Třikrát a dost. Tvrdé trestání přestupků a vznik pavlačové kriminality

Třikrát a dost. Tři spáchané přestupky se stávají trestným činem. Tvrdý postup proti drobným zlodějíčkům a jiným přestupkářům voličům slibuje ODS. Není to žádná novinka. Heslo třikrát a dost je líbivé, využívali ho i jiní. Jenže jako všechno, co vypadá pěkně a jednoduše, má svá úskalí.
Třikrát a dost. Tvrdé trestání přestupků a vznik pavlačové kriminality

Dnes platí, že když způsobíte škodu do pěti tisíc, jde jen o přestupek, nikoli trestný čin. A ten můžete teoreticky opakovat nesčetněkrát. Pravda – třeba zlodějíčci v supermarketech si dávají pořádný pozor, aby se „do limitu“ vešli. Snaha nějakým způsobem jim opakované přestupkaření ztížit není nijak nová, ODS vlastně jen navazuje tam, kde skončila při pádu vlády. Novela zákona o přestupcích, která počítala se vznikem jejich registru, totiž Nečasova vláda schválila v červnu. Vzhledem k dalšímu vývoji ovšem zákon – stejně jako celá řada dalších – skončil u ledu.

Partner rubriky

Partnerem rubriky Co si o tom myslíte? je nakladatelství Grada. Z jeho nabídky by vás mohlo zajímat třeba...

J. Radová, P. Dvořák, J. Málek: Finanční matematika pro každého

Osmé, aktualizované vydání osvědčené publikace vysvětluje základní matematické postupy, které jsou spojeny s nejvýznamnějšími finančními produkty a instrumenty. Hlavními výhodami jsou stručnost a výstižnost knihy. Je vhodná jak pro začátečníky, kteří se chtějí seznámit se základními finančními výpočty, tak pro pokročilejší, hledající vysvětlení i složitějších finančněmatematických postupů.

Nejdřív jen vybrané přestupky

Registr měl podle návrhu evidovat mimo jiné přestupky proti veřejnému pořádku, občanskému soužití a majetku. Kdyby se evidence osvědčila, mohla se později rozšířit o další typy přestupků. Informace z rejstříku mohly podle novely žádat například úřady, které přestupky projednávají, orgány činné v trestním řízení, soudy, Ministerstvo spravedlnosti nebo Kancelář prezidenta republiky. Náklady na vybudování registru se odhadovaly na 31 milionů korun, na provoz mělo padnout asi 8,1 milionu za rok.

Po spuštění registru by bylo zavedení systému „třikrát a dost“ jednoduché. Dnes se totiž úředníci ani policisté v podstatě nemají šanci dozvědět, zda drobný zlodějíček neřádil i v jiném regionu.

Sociální napětí registr nevyřeší

Zavedení registru už dřív podpořil i předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. Podobně jako ODS vyzdvihoval, že registr umožní lépe se vypořádat s lidmi, kteří opakovaně přestupují zákon. Vypadá to na vzácnou shodu věčných rivalů. Dlouhodobě po registru a zpřísnění proti přestupkářům volají také starostové z oblastí s výbušnými sociálně vyloučenými lokalitami.

Jenže pokud má být registr a kriminalizace přestupků jen jednoduchou náplastí „řápkovského ražení“ na řešení sociálních problémů a konfliktů v problémových lokalitách, bude zklamáním. Kriminalizací přestupků se z jejich pachatelů stávají zločinci. A od zločinců těžko čekat něco jiného než – zločiny. Začarovaný kruh může pokračovat a ještě nabrat na obrátkách. Represe bez dalšího obvykle jen přileje oleje do ohně a „řeší“ výhradně důsledky. Neměli bychom začít u příčin? Zaměřit se na prevenci?

Mluviti zlato!

Za dobré slovo knížku

Přestože se debatu pod minulým článkem v rubrice Co si o tom myslíte? snažil ovládnout náš nejzapálenější debatér eďa, našlo se v ní i dost rozumných příspěvků. Je potěšlivé vědět, že někdo ještě oplývá zdravým rozumem. Žel – tvůrci našich daňových zákonů to nejsou. Kdo chce darovat zboží, třeba potraviny potřebným, musí z toho zboží platit daň. Vyhodit je lacinější.

Knížku bychom tentokrát tuze rádi poslali czhunterovi. A to přesto, že jeho komentář není z jeho hlavy, ale ze Steinbeckových Hroznů hněvu. To si vážně přečtěte, když ne knížku, aspoň ten kousek pod naším článkem.

