Řidiči, zdržovací taktice odzvonilo. Lhůta na projednání přestupku se dvojnásobí

Se zdržovací taktikou, která uchránila před trestem nejednoho piráta silnic, je konec. Přesněji: její uplatnění bude citelně složitější. Lhůta, během které je třeba přestupek vyřešit, aby nevyšuměl do ztracena, se prodlužuje na dva roky. A zvyšují se pokuty.
Řidiči, zdržovací taktice odzvonilo. Lhůta na projednání přestupku se dvojnásobí

Prvního října nabude účinnosti novela zákona o přestupcích – respektive její část. Vyhnout se trestu za spáchaný přestupek obstrukcemi a průtahy bude mnohem obtížnější než dosud. Nová pravidla se týkají všech přestupků, nejvíc je ale pocítí hříšníci na silnicích. Ti se totiž obstrukcemi snaží z trestu vykroutit nejčastěji.

Přestupte za lepším

Na silnici bývá rušno. Piráti, hříšníci, přestupky. Nehody. Pojďme spolu vybrat povinné ručení nebo havarijní pojištění. Aby nebylo drahé a aby bylo dobré. Začněte tím, že si vybetere, jak chcete povinné ručení nebo havarijko sjednat.

Podle dosavadních pravidel musí být přestupek projednán do jednoho roku ode dne, kdy byl spáchán. Jinak padá pod stůl.

A aby nedošlo k mýlce: projednat v tomto případě znamená, že během jednoroční lhůty musí být vydáno rozhodnutí a musí nabýt právní moci. Když se do roka pravomocně nerozhodne, že byl přestupek spáchán, odpovědnost hříšníka zaniká – a o trestu nemůže být řeč. Jako by se přešlap nikdy nestal.

Platí to i pro závažné přestupky na silnicích. A protože lidská hlava je podnikavá a vynalézavá, začaly u nás fungovat firmy specializované na to, že piráta silnic z přestupku zdržovací taktikou vysekají.

Právníci nebo zmocněnci pachatele se odvolávají, zpochybňují důkazy a podávají námitky (kupříkladu kvůli údajné podjatosti úředníků) tak dlouho, až lhůta pro rozhodnutí vyprší. Případně se z jednání omlouvají pro nemoc. Navíc mnohdy sídlí kdesi v exotice, takže je pro úřady komplikované jim doručovat korespondenci. Úřady jim často práci usnadňují laxností – v rozhodnutích dělají chyby, nepředkládají dostatečné důkazy a podobně.

Od října budou mít podobné firmy podnikání citelně složitější.

Co je co

Přestupek

Přestupek je přešlap přes hranice zákona: aby spáchaný čin do kategorie přestupku spadal, musí být v zákoně jako přestupek výslovně označen. Jde sice o delikt nižší závažnosti než je trestný čin, nicméně pořád skutek společensky škodlivý. Klasickými typy přestupku jsou přestupky dopravní, přestupky proti veřejnému pořádku nebo občanskému soužití. Může se jich dopustit pouze fyzická osoba – hantýrkou zákona přestupce.

Přestupkové řízení

Přestupky v Česku neprojednávají soudy, ale většinou obecní úřady, které k tomu účelu mají zřízeny zvláštní komise. (Určité specifické typy přestupků spadají do kompetence jiných úřadů.)

Když pachatel souhlasí, je možné přestupek projednat už na místě činu ve zjednodušeném, takzvaném blokovém řízení. Když probíhá klasické správní řízení, a pachatel přestupku je shledán vinným, musí uhradit náklady řízení v paušální sazbě tisíc korun českých; v blokovém řízení povinnost odpadá.

Tresty

Za přestupek hrozí:

  • napomenutí
  • pokuta
  • zákaz činnosti
  • propadnutí věci
  • zákaz pobytu

Propojeno!

