

Pavel Suchánek

zakladatel gastroprůvodce RESTU

Pavel Suchánek
+1
+
-

V poslední době víc cestuji do zahraničí. Oceňuji služby, které mi pomáhají orientovat se v novém městě a neztratit tím hodně času. Jakmile jsem na místě, otevřu aplikaci Uber a nemusím zjišťovat, kde se zrovna nacházím, a vysvětlovat, kam chci jet. Následně bezhotovostně zaplatím, což se hodí, když zrovna nemáte po ruce bankomat. Mezi skvělé aplikace patří také ty, které hodnotí restaurace a hotely a můžete díky nim také zarezervovat stůl nebo pokoj. Na cestách používám Tripadvisor nebo Booking.com, abych se rychle zorientoval a věděl, co můžu od restaurace nebo hotelu očekávat.

Lumír Kunz

investor a zástupce Valuto.com pro ČR

Lumír Kunz
+12
+
-

Trello je mobilní i webová aplikace, ve které si organizuji veškeré úkoly, ať už pracovní nebo osobní. Úkoly zaznamenávám a řadím, dle priority, do takzvaných lístků, které si posouvám mezi sloupci Udělat - Právě dělám - Hotovo. Trello mi tak pomáhá nezapomenout na žádný úkol, který mám já nebo moji kolegové udělat.

Liftago je aplikace, která agreguje stovky ověřených taxikářů. Liftago využívám, protože si můžu velmi pohodlně vybrat taxi podle ceny, typu auta, hodnocení nebo času dojezdu a nemusím obvolávat dispečinky. Polohu taxikáře sleduji na mapě a tak nedochází ke zbytečnému vzájemnému čekání na ulici. Tato aplikace a tým lidi, který ji vytváří, se mi líbí natolik, že jsem se stal i jedním z investorů.

Docela často se kolem mně v kanceláři nebo doma válí nepotřebné věci, které by mohly mnohem lépe sloužit někomu jinému – standardní vystavování na webových inzertních portálech je pro mě zdržující a proto využívám aplikaci Střel.to, která je propojena s mým Aukro účtem a vystavování věcí mi tak zabere dvě až tři minuty.

Pokud hledám vhodný hotel pro své pracovní cesty nebo pro dovolenou, vždy mi velmi dobře sloužila aplikace Booking.com.

Jiří Hlavenka

novinář a investor, Fayn Telecommunications

Jiří Hlavenka
+10
+
-

Jsem spíš počítačový člověk, takže na mobilu mám pouze aplikace, které potřebuji v terénu stále při ruce. Nedovedl bych se obejít bez map, to je snad největší přínos chytrého mobilu pro člověka. Mít mapu neustále v kapse je skvělé. Využívám Mapy.cz od Seznamu pro ČR a SR, Google Maps pro všechno ostatní a zajímavá je i služba off-line map Maps.me, umožňující stáhnout si do mobilu kterýkoli kus světa. 

Protože mě zajímá, co se děje: víceméně si vystačím s digestem od Google News, pak čtu zpravodajskou appku od BBC, Guardianu a Flipboard mám pro světovou všehochuť.

Mail (opět app od Googlu) používám na mobilu pouze pro čtení, psaní je zdlouhavé. Pro firemní komunikaci máme zavedený Slack, na mobilu tedy sedí jeho mobilní aplikace: konec trapných SMSek. Pro kalendář aplikace Gmail. Pro počasí norské Yr.no kvůli nejlepšímu rozhraní a iRadar, abych viděl, odkud se blíží bouře. 

Petr Kováčik

ředitel Skrz.cz

Petr Kováčik
+7
+
-

Pro práci a uspořádání svých myšlenek používám Evernote. Vybudoval jsem si sofistikovanou strukturu oddělených bloků, štítkování poznámek a jejich vzájemné propojení odkazy, takže prakticky nemůžu nic zapomenout. Abych se ale nepřehltil myšlenkami, vyžaduje to pravidelný úklid a prioritizaci poznámek a úkolů. Na Evernote je klíčová jeho integrovanost do všech zařízení, která používám. Všechno, co si napíšu na desktopu, mám ihned v mobilu, iPadu nebo kdykoli přístupné i přes webové rozhraní.

V osobním životě mi hodně změnila chování aplikace mobilního bankovnictví Raiffeisen Bank e Konto. Uvědomil jsem si, že do běžného bankovnictví v prohlížeči už vůbec nechodím. Od bankovních poboček, přes internetové bankovnictví jsme se dostali ke stavu, že bankovní účet máme doslova v kapse.

Mimo aplikací mi kompletně mění způsob práce na mobilu a iPadu funkce Diktování hlasem. Píše prakticky bezchybně, používá diakritiku a zná i česko-anglická oborová slova. Jakmile si jednou na ni zvyknete, už těžko se vám chce psát e-mail trefováním se prstem na malou virtuální klávesnici. Stále jsou výjimky, kdy diktování použít nelze, ale při chůzi, v autě nebo jen když chcete napsat delší větu, je to neocenitelný pomocník.

