Ztráta, zničení nebo krádež dokladů: Řešení krok za krokem

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 15. 9. 2015 | 6 komentářů
Šátráte v kapse a peněženka nikde. Moc peněz v ní nebylo, čert je vem. Za to byla portmonka napěchovaná doklady… To zabolí. Co dělat, když o doklady přijdete? Poradíme, jak postupovat v případě jejich ztráty, odcizení i zničení.
Ztráta, zničení nebo krádež dokladů: Řešení krok za krokem

O byrokratickém maratonu, který člověka čeká při změně trvalého bydliště, psaly Peníze.cz nedávno:

Dnes se zaměříme na situaci z podobného soudku: doklady pryč. Co teď?

Propojeno!

Bez peněz v cizích krajích

Odjedete na dovolenou nebo služební cestu. A najednou… peněženka pryč. Jste bez peněz i bez platebních karet. Domů daleko. Co dělat? Kde hledat pomoc? Jak si nechat peníze nejrychleji a nejlevněji poslat? Poradíme.

Občan bez občanky

Když přijdete o občanku – ztratíte ji, zničíte nebo budete okradeni – musíte to neprodleně nahlásit kterémukoli obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností. Jestli máte podezření (nebo jistotu) že vás o doklady připravily ruce nenechavce, obraťte se nejdřív na policii.

Pozor: Když ztrátu, zničení nebo krádež občanky neprodleně neohlásíte, můžete dostat až desetitisícovou pokutu.

Na obecním úřadě s rozšířenou působností (kterémkoli) pak zažádáte o vydání nové občanky – praktické samozřejmě je vyřídit to při jednom s hlášením, že jste o starou přišli. Jestli jste ji jen poškodili, máte povinnost ji odevzdat.

O nový doklad musíte zažádat do patnácti dní od chvíle, kdy jste o původní přišli (respektive, kdy jste to ohlásili). Jinak opět hrozí až desetitisícová pokuta. K žádosti o novou občanku potřebujete jiný doklad, kterým prokážete totožnost – například cestovní pas, řidičák nebo rodný list. Na místě vám vystaví potvrzení o občanském průkazu, platné dva měsíce. To na přechodnou dobu občanku nahradí – ovšem zdaleka ne plnohodnotně. Další variantou je nechat si na jeden měsíc vystavit občanský průkaz (bez strojově čitelných údajů) typu „blesk“, vydají ho do patnácti dnů. Budete potřebovat dvě fotografie a uhradíte stokorunový správní poplatek. Současně musíte podat žádost o vydání normální občanky – k té fotky nepotřebujete, vyfotí vás úředník na místě. Za správní poplatek dáte stokorunu. Nový průkaz budete mít do 30 dnů, v praxi to ale bývá kratší doba. Rovnou se na úřadě ptejte, jestli si můžete přijít dřív, jestli si máte zavolat nebo kam se máte podívat na web – ne, že by ale úřady vyvěšovaly zprávu, že občan Pospíšil si má pospíšit pro občanku nebo pas, zveřejňuje se zpráva typu: ode dneška můžeme rozdávat průkazky, o které si lidé zažádali dne toho a toho.

Anketa

Už jste někdy přišli o doklady?

A pozor, jakmile jednou odcizení, ztrátu nebo zničení občanky nahlásíte, není cesty zpět. Když ji druhý den objevíte doma pod postelí, neznamená to, že můžete vzít všechno zpátky a starý doklad dál používat. Je už neplatný, a vy jste povinni ho v případě nálezu odevzdat obecnímu úřadu. Když se budete prokazovat občankou, kterou jste jednou ohlásili jako ztracenou, zničenou nebo ukradenou, vystavujete se hrozbě až patnáctitisícové pokuty.

Pokud se dostanete do opačné role a cizí občanku najdete, máte ze zákona povinnost odevzdat ji neprodleně kterémukoli obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností nebo policii.

Řidič bez řidičáku

Další doklad, který nosíme stále při sobě: řidičský průkaz. Když o něj přijdete, je postup podobný jako u občanky. Ohlásit to musíte neprodleně. V případě krádeže začněte na policii. Pak budete muset na obecní úřad – tentokrát ovšem příslušný podle místa trvalého bydliště.

Jestli jste řidičák „jen“ poškodili, musíte ho odevzdat. Každopádně s sebou vezměte doklad totožnosti a jednu průkazovou fotografii. Na místě vám vydají potvrzení, které můžete po dobu jednoho měsíce užívat místo řidičáku, ovšem jen na tuzemských silnicích. Nový průkaz bude hotový do dvaceti dnů, přijde vás na padesát korun. Když požádáte o expresní vydání do pěti dnů, zaplatíte pětistovku.

Jestli jste přišli o mezinárodní řidičský průkaz (jde o doplňkový doklad k běžnému řidičáku, potřebný na cesty za hranice Evropské unie), vydají vám úředníci duplikát zpravidla na počkání, ale jen v případě, že nedošlo současně ke ztrátě, odcizení nebo zničení klasického řidičského průkazu – v takovém případě musí být nejprve vydán normální řidičák, na jeho základě pak dostanete průkaz mezinárodní.