Manuál informovaného řidiče

Bodový systém v Česku oslavil deváté narozeniny. Jak dobře ho znáte? Víte, kvůli kterým přestupkům sbíráme trestné body nejčastěji? Jak si můžete body odmazat? A může se stát, že se takzvaně vybodujete, aniž byste o tom věděli? Peníze.cz přinášejí přehled všeho důležitého:

Pod lupou: Jak se mění lhůta na projednání přestupku

Rozebereme si změnu v zákoně podrobněji. Podle dosavadních pravidel nelze přestupek projednat, pokud od jeho spáchání uplynul jeden rok (a víc). Do uvedené lhůty se ale nezapočítává doba, po kterou se pro tentýž skutek vede trestní řízení. Od letošního října to bude jinak.

Prakticky vzato: konečná lhůta pro zánik odpovědnosti za přestupek se prodlužuje na dva roky od jeho spáchání. (V původním návrhu se počítalo dokonce s tříletou lhůtou, ta ovšem nakonec schvalovacím procesem neprošla.)

I v novém zákoně stojí, že „přestupek nelze projednat, uplynul-li od jeho spáchání jeden rok“. Novinkou jsou okolnosti, za kterých se běh jednoroční lhůty přerušuje. Stane se tak v okamžiku:

  • zahájení řízení o přestupku – tedy obvykle dnem, kdy vám správní orgán oznámí zahájení řízení dopisem nebo ústním prohlášením (U řízení zahajovaných na návrh – například na návrh osoby blízké – je řízen zahájeno dnem, kdy je návrh doručený správnímu orgánu.)
  • vydáním rozhodnutí o přestupku, jímž je obviněný z přestupku uznán vinným; nebo
  • doručením příkazu o uložení pokuty (v případech, kdy je prvním úkonem řízení právě vydání příkazu o uložení pokuty)

Jakmile se běh lhůty přeruší, rozebíhá se nová lhůta pro projednání přestupku, která opět trvá jeden rok. Celková doba řízení je pak omezena na zmiňované dva roky – přestupek nebude možné projednat, pokud od jeho spáchání uběhly dva roky.

Stejně jako dřív bude od října platit, že do uvedených lhůt se nepočítá doba, během které se pro stejný čin vedlo trestní řízení.

Triky, fígle, kličky

Někdy je úřad vymyslí za vás

Výmluvy na osobu blízkou jsou passé. Před trestnými body ale piráty silnic uchrání jiná klička. K jejím přednostem patří, že sami kličkovat, natož pak lhát (!), nemusí – všecko zařídí přestupková komise. Na piráta zbývá jediné: reagovat pohotově a ničemu se nevzpírat. Zkrátka a dobře: zaplať rychle a máš to bez bodu. Vyzkoušeno na vlastní kůži.

Anketa

Kolik jste zaplatili na pokutách na silnici?

Další novinka: Vyšší pokuty na místě

A další změna, kterou hříšníci už brzy pocítí: od října se zvyšuje maximální výše blokové pokuty, kterou můžete vyfasovat už na místě činu. Nejde jen o přestupky na silnicích, ale například také přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití nebo majetku.

Dnes nemůže bloková pokuta přesáhnout tisíc korun, nově se zvýší na pětinásobek, až na pět tisíc korun. Pokuta ukládaná a vymáhaná v příkazním řízení nově může dosáhnout až deseti tisíc (dosud nanejvýš čtyři tisíce korun).

O rozdílech mezi blokovým a příkazním řízením se podrobněji dočtete v článku, na který odkazujeme už výš:

Pravidla trestů se mění také u přestupků spáchaných mladistvým – tedy člověkem mezi patnáctým a osmnáctým rokem života. Ten za volantem vůbec nemá co dělat – když za něj usedne a řídí, spáchá přestupek. Častější však u mladých bývají přestupky z jiného ranku.

Každopádně, pokuta v blokovém řízení se u mladistvých snižuje na polovinu oproti dospělákům, nově nesmí být vyšší než dva a půl tisíce korun. V ústně projednávaném řízení může mladistvý nebo mladistvá dostat nanejvýš pětitisícovou pokutu.

