Registrované partnerství a majetek. Přehled pro gaye a lesbičky

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 12. 6. 2013 | 3 komentáře
Právním a majetkoprávním otázkám manželství se na Peníze.cz věnujeme často. Dnes se zaměříme na čtyřprocentní menšinu a prozkoumáme zákoutí registrovaného partnerství. První páry brzy oslaví sedmé výročí registrace. Z majetkoprávního hlediska však jejich svazek za manželstvím jen kulhá. Přinášíme přehled všeho důležitého.
Registrované partnerství a majetek. Přehled pro gaye a lesbičky

Oficiální statistiky o tom, kolik lidí do registrovaného partnerství vstoupilo, se nevedou. Již od roku 2006 je však ve spolupráci s matrikami zpracovává aktivista Milda Šlehofer. Letos v únoru ho citovala ČTK: za prvních šest a půl roku se registrovalo necelých patnáct set párů – z toho 1022 gay a 472 lesbických dvojic. Na 255 manželství tak připadá zhruba jeden gay či lesbický svazek. Rozpadem prozatím skončila zhruba desetina z nich.

Stejná práva a povinnosti jako manželé však vůči sobě registrovaní partneři nemají. Přinášíme přehled všeho, co by měli lesbičky a gayové vědět, než do registrovaného partnerství vstoupí – tedy pokud jde o právní a majetkoprávní záležitosti.

Společné jmění: partnerům nevzniká

Zatímco v případě manželství platí, že všechno, co po svatbě nabudete nebo pořídíte (včetně domácích mazlíčků a dluhů) náleží rovným dílem oběma, v případě registrovaného partnerství žádné společné jmění partnerů nevzniká. Není tedy třeba pořizovat žádnou „předregistrační smlouvu“.

Cokoli si po uzavření registrovaného partnerství koupíte nebo jinak získáte, bude nadále individuálním vlastnictvím každého z vás. Případně se můžete dohodnout na spoluvlastnictví – zde pak platí běžná ustanovení podle občanského zákoníku (§ 136). Trable většinou, pokud jde o majetek, nastávají, když se partneři rozcházejí. V případě domu, bytu nebo auta je obvykle jasné, komu patří – je to uvedeno v kupní smlouvě, katastru nemovitostí či registru vozidel. Komplikace a šarvátky mohou nastat o další movité věci – na které nemáte smlouvu a které se nikde neregistrují.

Manželský balíček na Peníze.cz

Společné jmění a další

Co všechno spadá do společného jmění manželů, co do něj nikdy nespadá a jaké jsou možnosti jeho zúžení či rozšíření? Podrobné odpovědi najdete v našich starších článcích o životě na psí knížku, předmanželských smlouvách, sňatcích a rozvodech.

Dědictví: jako manželé

Jedna z oblastí, ve které český právní řád přistupuje k registrovaným partnerům stejně jako k manželům, je dědictví. Pro manžely, manželky, registrované partnery i partnerky platí úplně stejná pravidla. K tomu, abyste mohli po svém registrovaném partnerovi nebo partnerce dědit, není třeba sepisovat závěť – dědíte totiž ze zákona. Stejně jako manželé hned v první dědické skupině, společně s dětmi zemřelého partnera. Majetek se mezi vás dělí rovným dílem – pokud má tedy váš registrovaný partner dvě děti, připadne vám třetina jeho majetku. Stejně jako manželé ale nemůžete dědit v první skupině sami. Tedy pokud zemřelý nemá potomky, budete dědit ve druhé dědické skupině společně s jeho rodiči a lidmi, kteří se zemřelou osobou žili minimálně jeden rok ve společné domácnosti a „pečovali o ni nebo na ni byli odkázáni výživou“. Minimálně polovina dědictví však v takovém případě musí připadnout vám – tedy registrovanému partnerovi či partnerce. Pokud v této skupině další dědic není, připadne vám celé dědictví.

Podrobnější informace o dědictví, včetně rozdělení dědických skupin, najdete v našem starším článku. Registrované partnery v něm nezmiňujeme. Jak už ale bylo řešeno výše, zákon je v oblasti dědictví staví na roveň manželům.

Propojeno

Vyživovací povinnost

Vyživovací povinnosti jsme se na Peníze.cz podrobněji věnovali nedávno. Registrované partnery jsme výslovně nezmiňovali, v tomto případ pro ně ovšem platí stejná pravidla jako pro manžele:

Vyživovací povinnost: jako u manželů

Registrovaní partneři vůči sobě navzájem, stejně jako manželé, mají vyživovací povinnost. Svého zákonného partnera musíte živit dokonce, i když už spolu nežijete ve společné domácnosti. Když vyživovací povinnost sami dostatečně neplníte, může vám to nařídit soud. A jsou to jednoduché počty: vaše měsíční příjmy se sečtou a vydělí dvěma. Jako registrovaní partneři máte nárok na stejnou životní úroveň. Nehledě k tomu, že třeba jeden z vás nevydělává a „pouze“ pečuje o domácnost.

Platí, že vyživovací povinnost mezi registrovanými partnery je přednější než vyživovací povinnost dětí k rodičům. Výživného byste se měli domáhat nejprve na svém zákonném partnerovi či partnerce, teprve potom na dětech.

