Fiala zemanovatí

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 26. 2. 2016 | 4 komentáře
Petr Fiala se sice může s Milošem Zemanem a Andrejem Babišem okázale neshodnout na elektronické evidenci tržeb – ale jinak nabízí tu samou populistickou politiku, dráždění nejnižších pudů a bludy.
Fiala zemanovatí

Přesně před třemi lety se na názorových stranách Mladé fronty Dnes střídali publicisté hledající nejschůdnějšího protikandidáta Miloše Zemana pro volby v roce 2018. Byl jsem mezi nimi (těmi publicisty), a koho jsem navrhl (jako kandidáta), to vám vyrazí dech: Petra Fialu, nestraníka, ministra školství ve vládě Petra Nečase a bývalého rektora Masarykovy univerzity.

Ještě překvapivější může být to, jak dobrý tehdy ten návrh dával smysl. Petr Fiala byl pravičák a konzerva, ale ne dogmatik a ne úplně nepřijatelný pro střed a část levice. Ostatně jeho příchod na Ministerstvo školství po Josefu Dobešovi znamenal konec úvah o školném. Byl to inteligentní chlápek bez skandálů, který naplňoval mé tehdejší i dnešní hlavní kritérium pro hlavu státu. Hledal jsem a hledám někoho, cituji sebe: „kdo se na rozdíl od Miloše Zemana nebude obracet na slabé, ale na silné stránky voličů. Kdo nebude mluvit k lidem závistivým, vystrašeným a zamindrákovaným, ale lidem tvůrčím, sebevědomým a solidárním. Vtip je v tom, že jde o ty samé lidi; záleží právě na tom, jak je oslovíte a co jim nabídnete.“

Jenomže Petr Fiala modelový ročník 2015/2016 se už víc podobá Miloši Zemanovi než sám sobě v době, kdy vstoupil do politiky.

Anketa

Volili jste někdy ODS?

Proti vlastnímu návrhu

Nejčerstvější příklad: inkluze ve školství. „Ministryně školství Valachová přišla s nápadem,“ říká Fiala na v úterý zveřejněním videu, „že všechny děti s handicapem budou postupně chodit do běžných škol, do běžných tříd“.

Jak už upozornil komentátoři Petr Kamberský nebo Petr Fischer: s nenáviděným „nápadem“ integrovat některé (ne všechny) postižené děti do běžných škol nepřišla Kateřina Valachová, ale prosazovala ho řada ministrů před ní. Včetně Petra Fialy, m. r. 2012: „Snažíme se integrovat co nejvíce žáků do normální výuky. Není možné, aby ti, u nichž není skutečný důvod pro zařazení do praktické školy, nezískávali vzdělání mezi ostatními dětmi. […] Jsem si dobře vědom významu této problematiky, problémů, které máme, a kritiky přicházející z Evropy, od ombudsmana a dalších.“

Dnes by si v tomhle Fiala víc než se svým starším já rozuměl se Zemanem. Ten jel před časem bomby o „takzvané inkluzi“ v Rehabilitačním ústavu Brandýs nad Orlicí, kde označil postižené děti za „samozřejmé oběti pohrdání“ a volně zaměňoval žáky postižené a ty pocházející z neupřesněných „etnických skupin“. Zeman i Fiala se přiživují na morální panice a nepovažují přitom za důležité přemýšlet třeba nad tím, proč žáci ze zemí, kde inkluze pokročila dál než v Česku, porážejí ty české ve srovnávacích testech.

Zeman minus EET

Několik dní po tom, co si prezident ve vánočním projevu vymýšlel, že „velká většina nelegálních migrantů jsou mladí zdraví muži bez rodin“, přispěchal Petr Fiala se zjištěním, že „dlouhodobá nezaměstnanost mezi přistěhovalci nebo potomky přistěhovalců“ v Německu a Švédsku přesahuje 75 procent. Odkazoval se přitom na statistiky OECD. Jenomže jak na základě těch samých statistik spočítal novinář Marek Lutonský, v uvedených zemích je sice zaměstnanost lidí narozených mimo Evropskou unii nižší – zhruba o třetinu – než zaměstnanost „našinců“, tříčtvrtinová nezaměstnanost je ale naprostý výmysl.

