Marný boj proti suchu! Miliardové dotace nás nespasí

Vláda vyčlenila osm miliard z evropských peněz na dotace, které mají pomoci bojovat se suchem. Nejen letošním, ale i s těmi příštími, o kterých se dá důvodně předpokládat, že nás v příštích letech čekají – stejně jako povodně. Čelit těmto přírodním pohromám by ale místo rozdávání dotací mnohem víc pomohlo některé jiné dotace odmítat.
Marný boj proti suchu! Miliardové dotace nás nespasí

Jako by se z nás stávali Angličani. Konverzačním tématem číslo jedna se stalo počasí. Je zatracené horko a nebývalého sucha už si všimli i ti, kteří se dobrovolně uzavírají ve městě, a když zaslechnou slova čerstvý vzduch, dostávají osypky. Zemědělci o něm ale mluví už několik let. A tím nemyslím občasné sezónní pokusy vydyndat nějaké peníze, že zlá příroda zkazila úrodu. Jen se jich zeptejte. Pokud jste žádného zemědělce už roky neviděli, je to ostatně postupně vymírající druh, zeptejte se někoho, kdo má zahrádku. Pokud ji máte sami, víte, o čem je řeč.

Když se z něčeho stane celospolečenské téma, za chviličku začnou jako rachejtle na Silvestra vystřelovat z politiků obvinění bývalé i současné vlády – podle toho, k jaké partě politik patří –, že něco způsobila nebo aspoň něčemu nezabránila. A samozřejmě taky dostatečně nezávazná vyjádření, jak bude problém vyřešen. Za této vlády, případně až budeme vládnout my. Podle toho, k jaké partě politik patří.

Trable se suchem ovšem žádné silácké řeči nepřivolaly. Nelehko se tu obviňuje, nelehko se hledají přímočará populistická řešení. A většina politiků, račte odpustit, má zřejmě za to, že jde o věc, se kterou se stejně nic dělat nedá. Pámbu dal, pámbu vzal, neznabozi všech partají prominou.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada.

Tomáš Tyl: 10 způsobů, jak se (ne)nechat připravit o peníze

Kniha je určena nejen těm, kteří chtějí spáchat finanční sebevraždu, ale především těm, kteří se jí chtějí účinně vyhnout a kterým může pomoci, poradit nebo je jen pobavit. Čerpat z ní však mohou i profesionálové v oblasti osobních financí.

Sucho nebo povodeň, je to totéž

Ale co, bez přívalu řečí se obejdeme, stačilo by, kdyby ukáplo pár rozumných slov. A světe div se, stalo se. Nejprve vláda zveřejnila dokument, ve kterém vypisuje, co by se proti suchu v příštích letech mělo dělat. A pak si DVTV pozvala k dlouhému rozhovoru ministra životního prostředí. Mluvil dobře. A teď média přinesla zprávu, že na boj proti suchu bylo v rámci Operačního programu Životní prostředí vyčleněno osm miliard korun. V původních propozicích programu se o suchu přímo nemluvilo, na rozdíl od povodní, které svou živelností budou vždycky přitažlivější téma než z principu pomalé, neakční sucho. Jenže ono je to kupodivu tak, že řada opatření proti povodním a proti suchu je docela stejná.

Průšvih je, že těch osm miliard dotací z evropských peněz nic nevyřeší. Řešení ovšem souvisí i s dotacemi. Ne ale s jejich přijímáním, naopak proti povodním i proti suchu by nám pomohlo pár dotací prostě odmítnout.

Před rokem ministři životního prostředí a zemědělství sestavili expertní mezirezortní skupinu SUCHO-VODA. Název skupiny dobře naznačuje, že velká voda a velké sucho jsou dvě stránky téže mince. A že mají tytéž příčiny. Nebo v největším zobecnění tutéž příčinu. Krajina není s to zadržovat vodu. Když přijde déšť, voda se nevsákne, odteče říční sítí do moře a my sušíme hubu. Když přijde větší a prudší déšť, voda se nevsákne, vodní toky ji nepoberou a nám teče do bot.

Za dobré slovo knížku

Minulý čtvrtek jsme se v rubrice Co si o tom myslíte? ptali, jak ministr Babiš sakra přemluvil Chorvaty, aby uspořádali účtenkovou loterii speciálně pro české turisty.