Vzájemná vyživovací povinnost končí spolu s koncem registrovaného partnerství. Ovšem poslední řečené neplatí vždycky. Jednak můžete být velkorysí a bývalému partnerovi dál na živobytí přispívat. Může vám to ale taky nařídit soud – a to v případě, že se váš bývalý partner jednoduše sám uživit nedokáže. Kupříkladu proto, že je vážně nemocný. Nemusíte už mu ovšem zajišťovat stejnou životní úroveň, jako máte sami – musíte mu zajistit pouze „přiměřenou výživu“.

Zákon dokonce obsahuje takzvanou „tvrdostní klauzuli“, podle které soud může partnerovi, který rozvrat partnerství nezavinil a kterému byla rozpadem svazku způsobena závažná újma, přiznat výživné ve stejném rozsahu, jako je vyživovací povinnost mezi registrovanými partnery. Vysokou vyživovací povinnost, která oběma partnerům zajistí stejnou životní úroveň, však soud může nařídit maximálně na tři roky. Právo na výživné od bývalého partnera přirozeně zaniká, jakmile uzavřete další sňatek nebo registrované partnerství.

Společný nájem bytu: nevzniká

Vstupem do registrovaného partnerství (na rozdíl od manželství) nedochází automaticky ke vzniku společného nájmu bytu, který má jeden z partnerů pronajatý nebo který si pronajme v průběhu registrovaného partnerství. Pokud chcete být s partnerem ve společném nájmu, můžete toho docílit jediným způsobem – dohodnout to v nájemní smlouvě s vlastníkem bytu.

I když ke vzniku společného nájmu nedochází, má ale druhý partner právo v průběhu registrovaného partnerství byt užívat, dokonce i proti vůli svého partnera – pokud jste třeba právě rozhádaní.

Když váš registrovaný partner zemře, přejde nájem bytu na vás. Ovšem pouze za předpokladu, že jste se zemřelým žili v době jeho smrti ve společné domácnosti a nemáte vlastní byt.

Anketa

Nemělo by se už registrované partnerství ve všem všady postavit na roveň manželství?

Trestní právo

Zákon o přestupcích i trestní zákon považuje registrovaného partnera za osobu blízkou – což má celou řadu důsledků. Když vynecháme trestné činy typu vlastizrady a teroristického útoku, není trestné, když svému partnerovi pomůžete uniknout trestnímu stíhání či trestu – tedy v případě, že tím nezískáte nějaký prospěch pro sebe nebo dalšího člověka. Stejně tak nemusíte překazit, ani oznámit trestný čin svého partnera, pokud byste ho tím ohrozili na zdraví, na životě nebo ho vystavili riziku trestního stíhání. Svému partnerovi také můžete vybrat obhájce, pokud to neudělá sám, podat za něj (s jeho souhlasem) odvolání a odmítnout proti němu vypovídat. Pokud se na vás partner dopustí trestného činu pomluvy, ublížení na zdraví, znásilnění, krádeže, vydírání, omezování osobní svobody a podobně, bude trestní stíhání možné pouze s vaším souhlasem.

Informace o zdravotním stavu

Poměrně zásadní změnou po vstupu do registrovaného partnerství je, že si ušetříte možné nepříjemnosti v nemocnici – vzniká vám jednoznačné právo dostat od lékařů informace o zdravotním stavu partnera.

Adopce homosexuály: otázka budoucnosti

Podle květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si zhruba třetina lidí myslí, že by homosexuální a lesbické páry měly mít právo adoptovat děti. V roce zaujímala takové stanovisko jen pětina lidí, 70 procent dotázaných bylo proti. Dnes je podle výzkumu proti už „jen“ padesát sedm procent lidí.

Ve Sněmovně aktuálně leží kompromisní návrh zákona – když se schválí, umožní osvojení dítěte jednoho z partnerů druhým partnerem. Ovšem pouze za předpokladu, že o dítě neprojevuje zájem jeho druhý biologický rodič. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyživovací povinnost: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

8. 4. 2013 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

Vyživovací povinnost: Padouch nebo hrdina, my jsme jedna rodina! Musíme si pomáhat

O vyživovací povinnosti (zejména rozvedených) rodičů k dětem slyšíme dnes a denně. Už méně se ví, že vyživovací povinnost máme ze zákona také k řadě dalších lidí. Přečtěte si, kdy vás... celý článek

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

30. 1. 2013 | Petra Dlouhá | 13 komentářů

Revoluční změny v dědictví: závěť podle nich můžete sepsat už teď

Držíte otěže svého života pevně v rukou? Jenže co po smrti? Co mi po tom? řeknou jedni. Pro jiné životní partie smrtí nekončí. Esa z rukávu se můžou tahat i po ní. Od roku 2014 budou... celý článek

Svatba, nebo život na psí knížku? Co se víc vyplatí?

30. 8. 2012 | Petra Dlouhá | 17 komentářů

Svatba, nebo život na psí knížku? Co se víc vyplatí?

Život v manželství, nebo na psí knížku? Pojďme si propočítat, přepočítat a prověřit, jaké finanční výhody a úskalí cesta životem v jednom či druhém provedení skýtá.

Odměňte hodné, ztrestejte zlobivé! Jak na poslední vůli

6. 5. 2011 | Petra Dlouhá | 27 komentářů

Odměňte hodné, ztrestejte zlobivé! Jak na poslední vůli

Ještě neoschly slzy a dcery už se přetahují o starožitné talíře. Snacha v našem norkovém kožichu láduje do kapes rodinné šperky a synek shání klíčky od veterána v garáži… Dědictví.... celý článek

Partners Financial Services