CO SI O TOM MYSLÍTE: Máme mít v Česku další jadernou elektrárnu?

V parlamentu se připravuje plán, jak zařídit stavbu dalších jaderných reaktorů. Argumentuje se především budoucím nedostatkem elektřiny. Co si o jaderné energetice myslíte? Napište své názory a přečtěte si zkušenosti ostatních čtenářů.

Česku bude za třináct let chybět až čtvrtina spotřebovávané elektřiny. Uhlí, pokud se nezvýší těžba v severních Čechách, už nebude na dostatečnou výboru elektřiny stačit. Obnovitelné zdroje jsou teprve v plenkách a počítat s jejich masivním nasazením se nedá. Takto varují někteří čeští i evropští experti a dodávají, že jedinou schůdnou cestou je rozvoj jaderné energetiky.

Vládní ODS i opoziční ČSSD tvrdí, že stavba dalších reaktorů je dobrý nápad. A proč ne.  Při výrobě elektřiny štěpením uranu se nevypouští škodlivé plyny. Vlastní výroba elektřiny je ve srovnání s uhelnými zdroji levná a levná podle řady propočtů i zůstane. Cena takto vygenerované energie není výrazně závislá na ceně paliva. Cena uranu sice za posledních pár let vyskočila ze sedmi na 135 dolarů za libru, ale v elektrárně se ho spotřebuje tak málo, že se takový skok v ceně elektřiny příliš neprojeví. Jediný problém představuje vyhořelé palivo. Jeho likvidace je úkol pro příští generace. Jenže stojí předávání radioaktivního dědictví za to? Ve srovnání s alternativním dědictvím v podobě nedostatku a vysokých cen elektřiny, zničené krajiny po vytěženém uhlí, rozpuštěných ledovcích či závislosti na dodávkách ruského plynu, se zdá, že ano.

Jste pro stavbu dalších jaderných reaktorů? Bydlíte v okolí jedné z českých jaderných elektráren? Jak se vám tam žije? Je jaderná energetika správným řešením pro zajištění energetické soběstačnosti?

PODĚLTE SE O NÁZOR S OSTATNÍMI ČTENÁŘI.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 68 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 10. 2007 13:19, Larus

to kolemjdoucí:
A to všechno bylo jenom kvůli tomu, že jsem v prvním příspěvku napsal, že mým SNEM je ... a hned se na mě vrhne deset chytrolínů, co vědí nejlíp, jak jsem to myslel a jak to má být... Příště víc myslete a líp čtěte, než něco napíšete.

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 10. 2007 2:36, HonzaH

Já osobně jsem pro jádro, protože není nic lepšího. Až se o tom bude rozhodovat, tak se nás ptát stejně nikdo nebude, takže taky plkáme o ničem. Jsem ale zásadně proti zdrojům, k jejichž výrobě se spotřebuje víc energie, než za celou svou životnost vyrobí. K tomu je nutno přičít ještě poškození životního prostředí zbytečnými stavbami. Zelení mi lezou na nervy, protože by nejraději zapřáhli celé lidstvo do sběru sobích prdů do tlakových flašek, aby zabránili poškozování ozonové vrstvy v polárních krajích a využívali je k alternativnímu vytápění.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (68 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

15. 3. 2024 | Petr Kučera

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během posledního roku.

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Partners Financial Services