Lukáš Janoušek

CEO Epico International a zakladatel IOTH

Lukáš Janoušek
+3
+
-

Největší časovou úsporu v interní komunikaci nám přineslo úplné odstranění e-mailů a přechod na Basecamp 3. Aplikace je dostupná pro desktopy, ale také mobilní zařízení a umožňuje nám udržovat komunikaci v kontextu v týmech s potřebnými podklady. Pro osobní finance používám českou mobilní aplikaci Spendee od Clevio. Přepravuju se Uberem nebo Liftagem, na kterých se mi líbí jednoduchost a rychlost služby a objednaní, stejně tak automatická platba kartou. Hotely hledám v appce od Booking.com, kde často narazím na speciální nabídky, ale last minute rezervace řeším přes HotelTonight, kde často najdete hotely o desítky procent levněji. V zahraničí hledám restaurace na Yelpu. Výběr restaurace případně řeším také doporučením od hostitelů přes AirBnB. Na AirBnB se mi zase nejvíc líbí možnost potkávat nové a zajímavé lidi z celého světa, a to i z toho byznysového.

Martin Kasa

podnikatel a investor, Pilulka.cz

Martin Kasa
0
+
-

Mezi mé oblíbené aplikace patří Uber, Scanner dokumentu a Google mapy. Je to sice klasika, ale funkční.

Lukáš Kovanda

hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Lukáš Kovanda
+3
+
-

Anketa

Kdo dal nejlepší tip?

Nebudu příliš originální. Mám rád Uber, AirBnB a StockTwits. Ani jedna z těch appek vlastně nenabízí nic revolučně nového. Služby typu zajištění přepravy nebo ubytování jsou staré málem jako lidstvo samo. Stejně tak zprostředkovávání burzovních informací, ale i drbů a klepů, je službou tak letitou jako burzy samy. Co však nové – a revoluční – je, je efektivita, s jakou zmíněné appky služby nabízejí. V případě Uberu a AirBnB jde vlastně „jen“ o propojení strany nabídky a poptávky, ale historicky zdaleka nejúčinnějším a nejhospodárnějším způsobem. Transakční náklady razantně klesají, utilizace ekonomických zdrojů se výrazně zvyšuje. Regulátoři a tradiční konkurence proto jen obtížně hledají záminky k legislativnímu svazování obou platforem. A že se snaží! StockTwits je zase revoluční v tom, že s minimálními transakčními náklady umožňuje získat přístup k informacím milionů tržních aktérů. Vzhledem k tomu, že mě hodně oslovuje Hayekova myšlenka rozptýlených znalostí, považuji právě StockTwits za zářný příklad toho, jak moderní technologie umožňují dostat do jednoho přehledného proudu tok myšlenek, názorů či analýz tak obrovského souboru jedinečných lidských bytostí. Zároveň v tom však vidím hrozbu pro budoucnost. Je totiž jen otázkou času, a už k tomu možná i dílčím způsobem dochází, než si nějaká hlava pomazaná řekne, proč znova nezkusit centrální plánování. Vždyť se to třeba těm sovětům a jejich satelitům nepovedlo jen proto, že neměli po ruce efektivní informační agregátor.

A co jste si do telefonu pustili vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Michal Šmída: Musíte vědět, co zákazník chce a dát mu to rychle a jednoduše

13. 2. 2016 | Martin Vlnas | 2 komentáře

Michal Šmída: Musíte vědět, co zákazník chce a dát mu to rychle a jednoduše

Někteří lidé přesouvají na internet prakticky celý svůj život, jiní alespoň většinu svých nákupů. Michal Šmída tvrdí, že ví, jak za zboží z webu chceme opravdu platit. „Je potřeba zabít... celý článek

Lubo Smid: Od her na tátově počítači do Silicon Valley

15. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 1 komentář

Lubo Smid: Od her na tátově počítači do Silicon Valley

Jak se prosadit v Silicon Valley? Málokdo z našich končin vám může předat osobní zkušenost. Lubo Smid, spoluzakladatel STRV, největší české firmy vyvíjející mobilní aplikace, je jedním... celý článek

Martin Kasa má velké plány: Naučí vás chodit do divadla a doveze vám léky až domů

27. 4. 2013 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Martin Kasa má velké plány: Naučí vás chodit do divadla a doveze vám léky až domů

Minule jsme se Martina Kasy ptali zejména na jeho první podnikání, na nákupní server Kasa.cz, který s bratrem postavili na koleně a který se nakonec vyplatil v řádu stamilionů. Narazili... celý článek

Očima expertů: Mobilní aplikace, které šetří peníze a čas

31. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Mobilní aplikace, které šetří peníze a čas

Většinu své pracovní doby už telefony netelefonují. Můžeme na nich číst, brousit webem, hrát bžiliony her nebo určovat auta po zvuku motoru. Telefony, nabité aplikacemi, nás obírají... celý článek

Partners Financial Services