Když má manželství duši na jazyku: Rozvod krok za krokem

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 16. 9. 2015 | 1 komentář
Rozvod. Zážitek, který by si člověk nejradši odpustil. Přináší emocionální, a mnohdy i finanční nápor. Jestli se u vás právě k manželskému rozkolu schyluje, oceníte našeho průvodce. Poradíme, jak postupovat.
Když má manželství duši na jazyku: Rozvod krok za krokem

Na úvod doporučení: Berte průvodce jako itinerář událostí, které vás při rozvodu neminou. Sami se do rozvodu ale radši nepouštějte, najděte si právníka. I když se nestrhne zrovna válka Roseových, půjde o složitou úředničinu.

Děti na prvním místě

Jestli máte dítě mladší osmnácti let, musíte v první fázi vyřešit, co bude po rozvodu s ním – tedy kterému rodiči bude svěřeno do výchovy, zda půjde o výchovu střídavou, jak často bude pobývat u druhého a jak vysoké bude výživné. Současně s žádostí o rozvod, nebo ještě před ní, proto podejte návrh na úpravu poměrů nezletilých dětí na dobu po rozvodu. Přistoupit k takovému kroku podle zákona můžete v případě, že s druhým rodičem dítěte nežijete, ani nevedete společnou domácnost.

PROPOJENO!

Každé druhé manželství končí krachem. Pro spoustu dětí to znamená život v neúplné rodině. A pro spoustu rodičů boj o výživné. S jak vysokými alimenty na dítě můžete počítat? A co dělat, když druhý rodič neplatí – jaké máte páky a zbraně?

Návrh podává jeden z rodičů u okresního soudu, v jehož obvodu dítě žije. Ve třech vyhotoveních: jedno pro soud, druhé soud doručí druhému rodiči a třetí předá „orgánu péče o mládež“, který bude dítě v řízení zastupovat – obvykle je to oddělení či odbor sociálně-právní ochrany dětí (často schované pod zkratkou OSPOD) příslušného obecního úřadu. Pokud si s návrhem nevíte rady a nemáte právníka, můžete se na OSPOD obrátit rovnou, úředníci poradí a s návrhem pomohou. Soudní poplatek se za podání návrhu neplatí. První ústní stání u soudu se koná zhruba měsíc od podání návrhu.

Ideální je, když se dokážete s bývalým partnerem na péči o dítě dohodnout. V takovém případě soud dohodu posvětí (pokud nebude v rozporu se zájmy potomka). Když se nedomluvíte a budete se přít, určí pravidla hry – rozumějte porozvodové péče o dítě – soud. Teprve v okamžiku, kdy budete mít v ruce pravomocný rozsudek o péči o dítě, můžete začít pomýšlet na rozvod.

Žádost o rozvod

Co musí obsahovat

  • označení příslušného soudu
  • jméno, datum narození a adresu obou manželů
  • datum a místo uzavření manželství
  • jména a datum narození dětí
  • vysvětlení toho, čeho se žalobou domáháte (tedy, že navrhujete, aby vaše manželství bylo rozvedeno) a z jakého důvodu (v případě sporného rozvodu je třeba situaci popsat detailněji)
  • datum a podpis

Co přiložit

  • kopii oddacího listu,
  • kopie rodných listů dětí
  • v případě nesporného rozvodu dohodu o úpravě majetkových poměrů, bydlení a popřípadě výživného po rozvodu
  • soudem schválenou dohodu o úpravě poměrů nezletilého dítěte 

Žádost o rozvod: Jak a kde

Žádost o rozvod – přesněji žaloba o rozvod manželství – se podává okresnímu soudu, v jehož obvodu jste měli poslední společné bydliště, pokud v tomto obvodu nadále aspoň jeden z vás žije. Jinak k soudu, v jehož obvodu bydlí žalovaný manžel či manželka. Pokud takový soud není – třeba proto že váš nebo vaše ex žije v cizině – podejte žádost k soudu, v jehož obvodu bydlíte vy.

Když podáte žalobu k nesprávnému soudu, vysloví svou místní nepříslušnost a postoupí žalobu ke správnému soudu – způsobíte si tak ovšem průtahy.

Soudní poplatek za podání žaloby o rozvod dělá dva tisíce korun. Můžete ho uhradit hned při podání žaloby kolkovou známkou, případně převodem na účet. Nebo počkáte, až vás soud k úhradě vyzve – na zaplacení pak máte tři dny. Když nezaplatíte, soud řízení zastaví. Jestli jste na tom finančně zle, můžete k žalobě připojit návrh na snížení poplatku. Každopádně, když se rozhodnete žalobu stáhnout ještě před vydáním soudního rozhodnutí, poplatek vám vrátí.

Když bude žaloba o rozvod manželství neúplná či nesrozumitelná, vyzve vás soud k opravě nebo doplnění, případně doložení chybějících podkladů, a stanoví lhůtu, do kdy je dodat, aby řízení nezastavil. Pak už čekejte na předvolání k soudu.

Pokud se na rozvodu domluvíte, je tu ještě možnost podat návrh na rozvod společně. Cesta na svobodu v takovém případě bude podstatně rychlejší i levnější.

Nesporně: Když se dohodnete

Když s chotěm či chotí kompletně dohodnete a bez rozbrojů se k návrhu na rozvod oba připojíte, půjde o takzvaný nesporný rozvod. Když návrh podáte formálně správně a předložíte všechny potřebné dokumenty, soud se v ničem příliš nevrtá a manželství rozvede. Tedy s pár výjimkami. Aby nedocházelo k neuváženým rozvodům, je třeba, aby manželství trvalo nejmíň rok a zároveň abyste spolu už alespoň šest měsíců nežili. Důležité je, abyste se předem dohodli na úpravě poměrů nezletilého dítěte (a vaši dohodu stvrdil soud). Předložit budete muset také písemnou smlouvu o vypořádání vzájemných majetkových poměrů, o řešení bydlení (například kdo zůstane v nájmu, který býval společný) a případné vyživovací povinnosti. Vše s úředně ověřenými podpisy.