Z komentářů pod článkem nás nejvíc zaujal ten, který poukazuje na to, že českých turistů je fakticky síla a že přimět právě je, aby účtenky vyžadovali může přinést i nějaký ten daňový efket, zvláště s uvážením toho, že jde o nákupy na takových místech a takového zboží a služeb, kde se jinak kontroluje poměrně blbě. JirkoviZ bychom za něj rádi poslali pěknou knížku. Kdyby nám na sebe nechal kontakt...

Krajinu nejen tvořit, ale taky ji přestat bořit

Onen dokument, o kterém se psalo výš, je výsledkem právě její práce. Je to poměrně složité čtení, vyplývá z něj to, že sucho má samozřejmě příčiny klimatické, ale to, že se s ním špatně vyrovnáváme, je důsledkem především naší práce s krajinou, ze které jsme odstranili řadu prvků, které vodu přirozeně zadržovaly: smíšené, nemonokulturní lesy, remízy, meze, rybníky a rybníčky… A taky pěstujeme to, co vodu málo zadržuje, a naopak přispívá k erozi půdy. Například řepku olejku.

Co mi z toho vyplývá? Ty peníze z operačního programu berme, dají se za ně připravit pěkné věci, krajinotvorné prvky, které budou mít spíš jen lokální dopad, ale nikde jinde bychom na ně nevzali. Remízek, malý rybník, suchý poldr, který bude čekat na jarní příval vody, kterou pak zadrží. Jistě by bylo hezké, kdyby to rozumný hospodář dělal sám od sebe a za své, ale poslední, kdo investoval do promyšlené krajinotvorby, tu byl snad hrabě Špork… Jenže opravdový dopad by přinesla až velká změna. Konec dotací na řepku. Ale nejen na ni, konec evropských zemědělských dotací, které křiví trh, vůbec. Návrat k bramborám a řípě.

Co si o tom myslíte vy? Může za sucho Kalousek? Jsou k něčemu dotace na výstavbu malých rybníčků a chytřejší a úspornější závlahové systémy? Pomůže něčemu další z plánů ministra životního prostředí Brabce, totiž zdražení podzemní vody? Klimatické změny (a je asi lhostejné, jestli je způsobil člověk, nebo přicházejí samy od sebe) tady jsou. Dokážeme na ně reagovat aspoň trochu včas?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

17. 8. 2015 9:57 | Radka

I za osm miliard se v tomto dá udělat celkem dost muziky, pokud bude program otevřen i "alternativně zemědělským" projektům. Na vykoupení několika hektarů zcela vyčerpané půdy a její osázení smíšenou kulturou "tvrdého sadu" nebo smíšeného lesa je třeba kromě čirého nadšení i investice, která je z hlediska onoho "nadšeného alternativního farmáře" je astronomická, i když v těch osmi miliardách byste si jí skoro nevšimli. Otázku tedy je, jak budou dotační programy postaveny. Jestli tak, aby si na ně sáhly velké firmy nebo tak, aby i sdružení nadšenců nebo jednotlivci mohli s pomocí státu efektivně pomoci se zmírněním problémů.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2015 21:36 | eďa

Na vině je betonová lobby. A sprejování ze vzduchu letouny NATO
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2015 11:16 | PhDr. Vít Hrabánek

Sucha i povodně byly vždy. Jenže v posledních 80 letech jsou stále častější. Důvod? Narovnaly se říční a potoční toky, zmeliorovaly se pole a louky. Zabetonovala se spousta zemědělské půdy, vysázely se převážně smrkové porosty, zrušily se meze, remízky rybníky a lužní lesy. Ze zemědělství se stala průmyslová výroba, která zaměstnává a živí stále méně lidí. Velké zemědělské firmy nemají zájem na tvorbě a ochraně krajiny. Většina z nich hospodaří na pronajatých pozemcích a jde jen o to vytěžit z nich co nejvíce peněz. Podívejme se na průměrnou velikost hospodářství v sousedním Rakousku a u nás. Kdo z těch, kteří zrestituovali zemědělskou půdu na ní opravdu hospodaří. Ti kteří se do toho pustili, se o půdu opravdu starají a není jim lhostejné, co s ní bude nadále. Zemědělské dotace by měly být především určeny těm, kteří skutečně na půdě hospodaří, jsou ochotni žít na venkově, starat se o krajinu a ne akcionářům velkých firem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 8. 2015 17:59 | DD