Zahlcené soudy, plné věznice

A v otázkách můžeme pokračovat dál. Nespustí se lavina, která bagatelními přestupky překvalifikovanými na trestný čin zasype už tak zahlcené soudy? Neštve vás už teď, že pracují pomalu? Nebude pak mít policie míň času na vyšetřování skutečně závažné trestné činnosti? Nebude to celé kontraproduktivní?

A co naše dlouholeté trable s přeplněnými věznicemi? Pravda, výrazně jim ulehčil prezident Klaus… Nicméně postupem času se nejspíš vrátíme k původnímu stavu. Jestli do věznic budeme posílat i přestupkáře recidivisty, budou natošup zase praskat ve švech. A s trochou nadsázky se dá spolehnout, že to, co jako obyčejní přestupkáři neuměli nebo na co si netroufali, se od zkušenějších kolegů v base přiučí.

Podle původních plánů, které chystal v křesle ministra spravedlnosti ještě Jiří Pospíšil, měli recidivisté za tři opakované přestupky (čili za trestný čin) dostávat spíš alternativní tresty, veřejně prospěšné práce a pokuty. Budou si z nich ale hříšníci něco dělat? Když jim kriminál tak jako tak hrozit nebude? Pokutu dnes za přestupek můžou dostat taky. Další možností postihu je v současné době napomenutí, zákaz činnosti nebo propadnutí věci.

Pavlačová kriminalita

A ještě jedna, téměř principiální, otázka se nabízí – proč tedy vlastně kategorii přestupku máme? Není to právě proto, že se jedná o prohřešky bagatelní, které nejsou společnosti tolik nebezpečné? Tak si kupříkladu představte večírek s přáteli, který skončí opileckým zpěvem na pavlači. Sousedka si nenechá rušit spaní (noční klid je noční klid), nebude otálet, přivolá policii a přestupek máte na krku. A pěkně se to s vámi povleče. V registru budete mít vroubek. A nedejbože, když si noční pěvecké číslo příští sobotu zopakujete. A za měsíc zase. To už bude pavlačová kriminalita jak řemen.

On není přestupek jako přestupek. Kdekomu by mohlo dost vadit, že se v registru nachází. A ne zrovna ve vybrané společnosti.

Anketa

Měli jste někdy konflikt se sousedy kvůli hluku?

Když se řekne tři přestupky a dost, představí si člověk třeba protřelého lapku specializovaného na krádeže (lacinějších) bicyklů. Jenže do kategorie přestupků proti občanskému soužití patří také všelijaké sousedské šarvátky, naschvály nebo urážky. Napotřetí to už má být trestný čin? To vypadá na celkem silnou kávu.

Odváženější kritici, jako třeba Strana svobodných občanů, v minulosti v souvislosti s registrem a kriminalizací přestupků mluvili hned o policejním státu a vzpomínali na Orwella. To je sice trochu extrémní výklad věci, nicméně… jsou úplně vedle?

A třešnička na dortu na závěr: kdo dostane veřejnou zakázku na vytvoření registru? A bude to zase taková prímová práce, jak jsme u registrů zvyklí?

Co si o zřízení registru přestupků a zavedení systému třikrát a dost myslíte vy? Své názory a postřehy piště do diskuze. A nezapomeňte nám nechat kontakt. Nejzajímavější příspěvek odměníme knížkou z nakladatelství Grada. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

24. 12. 2018 8:23

3. 10. 2013 | 11:49 | Pavel
Když se neumí chovat malé dítě, dostane na zadek, aby se to naučilo. Když se neumí chovat dospělý, tak co s ním? Kriminál je vhodné řešení.
Mate male deti? Dal jste jim na zadek? ..potom pro Vas 15 let natvdo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 11. 2016 21:15 | rumbakoul

Přesně, nejhorší verbež měla funkce, tak byla pěkně na očích a všichni jsme věděli, kdo to je.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2016 18:32

Zlatí komunisti všichni museli delat a byl klid Nebyla všude taková verbež
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 10. 2013 8:34 | Jetel

Nechápu, proč by měl někdo v noci zpívat a hlasitě hulákat. I toto by měl být přestupek. Jediná možnost, jak "posunout" tento stát dále, jsou přísné zákony.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 10. 2013 7:37 | Jiří Voda

