Češi vám to řeknou

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 22. 1. 2016 | 8 komentářů
Ne každé rozhodnutí západních ministrů a úředníků je správné – ale když se do mentorování pustí čeští politici a komentátoři, nezbývá než si k festivalu trapnosti otevřít popkorn.
Češi vám to řeknou

The IndependentThe GuardianMirror a další britské deníky si tento týden všimly výroku Miloše Zemana, že je integrace muslimů do západní společnosti „prakticky nemožná“. Nevím o nikom, kdo by zpochybňoval, že je integrace muslimů do západní společnosti složitá, pracná a že se ne vždycky daří. Seznam známých britských muslimů, na kterém nechybí europoslanci, podnikatelé, herci, advokáti, sportovci nebo vojáci, ale rychle prokazuje, že nemožná není. Další důkaz nabízí naopak podle všeho prázdný seznam muslimů, kteří se kvůli Zemanovým slovům rozhodli opustit svoje poklidné životy obchodníků, prodavačů nebo zdravotníků a podniknout cokoliv, co by odpovídalo násilným fantaziím IvČRN.

The Guardian konfrontoval nevědoucí Brity s drsnou nekorektní pravdou ještě jednou. Připomněl totiž vánoční odhalení zmíněného českého odborníka na integraci kuřáků do nekuřáckých prostor a na význam znásilňování v prevenci degenerace, že za „invazí“ uprchlíků stojí egyptské Muslimské bratrstvo. Jenže proud uprchlíků (všech národností) mířících do Evropy přes Egypt od roku 2013 klesá a Egypťanů samotných žádá v Evropské unii o azyl tak málo, že se o nich statistiky ani nezmiňují. Třeba Zeman příště odhalí, že za řecké dluhy může polské Právo a spravedlnost a za El Niño císař Akihito.

Norové mají Tesly, my selský rozum

Norská sociálka odebrala před Vánoci česko-norskému páru nemocnou dcerku, z útržkovitých zpráv není jisté, jestli to dělat nezbytně musela. Předseda Svobodných Petr Mach Norům (česky) vzkázal, že „děti nepatří státu, ale rodičům.“ To plně odpovídá fascinaci některých jeho kolegů vlajkou jižanské Konfederace: pro české libertariány a obránce svobody je zřejmě největší svobodou možnost vlastnit jinou lidskou bytost.

Dítě nepatří ani státu, ani rodičům. Rodiče ho musí bránit před státem, ale stát ho taky musí bránit před rodiči. Když vezmete Machovu cedulku doslova, říká mimo jiné: „Josef Fritzl na to měl právo.“

Možná by efektivnější než osvěcovat v nesrozumitelné řeči cizí úředníky bylo zkoumat, proč české úřady odebírají procentuálně stejné nebo větší množství dětí než v Norsku. Ale zase by to nebylo tak efektní jako natřít to levičákům na severu: oni mají Tesly, my aspoň selský rozum.

Anketa

Má být armáda otevřená stejně ženám jako mužům?

Vojáci a vojačky v zajetí pudů

Publicistu Matyáše Zrna z konzervativního think-tanku Občanský institut rozvášnila zpráva o tom, že americký ministr obrany otevřel bez výjimky všechny pozice ve všech složkách ozbrojených sil ženám. Zrno argumentuje mimo jiné tím, že vojáci občas říkají „pi*o vole“; to by vojačku patrně poslalo do mdlob a bylo by nutné ji uprostřed boje křísit. Taky prý vadí, že se vojáci běžně vidí nazí; nahý muž a nahá žena totiž nemohou pobývat blízko sebe, jak dokazují pravidelné imploze smíšených saun.

„Ženy mají větší nároky na hygienu než muži,“ vylučuje Zrno možnost, že by se brankyně mohla sama svobodně rozmyslet, jestli jsou její nároky na hygienu v souladu s podmínkami, které ji v tomto ohledu může nabídnout služba v armádě. Úvaha je ale paradoxně genderově vyrovnaná a projevuje předsudky i vůči mužům: „Málokterý voják vydrží sledovat ženu s prostřeleným břichem a nejít ji zachránit.“ Možná jsou potom problémem armády nezvladatelní romantici, ne ženy.