Prošla by taková, korektně řečeno, bezstarostná práce s fakty Fialovým studentům, dokud učil politologii?

Co by tehdy napsal do posudku diplomky, ve které by někdo navrhoval „preventivně omezovat práva podezřelých“?

Nechci Petra Fialu roku 2013 idealizovat a podstrkovat mu sympatie k liberální imigrační politice. Ale dovolil by mu tehdy vkus nechat se fotit rozpinďouřený žiletkovým drátem postaveným na hranici autoritářského státu a zčásti vězni? Těžko.

Petr Fiala se sice může prezentovat jako oponent prezidenta i politického podnikatele v čele ANO, ale nabízí úplně tu samou kombinaci dráždění nejnižších pudů a šíření bludů. Za tři roky v politice se z kritika populistů stal populista. Zprůměrujte Zemana a Babiše, odečtěte EET, vyjde vám Fiala.


Úvodní fotka Michal Šula / MAFRA / Profimedia

Michal Kašpárek

Autor článku Michal Kašpárek

Po studiu žurnalistiky a filmové vědy na Masarykově univerzitě prošel MF DNES a redakcemi Computer Pressu. Mezi lety 2009 a 2016 byl na volné noze, od roku 2017 do jara 2021 vedl Finmag.cz a editoval tištěný Finmag. Od jara... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 3. 2016 12:21, kodiak medvěd

Už to, že je v ODS a řadí se dobrovolně do zástupu za tu smečku šmejdů, kteří tu stranu za pouhé čtvrtstoletí její existence naprosto zkompromitovali, o panu Fialovi nic dobrého nevypovídá.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 2. 2016 22:27, Fony

CO chceme po kašparkovi

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Osobitost a liberalismus nestačí. Jak psát v Babišově éře?

28. 4. 2015 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Osobitost a liberalismus nestačí. Jak psát v Babišově éře?

Média by například mohla přestat přiživovat kulty expertů, chytrých řešení a úspěšných lidí, na kterých Babiš staví svou politiku bez politiky.

I chodníky jsou modré a oranžové. Víc, než si myslíte

14. 11. 2014 | Michal Kašpárek | 3 komentáře

I chodníky jsou modré a oranžové. Víc, než si myslíte

Města stojí před otázkami, na které neexistuje jedna objektivní správná odpověď. Zastupitelé a radní se budou chtě nechtě rozhodovat podle ideologie. Bylo by fajn přestat před ní utíkat... celý článek

Domácí porody: ODS natrhla hráz vlastním principům, Šichtařová statistice

5. 9. 2014 | Michal Kašpárek | 15 komentářů

Domácí porody: ODS natrhla hráz vlastním principům, Šichtařová statistice

Při obhajobě „přirozených“ porodů není zapotřebí překrucovat statistiky. Stačí ODS připomenout její vlastní argumenty proti regulacím nebo to, že mlčela u rušení porodnic.

Sleva pro pravičáky: blbý nápad, ale žádný zločin

20. 12. 2013 | Michal Kašpárek | 24 komentářů

Sleva pro pravičáky: blbý nápad, ale žádný zločin

Může sleva podněcovat k nenávisti? Kde končí a začínají práva a povinnosti podnikatelů? Je bonzování vizitkou Zemanových voličů?

Kéž by z ODS po šíbrech odešla i strašidla

30. 8. 2013 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Kéž by z ODS po šíbrech odešla i strašidla

ODS si zaslouží druhou šanci. V opozici nebo i mimo sněmovnu. Třeba v roce 2017 konečně přijde s jinými tématy, než je „hrozba totality“.

Partners Financial Services