Podobnost čistě náhodná - historie se opakuje (kapitalistický režim 1933)??
Na nezaměstnané je veden útok, který spočívá v tom, že jim je odbourávána i mizerná podpora, která byla zavedena jen pod tlakem bouří nezaměstnaných dělníků, jen ze strachu vládnoucí třídy před hněvem nezaměstnaných dělníků - ústupek před rozbouřenými masami. Právě dnes, v těžké době, kdy se nezaměstnaní dělníci ocitají se svými rodinami v hrozné bídě, přichází vláda s útokem na tyto mizerné podpory, na t. zv. žebračenky. Vedle odbourání a vyřadění řady nezaměstnaných dělníků z těchto podpor mají být nezaměstnaní zapřaženi ne jinak než otroci za žebračenky do práce, mají z nich být nadělány pracovní kolony a v takovýchto formacích mají být hnáni na práci v rámci obcí i okresů. Ministerstvo soc. péče vydalo oběžník, kde naznačuje jen, že prý je možno, aby v některých obcích bylo použito nezaměstnaných dělníků, aby za žebračenky vykonávali různé práce a aby byli zařazováni do pracovních kolon. Okresní úřady však tohoto pokynu ministerstva soc. péče používají již k tomu, že vydávají vyhlášky, kde přímo stanoví, že nezaměstnaní dělníci nedostanou poukázek, jestliže se nezúčastní práce v pracovních kolonách a jestliže přímo za žebračenky nebudou pracovat. - Uvedu zde jednu takovou konkretní vyhlášku (čte)celé zde:
http://www.psp.cz/eknih/1929ns/ps/stenprot/262schuz/s262004.htm
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2013 18:08

Předvolební populismus ODS
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2013 18:03

Proč to již ODS nezavedla dříve ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 10. 2013 14:12 | Petr Moses

Děkuji za článek. Registr přestupků považuji za pokračující kriminalizaci bagatelních přestupků proti občanskému soužití. Cílem (nebo důsledkem) podobných zákonů je, že všichni budou před zákonem, resp. úřady zločinci. Každý páchá přestupky, záleží na (libo)vůli OČTŘ, zda to tak ohodnotí.
Další bič na nevolníky.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2013 21:12 | Koudy

To by pak bylo proti listině práv a svobod veřejná práce. To je samozřejmě nesmysl co píšete. Pokud si přečtete listinu práv a svobod, tak konkrétně hlava druhá, oddíl první se píše toto:
Článek 9
(1) Nikdo nesmí být podroben nuceným pracím nebo službám.
(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na:
a) práce ukládané podle zákona ve výkonu trestu odnětí svobody nebo osobám vykonávajícím
jiný trest nahrazující trest odnětí svobody

takže pracovat můžou, je největší hloupost od státu, že tohle nevyužívá...
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 10. 2013 18:32 | jan

Autor clanku o problematice vi asi hodne malo, je prokazatelne a napriklad New York se diky tomu stal bezpecnym mestem, ze tvrde potirani drobne kriminality i prestupku je zaklad, tam to totiz zacina, nikdo nejde rovnou na banku.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2013 18:24 | Majitel pohřební společnosti

Citace - Míra / 03.10.2013 16:31

Třikrát a dost je správná volba. Výklad pojmu "třikrát" je jasný. Slovo "dost" bych nahradil slovem "zastřelit". Věřím, že by se vyřešila nejen kriminalita, ale i přeplněnost věznic.


Naprostý souhlas :)
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 10. 2013 17:08 | petr

třikrát a dost mělo být už dávno. Zlodějíček - dle výkladu článku přece bagatelní je nejhorší mor společnosti - dnes má člověk pocit, že je obklopen zloději a kradou všichni. Tak jako u jízdy autem a vybodování špatných řidičů musí platit i "vybodování" těch, kteří parazitují na systému a využívají ono nejapné přestupkové řízení, jež je zcela bezzubé - jak můžete vymáhat pokutu po někom, kdo je na dávkách? Takže třikrát a dost je dle mého velice prospěšné. Samosebou by se dalo urychlit tresní řízení jednoduchou úpravou systému - dnes zloděje vyslýchá policista, poté po sdělení vyšetřovatel potažmo státní zástupce při páchání tr.činu policisty, poté jej vyslýchá o témž soudce... zrychlit činnost jednoduchým jedním výslechem u prokázaného tr.činu a dát na výběr.. nižší trest bez soudu, vyšší trest před soudem... atd atd...
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2013 16:31 | Míra

Třikrát a dost je správná volba. Výklad pojmu "třikrát" je jasný. Slovo "dost" bych nahradil slovem "zastřelit". Věřím, že by se vyřešila nejen kriminalita, ale i přeplněnost věznic.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2013 14:40 | Ales

Dovolim si parafrazovat par vet z clanku ktere me zaujaly.
"Jenže jako všechno, co vypadá pěkně a jednoduše, má svá úskalí." - Naopak v realnem svete jsou ty nejjednodussi reseni ty nejlepsi.

Nebude pak mít policie míň času na vyšetřování skutečně závažné trestné činnosti? - Proc? Tuto praci odvede prece registr.