Registr přestupků napřesrok

Další část novely zákona o přestupcích nabude účinnosti za rok – a přinese svého druhu revoluci: centrální registr (vybraných) přestupků. Zanášet se do něj budou především přestupky proti majetku, veřejnému pořádku a občanskému soužití, ale i některé další drobné delikty, s jejichž spácháním spojují zákony právní důsledky, například prokazování bezúhonnosti. Dosud se nikde neevidují. Nově se budou jmenované přešlapy za mez zákona v registru uchovávat pět let; za recidivu budou přísnější tresty.

O detailech vás na Peníze.cz budeme včas informovat.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 9. 2015 10:48, HonzaV

Citace - Logo / 17.09.2015 09:59

... že se k tomu postavíte jako chlap a vyřešíte to do čtrnácti dnů od té doby, co vám přijde dopis z úřadu.


Ano.
Postavte se k tomu jako chlap, až vás budou vyšetřovat za jízdu 86 km/h na osmdesátce.
Postavte se k tomu jako chlap, až vás soused udá za distribuci nelegální literatury.
Postavte se k tomu jako chlap, až vám přijdou sebrat statek kvůli neplnění povinných odvodů vajec.
Postavte se k tomu jako chlap, až si budete našívat žlutou hvězdu na kabát.

Já trochu přeháním, ale všechno tohle je porušování platných zákonů. Takže trochu kritického myšlení "kde je hranice?" by nám neškodilo.

Zobrazit celé vlákno

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 9. 2015 13:36, Petr

A kam až směřuje váš vlastně generální pardon? Až ke zlodějině nebo ublížení na zdraví nebo jen k rychlosti dejme tomu 106,4 km/h? Nejvíc tyto obstrukce využívají přistižení opilci a chronický piráti. Já jako druhý krok bych vrátil projednávání na dopr. inspektoráty PČR. Tam se taky děli věci, ale odpovědnost a trest policajta je zcela někde jinde než uúředníka magistrátu.
Všeobecnou benevolencí a obecně podporovanou neúctou k zákonům jsme se dopracovali tam kde jsme. A pokud budeme chtít jezdit pohodově a bezpečně, bude potřeba důkladnější prevence, návrat úcty k zákonům a i aspoň z počátku citelně tvrdší represe.

Zobrazit celé vlákno

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

11. 6. 2015 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Bouračka v zahraničí: Dostat se k penězům z pojišťovny může být oříšek

Doba letní dovolené se blíží. Statisíce Čechů vyrazí na cesty za hranice všedních dnů a republiky vlastním autem. Málokdo ale ví, jak si v cizině poradit s autonehodou a co dělat, aby... celý článek

Zrušte dopravní značky, napáchají víc škody než užitku

2. 4. 2015 | Gabriel Pleska | 11 komentářů

Zrušte dopravní značky, napáchají víc škody než užitku

Ok. Trojúhelník s výstrahou, že na silnici jsou hadi, jak říká maxipes Fík, můžete nechat.

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

31. 3. 2015 | Petra Dlouhá | 7 komentářů

Pět dobrých rad: Kdy, jak a proč můžete zrušit povinné ručení

Povinné ručení patří k nejobvyklejším pojistným produktům, máme ho skoro všichni. A přesto je kolem něj spousta pověr a výmyslů, nejasností. Třeba kolem toho, kdy povinné ručení zaniká,... celý článek

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

16. 10. 2014 | Petra Dlouhá | 33 komentářů

Na vlastní kůži. Odpustky, spása pro piráty silnic

Výmluvy na osobu blízkou jsou od loňska passé. Před trestnými body ale piráty silnic uchrání jiná klička. K jejím přednostem patří, že sami kličkovat, natož pak lhát (!), nemusí – všecko... celý článek

Velký přehled pro řidiče. Znáte bodový systém? A víte, jak si body odmazat?

31. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 20 komentářů

Velký přehled pro řidiče. Znáte bodový systém? A víte, jak si body odmazat?

Bodový systém v Česku oslavil osmé narozeniny. Jak dobře ho znáte? Víte, kvůli kterým přestupkům sbíráme trestné body nejčastěji? Kdy je přestupek promlčen? Jak si můžete body odmazat?... celý článek

Partners Financial Services