Strčte si experty i krizi do uvozovek

Michal Kašpárek | rubrika: Hra | 10. 5. 2013 | 7 komentářů
Udělejte si legraci z mediální reality dřív než ona z vás.
Strčte si experty i krizi do uvozovek

Zastávat se katolické církve pár dnů po mši za Krtečka a Večerníčka vysílané v přímém přenosu hraničí s nepoučitelností, ale křivda je křivda. Na svědomí ji tentokrát má ČTK článkem Svatořečení Jana Pavla II. se blíží, lékaři uznali "zázrak" – včetně těch uvozovek. Nevadily by mi, kdyby se takto mrkalo „my přece víme, že to není opravdovej zázrak“ i v článku Zázrak z přírody, který dokáže omladit pleť nebo ve zprávách o překvapivých sportovních výsledcích. Jenže Četka si všechnu svou skepsi vyplácala na jeptišce, kterou po modlitbě k Janu Pavlu II. pustil neléčitelný Parkinson jako májová běhavka.

Škoda, protože mě lehce pohrdlivá hra „my přece víme, že to není doopravdy“ chytla. Když v ní nevytrvali kolegové novináři, naprogramoval jsem aspoň rozšíření pro prohlížeč Chrome. Jmenuje se „Realita“ a na českých zpravodajských webech vám bude házet do uvozovek všechno, co si v nich zaslouží být. Stáhnout si ho můžete pod výše uvedeným odkazem.

Postupně od „termínů“, které mě dožírají nejvíc:

Anketa

Na které „slovo“ jste nejvíc alergičtí?

  • „Zadarmo“. NIKDY NIC NENÍ ZADARMO, říkám vám jako člověk, který CapsLock zapnul naposledy před volbami v roce 2006. (Myslím, že to tehdy bylo ze stejného důvodu.)
  • „Pravicová vláda“. Kabinet Petra Nečase zvyšuje daně, tým Viktora Orbána zase zestátňuje hospodářství a zavádí nevolnictví. Nejsou to sice vlády levicové, ale pokud je chce někdo označovat za pravici, tak prosím jen v uvozovkách.
  • „Předražené“. Kupujou to lidi? Kupujou. Tak houby předražené.
  • „Expert“. Nejzoufalejší nálepka, jakou můžete v médiích získat. Užitečný idiot živých vstupů.
  • „Práce“. Stačilo pár desítek let, aby se tohle slovo zúžilo na pracovní poměr, případně na přípravu na něj ve škole. S prací to přitom nemusí mít nic společného.
  • „Nezaměstnaným“ chybí ten pracovní poměr, ne ale zaměstnání: starají se o příbuzné, lejou v hospodě, studujou v knihovnách, pomáhají na stavbách, kradou odpad, opravují sousedům počítače, vyrábějí a prodávají drogy, pěstují zeleninu nebo šlapou. Všichni, které jsem kdy znal, měli vcelku napilno.
  • „Peníze“. Ty uvozovky by měly zablikat pokaždé, když nějaký finanční sherlock holmes odhalí, že „bitcoiny přece nemají žádnou opravdovou hodnotu!“
  • „Hospodářský růst“ nejsnáze vytvoříte tak, že si lidi začnou fakturovat činnosti, které dosud dělali zadarmo. Nebo že budou vyhazovat věci, které ještě slouží, a kupovat si místo nich nové. Taky si s každými pěti procenty růstu připadáte o pět procent bohatší?
  • „Krize“. Planeta vcelku úspěšně živí sedm miliard lidí a Česko zažívá nejbohatší, nejsvobodnější a nejbezpečnější éru ve svých dějinách. Zatímco oplakáváte půlmilionový Kypr, miliardová Indie se má každým dnem líp. Trochu optimismu!
  • Evropský „prezident“. To není čutnutí do Hermana Van Rompuye, ale věcná poznámka: Rumpuy je předseda Evropské rady, ne prezident.
  • Česká „republika“. To abychom si připomněli, že se tu některým politikům i voličům stýská po feudalismu.

Do uvozovek vám rozšíření hodí ještě pár dalších sousloví a slov, které vám nebudu prozrazovat, abyste byli při čtení zpráv trochu překvapení.

Takhle vypadá „Realita“ v akci („obrázky“ zvětšíte klikem):

Prohlížím si s ní web už týden. Občas zapomenu, že jsem ji vytvořil a nainstaloval, a uprostřed bezduchého hltání zpráv mě pak z falešného vědomí proberou uvozovky:

Přesně k tomu bude „Realita“ sloužit i vám. Budete si díky ní pamatovat, že „peníze“ ani „krize“ nespadly z nebe, jen jsme se dohodli na tom, že na ně budeme věřit – tak jako si Papežská kurie odhlasovala zázračné uzdravení řádové sestry. A zatímco víra v „zázrak“ Jana Pavla II. je v podstatě neškodná, slepá víra v „experty“ vás může zabolet. Bez uvozovek.

Programujete? Zdrojový kód „Reality“ si můžete stáhnout z GitHubu a upravit, jak je libo. Nejsem kamarád s JavaScriptem a rozšíření funguje pomalu – budu proto vděčný za každou pomoc s vylepšením kódu, případně za port pro Firefox.

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 5. 2013 8:35, MoB

A je to rozšíření zdarma nebo "zdarma"? :)

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Co nám média tají?

25. 5. 2012 | Ondřej Tůma | 4 komentáře

Očima expertů: Co nám média tají?

Jaká témata se v ekonomických médiích neobjevují, i když by si to zasloužila? A proč je vlastně média ignorují? Na to jsme se zeptali ekonomů Pavla Kohouta, Petra Macha, Tomáše Prouzy... celý článek

Facebook koupil Instagram! Klíč k určování toxických informací

16. 4. 2012 | Michal Kašpárek | 2 komentáře

Facebook koupil Instagram! Klíč k určování toxických informací

Chcete podnikat nebo investovat a nepřijít při tom hloupě o úspory? Pak je občas lepší dvacku utratit za klapky na oči než za noviny.

Krize jedna báseň

6. 1. 2012 | Michal Kašpárek | 4 komentáře

Krize jedna báseň

Eurozóna je prý marodící činčila. Když si tohle přečtete v novinách a náhodou máte v šuplíku pár diplomů ze studentských literárních soutěží, vjede vám krev do hlavy. Inspirace! Po... celý článek

Odjinud: Apple má větší hodnotu než všechny nelegální drogy světa a levné školné si naklikáte na slevovém serveru

23. 9. 2011 | Michal Kašpárek

Odjinud: Apple má větší hodnotu než všechny nelegální drogy světa a levné školné si naklikáte na slevovém serveru

Zatímco české noviny se zabývají stravenkami, stravenkami a občas nějakým tím státním bankrotem, zahraniční tisk srší kreativitou – jak novinářů, tak těch, kterým dávají prostor. O... celý článek

Facebook se bude platit a Romové dojí ČEZ. Finanční báchorky ze sociální sítě

8. 7. 2011 | Michal Kašpárek

Facebook se bude platit a Romové dojí ČEZ. Finanční báchorky ze sociální sítě

Nevěřte technologickému pokroku. Facebook Nefacebook, pořád je rok 1991 a lidé se u poštovní schránky nad barevným kuponem radují, že vyhráli miliony.

Partners Financial Services