A co naše dlouholeté trable s přeplněnými věznicemi? - Mame snad kvuly preplnenym veznicim nechat zlocince na svobode, co je to za logiku ?


Neměli bychom začít u příčin? Zaměřit se na prevenci? - Rozhodne ne, prevence nikdy nefunguje a fungovat nebude u lidi o kterym se bavime. Prevenci podporuji jen ti co z ni ziji, tj. socialni pracovnici a zaclenovaci vseho druhu, jejihz vysledky jsou ale vice nez tristni.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 10. 2013 12:14 | Jan

Jsem pro 3x a dost, jen to musi byt lepe domysleno. Napriklad nejakou casovou barieru. Napr. ze kazdy prestupek bude aktivni 3 mesice a potom bude jen nekde vedeny, jen se nebude jiz moct pricist k dalsim. Takze kdyz nekdo udela 3 prestupky behem 3 mesicu, je to trestny cin. Nebo druhy prestupek na konci tretiho mesice a treti prestupek opet na konci tretiho mesice od druheho prestupku, je to trestny cin. Takze od prvniho po treti prestupek muze ubehnout skoro 6 mesicu. Po kazdem prestupku by meli byt urcite narizene aspon vseobecne prospesne prace pro obec atp. Pokud by se po 3 prestupcich vinik dostal do vezeni, urcite odpracovat spusobenou skodu, ale hlavne jako prioritu jeho pobyt ve vezeni. Pokud by to nestihl odpracovat po dobu vezeni, dat mu to hezky na vroubek az z neho vyleze. Preci neni fer aby se mu neco odpoustelo, ci aby to zase pletili poplatnici. Sam jsem udelal to, ze jsem pred 10ti lety si prihnul na hudebnim festivalu v Kalifornii, ktery byl konany uprostred pouste. Byl to oploceny areal a mne venku chytla policie podnapileho s pivem v ruce. V Kalifornii se nesmi pit na verejnych mistech, jako na ulicich, parcich, atp. Ale co je to za verejne misto uprostred pouste pred plotem? No absurdita. Ale chtel jsem rict, ze tento muj jediny prohresek jim vyleze kdekoli na US letisti, ci hranici pri vstupu do US. Oni neresi o co slo, ale uz na mne koukaji jak na kriminalnika a je to prez 10 let !!
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 22 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Zloději na kolejích se nemají čeho bát. Policii nezajímají

23. 11. 2012 | Petra Dlouhá | 16 komentářů

Zloději na kolejích se nemají čeho bát. Policii nezajímají

Vražda v Orient expressu měla Poirota. Vražda v salonním coupé inspektora Trachtu. Oběti obyčejné krádeže v českém nočním rychlíku můžou být rády, že se o zločinu někomu aspoň povede... celý článek

Ukradený mobil vám policie nelokalizuje. Nejde o závažný trestný čin

26. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Ukradený mobil vám policie nelokalizuje. Nejde o závažný trestný čin

Na konci loňského roku vlastnilo mobilní telefon přes šest miliard lidí. V Česku máme aktivních SIM karet víc než obyvatel – čtrnáct milionů. Operátoři od začátku října všechna data... celý článek

Až nedostanete při placení účtenku z pokladny, střelte servírku do hlavy!

1. 6. 2012 | Michal Kašpárek | 17 komentářů

Až nedostanete při placení účtenku z pokladny, střelte servírku do hlavy!

Je roztomilé, jak zuřivě lidé schvalují zastřelení sběrače kovů, aniž jim dochází, co tím přivolávají na své vlastní hlavy. Doslova.

Jak se nikdo nedívá, koumáme, co ukrást! Lidská, nebo česká přirozenost? Co si o tom myslíte?

29. 9. 2011 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Jak se nikdo nedívá, koumáme, co ukrást! Lidská, nebo česká přirozenost? Co si o tom myslíte?

Ekonom Paul Feldman svým příběhem strhnul celou Ameriku. Vzdal se vědecké kariéry, aby podnikl ojedinělý experiment. Zajímá vás odpověď na odvěkou otázku o podstatě člověka? Jací jsme,... celý článek

Češi krást nepřestávají, jen zdokonalují metody

14. 6. 2011 | Petra Dlouhá | 31 komentářů

Češi krást nepřestávají, jen zdokonalují metody

Statistiky jsou neúprosné: v Česku se krade nejvíc v Evropě. Lapkové teď navíc přišli s novým fíglem. Oberou vás, a když se svých věcí dožadujete, obviní vás z pokusu o krádež. Absurdistán?... celý článek

Partners Financial Services