Jakmile se jednou řidičák nahlásí jako ztracený nebo ukradený, je neplatný. Pokud se jím později prokážete, máte zaděláno na pokutu. Když najdete cizí řidičák, měli byste ho stejně jako nalezenou občanku odevzdat na městském úřadě nebo na policii.

Změna je život

Doklady se měnívají i při milejších příležitostech, než je ztráta nebo krádež. Třeba z lásky. Otrava je to stejná, ale člověk to asi trochu líp nese. A to si vemte, kolik dalších věcí se musí zařídit:

Zákazník bez karet

Když zjistíte, že jste přišli o debetní kartu nebo kreditní kartu, bleskurychle ji blokujte. Přes internet, na telefonické lince banky, která je v pohotovosti čtyřiadvacet hodin denně, nebo na pobočce. Některé banky po telefonickém ohlášení ještě požadují písemné potvrzení blokace v průběhu následujícího dne. Pokud máte podezření, že vám kartu ukradli, obraťte se také na policii.

Po nahlášení ztráty nebo krádeže nese za případné škody odpovědnost banka. U škod, ke kterým dojde dřív, záleží. V případě neautorizovaných transakcí (kde se nezadává PIN), se na škodách podílíte do výše 150 eur (pokud nejste pro takový případ pojištění). Zbytek pokryje banka. Pokud jde o kartu bezkontaktní, banky obvykle škody kompenzují v plné výši.

U autorizovaných plateb, nenese banka před nahlášením ztráty žádnou odpovědnost. Totéž platí pro škody vzniklé po nahlášení ztráty v případech, kdy necháte PIN kód uvedený u karty nebo jiným zásadním způsobem podceníte bezpečnostní zásady.

Blokaci karty banka provede zdarma, platit ovšem nejspíš budete za vydání nové karty – obvykle částku v řádu nižších stokorun. Pokud máte embosovanou kartu, bude třeba ji stoplistovat a poplatek se může vyšplhat až k několika tisícům korun.

Pojištěnec bez kartičky

Ztrátu, poškození nebo odcizení zdravotní kartičky musíte zdravotní pojišťovně oznámit do osmi dnů. Než dostanete novou – může to trvat pár týdnů, měsíc – poslouží papírový doklad vystavený pojišťovnou. Novou kartičku pojišťovna zasílá na adresu trvalého bydliště, případně se můžete dohodnout na převzetí na konkrétní pobočce. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+53
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 9. 2015 7:41, Marie Flekalová

Článek je neúplný, neříká, co když je člověku odcizená občanka, on odcizení řádně nahlásí a po letech ho obhání exekutor, protože občanku někdo zneužíval. Jak se bránit?

+28
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 9. 2015 15:12, Nox

Moznosti je v CR samozrejme hned nekolik:
1. Zmenou jmena
2. Emigraci
3. Reinkarnaci

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Změna příjmení: Po svatbě, rozvodu i na přání. Jak na to

2. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 71 komentářů

Změna příjmení: Po svatbě, rozvodu i na přání. Jak na to

Změna příjmení. Jaké varianty máte po svatbě? Jak můžete jména kombinovat? Je pro dámy povinné přechylování? Jak se osvobodit od příjmení, které zbylo po rozvodu? A jak se zbavit jména,... celý článek

Svatba v zahraničí: Jak na to, aby platila i u nás

27. 7. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Svatba v zahraničí: Jak na to, aby platila i u nás

Když si dva chtějí říct ano v cizině, čeká je vedle zahraničního dobrodružství a romantiky taky slušná dávka úředničiny. Máme praktického průvodce pro všechny, kdo zvažují, že do toho... celý článek

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

7. 7. 2015 | Petra Dlouhá

Ztráta, krádež! V cizině bez peněz. Co teď? Pár dobrých rad

Odjedete na dovolenou nebo služební cestu. A najednou… peněženka pryč. Jste bez peněz i bez platebních karet. Domů daleko. Co dělat? Kde hledat pomoc? Jak si nechat peníze nejrychleji... celý článek

Sedm dobrých rad. Změna trvalého bydliště: Kde hlásit stěhování

14. 4. 2015 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Sedm dobrých rad. Změna trvalého bydliště: Kde hlásit stěhování

Sbalit, odnosit, převézt, nanosit, vybalit… Nejdřív se hodí pár silných rukou, pak hlavně pevné nervy: přesunem majetku z bodu A do bodu B strasti stěhování nekončí, ještě přijde kolečko... celý článek

Za miliardy dělá stát z lidí ohyzdy, tvrdí fotografové

10. 6. 2012 | Karel Toman | 13 komentářů

Za miliardy dělá stát z lidí ohyzdy, tvrdí fotografové

Kroměříž. Černovláska na schodech úřadu si přitiskne občanku na hruď. Je spokojená s fotkou na svém čerstvém dokladu? „Ne,“ odpoví bez váhání.

Partners Financial Services