I když splníte vše uvedené, může se teoreticky stát, že soud žádost o rozvod zamítne – protože bude v rozporu se zájmy dítěte. Muselo by ale jít o skutečně mimořádný případ.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Sporně: Brousí se nože

Horší to je, když se manželé na rozvodu dohodnout nedokážou – jeden se k návrhu nepřipojí nebo se neshodnou na navrhovaných podmínkách. Pak půjde o sporný rozvod, který soudce i advokáty zaměstná podstatně víc. Soud bude zkoumat důvody manželského rozvratu. A začne se prát špinavé prádlo. Soud manželství rozvede, pokud se ukáže, že je natolik hluboce a trvale rozvráceno, že nelze očekávat obnovení manželského soužití. Zajímá se ale, kdo krach vztahu zavinil.

Pokud některý z manželů s rozvodem nesouhlasí, protože se sám na jeho rozvratu nepodílel a byla mu způsobena velká újma, může soud rozvod zamítnout. Pokud spolu ovšem manželé nežijí víc než tři roky, soud manželství rozvede i přes nesouhlas jednoho z vás.

Sporný rozvod bez advokáta je sebevražda. Vždycky totiž musíte kalkulovat s možností, že váš někdejší drahý či drahá schopného právníka má.

Anketa

Už jste se rozvedli?

Na kolik ta legrace přijde

Nejdražší na rozvodu bývají služby právníka, bez nich vás ovšem může bývalý partner slušně oškubat a nedejbože i připravit o děti. Ceny advokátů se různí, jiné budou v Praze, jiné v menším městě. Samozřejmě záleží i na tom, jak známou a prestižní advokátní kancelář si vyberete. Naše ceny jsou proto jen orientační.

Za pracování návrhu na rozvod, dáte právníkovi zhruba dva až pět tisíc korun. Pokud se budete s právníkem radit, počítejte se sazbou okolo tisícikoruny, patnácti stovek na hodinu. Když budete chtít mít advokáta u soudního řízení, přidáte dalších patnáct set až tři tisíce za jedno stání. Za písemnou dohodu o vypořádání společného jmění manželů zaplatíte několik tisíc, záleží na výši majetku. Návrh na úpravu poměrů dítěte nachystá za tisíc až tři. Zhruba tisícikorunu dáte také za každý další úkon, jako je napsání dopisu nebo odpověď soudu.

Jednoduchý, opravdu úsporný rozvod, ve kterém se neřeší vypořádání majetku ani děti – advokát tedy musí jen zpracovat žalobu, zúčastnit se jednoho rozvodového stání a zaslat dopis žalovanému – tak může stát zhruba šest tisíc korun. Jakmile ale manželé začnou válčit o děti nebo o majetek, rozvod se protahuje a cena naskakuje s každým úkonem právníka. Ovlivňuje ji také hodnota společného majetku. Čím větší majetek a čím víc právních úkonů, tím dražší rozvod. Výsledná cena snadno naskáče do desetitisíců, klidně i o řád výš.

A jak dlouho cesta na svobodu trvá? Záleží na konkrétním soudu a jeho zahlcenosti. Nesporný rozvod manželů s dětmi může být vyřízený do půl roku. Jestli se hádáte, může se ale klidně táhnout léta. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+246
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyživovací povinnost a manželství: Musí vás živit. Někdy i po rozvodu

5. 9. 2016 | Petra Dlouhá | 11 komentářů

Vyživovací povinnost a manželství: Musí vás živit. Někdy i po rozvodu

Vyživovací povinnost se neomezuje na alimenty pro děti. Mají ji vůči sobě také manželé. Někdy vám musí přispívat na život i bývalý nebo bývalá. Ženě dokonce i otec jejího dítěte, se... celý článek

Už tě nechci, ale máme spolu úvěr. Hypotéka a rozvod

14. 9. 2015 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Už tě nechci, ale máme spolu úvěr. Hypotéka a rozvod

Nejdřív prstýnky, pak hnízdečko. Na hypotéku, samozřejmě – kdo dneska dokáže vysázet peníze za bydlení na dřevo? A pak to začne skřípat. Jenže úvěr na bydlení vás svazuje na desítky... celý článek

Injekce pro osamělé rodiče: Za neplatiče zaplatí alimenty stát

13. 11. 2014 | Petra Dlouhá | 51 komentářů

Injekce pro osamělé rodiče: Za neplatiče zaplatí alimenty stát

Děti z neúplných rodin nemůžou být bity na tom, že na ně táta mámě nebo máma tátovi neplatí alimenty. To je argument ministryně práce pro zavedení zálohového výživného. Za neplatiče... celý článek

Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

12. 5. 2014 | Petra Dlouhá | 24 komentářů

Alimenty. Na co máte nárok. A jak si poradit s neplatičem

Každé druhé manželství v Česku končí krachem. Pro spoustu dětí to znamená život v neúplné rodině. A pro spoustu rodičů boj o výživné. S jak vysokými alimenty na dítě můžete počítat?... celý článek

Vyživovací povinnost: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

8. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Vyživovací povinnost: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

O vyživovací povinnosti (zejména rozvedených) rodičů k dětem slyšíme dnes a denně. Už méně se ví, že vyživovací povinnost máme ze zákona také k řadě dalších lidí. Přečtěte si, kdy vás... celý článek

Partners Financial Services