Je zvláštní, že tomuto problému je více mediální pozornosti věnováno až nyní. Přitom sucho je podle mě mnohem horší, než sem tam povodně, byť jsou mohutné.Bez vody není život.
Je milé, že opatření proti vodě v krajině fungují i proti vodě.
Ale podívejte se kolem sebe. Všude je spousta zpevněných ploch, kde se voda nezadržuje ani nevsakuje. Teď jsem viděl v Dobrovízi halu Amazonu. Je to přes hektar plechové střechy. Jak asi bude fungovat, až zaprší, jak funguje teď za plného slunečního záření?
Kdyby úředníci a zákonodárci byli co k čemu, už dávno máme zákonem nařízeno všechny nové ploché střechy stavět jako zelené, nikdo by nedovoloval srážkovou vodu pouštět do kanalizace, ať už splaškové, nebo srážkové. Všechno to množství jen vletí do řek a ve finále opravdu odteče pryč, místo, aby nám to naplnilo studny a krajinu celkově...
Proč někdo pořád vymýšlí, jak pole za nesmyslné peníze rozdělovat polními cestami odnikud nikam a ztěžovat zemědělcům práci? Pokud nás mají "levně" nasytit, potřebují velká pole a velkou mechanizaci, i když to má své negativní stránky. Lepší by bylo, kdyby kolem nich byly alespoň nějaké meze a kolem silnic vyčištěné škarpy.
K poslednímu odstavci článku: Dotace na řepku se nemusí líbit, ale podpora bioplynových stanic bez chovu dobytka je mnohem horší, protože řepka není nic proti kukuřici pěstované v jejich okolí a to bez jakékoliv rotace, nebo jen minimální.
A pokud by se naši zemědělci měli vrátit k pěstování brambor a řepy, tak v prvním případě nás převálcují Poláci, v tom druhém bude velký problém, kam s tou produkcí??? Cukrovar zbyl jeden, nebo dva v celém státě. A pokud by měla být krmná, tak kdo se jí bude krmit?? Navíc se nedají pěstovat v suchém prostředí, narozdíl od ozimých obilovin.
Článek je sice hezký, ale raději bych v něm našel vyjádření ve stylu, že nadávat na vládu sice můžeme, ale když chceme nějakou změnu, je lepší začít sám u sebe i když je to v malém a může to vypadat na první pohled bezvýznamně.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazeny všechny 4 komentáře

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Nejčastější chyby u pojištění domácnosti? Podpojištění a „fousaté smlouvy“

3. 10. 2014 | Martin Vlnas | 11 komentářů

Očima expertů: Nejčastější chyby u pojištění domácnosti? Podpojištění a „fousaté smlouvy“

„Oheň, voda, vítr být,“ zpívá ve svém šlágru Dalibor Janda. Pokud ale chtěl jít ve stopách svého slavnějšího edukativního songu Žít jako kaskadér, býval by udělal mnohem lépe, kdyby... celý článek

Pokácet strom na vlastní zahradě? Jedině s úředním razítkem! Pravidla přitvrdí

10. 7. 2014 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Pokácet strom na vlastní zahradě? Jedině s úředním razítkem! Pravidla přitvrdí

Myslíte, že se svým majetkem můžete dělat, co se vám zlíbí? Ne tak docela. Nesmíte třeba se svým autem na silnici, když nemá platnou technickou, a nesmíte svou džeztrubkou rušit noční... celý článek

Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace

7. 7. 2014 | Michaela Divišová | 6 komentářů

Chladíme se v létě: Co stojí domácí klimatizace

Léto je v plném proudu a rtuť teploměru často stoupá nad magickou třicítku… Pro koho je vedro nesnesitelné, myslí jen na to, jak by se ochladil. Trendem poslední doby je pořízení klimatizace... celý článek

V pohodě po kotníky ve vodě. I bez pojištění?

5. 3. 2014 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

V pohodě po kotníky ve vodě. I bez pojištění?

Přestože se povodně a záplavy objevovaly v posledních letech i na zcela překvapivých místech a škody po nich byly astronomické, nový průzkum České asociace pojišťoven ukázal, že se... celý článek

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

8. 8. 2011 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Dovolenou si rozvracet nedáme! Pojištění proti větru, dešti má však háček

Slavní zpěváci pojišťují své sametové hlasy, klavíristi geniální prsty, herečky a modelky svá půvabná pozadí. Ale co my, obyčejní smrtelníci? Že taky toužíte po troše té nadpozemské... celý článek

Partners Financial Services