Nevadí konzervativismus, vadí lobotomie

Ještě jednou a pomalu: vlády a úředníci bohatších západních zemí nemají patent na rozum a pravda nutně nemusí být na straně liberálů a pokroku. Problém není, že někdo nesouhlasí s Němci, Nory nebo Američany. Problém je teprve v tom, že česká národně-konzervativní fronta rezignuje na to, aby oporu pro svoje názory hledala ve faktech a v logice.

Když pak tímhle sebejistým stylem čeští politici a komentátoři mentorují země, které asi nedělají všechno úplně špatně, pokud se v nich podle tolika objektivních ukazatelů věci fungují líp, kane z toho trapnost. Podobná, jakou servíruje rozhlasový pořad Děti vám to řeknou, kde školáci sebevědomě mluví o tématech, kterým nerozumí, a tak trochu natvrdle čekají, že je někdo bude brát vážně. Jsou přitom jen k pobavení.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 1. 2016 20:24, Fidel

Vy tu chcete diskutovat propady trhů? To jste ale na špatném serveru, Antoníne. Tady se teď rozjíždí třídní boj proti agentům-přisluhovačům té reakční a zpátečnické jižanské Konfederace! Břitký ostrovtip nových pokrokových novinářů nekompromisně odkrývá skutečnou tvář všech těch Machů a Fritzlů, všech těch, kteří se skrývají za líbivá slova o svobodě a přitom znásilňují a zavírají svoje děti ve sklepě! Jejich zbabělá lež a nenávist zbledne a neobstojí proti novému internacionálnímu tažení pravdy a lásky!

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 1. 2016 14:12, kodiak medvěd

Zkusme si představit situaci, kdy by se nějaká Norka vdala do ČR a takovému česko-norskému manželskému páru by česká sociálka odebrala dítě. Zkusme si představit, že by se tím v Norsku začalo zabývat ministerstvo zahraničí, za navrácení dítěte norské matce by se neváhala zasazovat velká část politické scény, od ouchcapků z marginálních straniček po předsedkyni vlády, a norský král by do médií rozdával své hospodské rozumy, neb právě on sociální problematice a rodinnému právu v ČR rozumí nejlépe (tak jako ostatně čemukoli) a je s tímto případem podrobně seznámen, neb mu jeho věrný Ovčáček udělal zevrubnou rešerši norského bulváru k této problematice.

To by bylo křiku a rozhořčených vyjádření o bezprecedentním a nepřípustném vměšování do vnitřních záležitostí České republiky. To by bylo řečí o tom, že se mají starat o své problémy, kterých jistě mají dost a nekecat do toho, o čem houby vědí. A nejvíc by to schytali od našich ouchcapků a od pana prezidenta.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Schopen, odveden. Zpátky k povinné vojně?

15. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Očima expertů: Schopen, odveden. Zpátky k povinné vojně?

Do roku 2004 se u nás chodilo na vojnu povinně. Dnes už na ni nikdo nemusí. Stále častěji se ale objevují názory, že ve světě přibývá hrozeb, kvůli kterým by stálo za to povinnou vojenskou... celý článek

Kdo vyzve národně-konzervativní frontu?

11. 12. 2015 | Michal Kašpárek | 10 komentářů

Kdo vyzve národně-konzervativní frontu?

Ve Sněmovně momentálně není jediná jednoznačně liberální strana a pohled na ty mimosněmovní je žalostný.

„Šlechtic vládl a tak to bylo.“ – Díky, nechci

27. 11. 2015 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

„Šlechtic vládl a tak to bylo.“ – Díky, nechci

Známému autorovi knížek z historie a o historii Vlastimilu Vondruškovi se stýská po středověku, kdy se prý lidé uměli svobodně bavit, měli rádi panovníky a platili nízké daně. Proč... celý článek

Když lysohlávky zrály. Takhle my tu debatujeme

23. 10. 2015 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Když lysohlávky zrály. Takhle my tu debatujeme

V senátu vystupují hoaxeři, v televizi kyberšmejd varuje před kyberšmejdy a pak se v ní řeší, jestli kouření vůbec škodí zdraví. To by nemělo být přijatelné ani v sezoně psychotropních... celý článek

Borat vyváží pivo

28. 11. 2014 | Michal Kašpárek | 23 komentářů

Borat vyváží pivo

Zemana jeho příznivci malují jako dříče sloužícího českým firmám a pracovním místům. V Kazachstánu tenhle proexportní robot zkratoval.

Partners Financial Services