Dva vítězové, dva poražení

Michal Chleboun | rubrika: Komentář | 28. 1. 2013 | 8 komentářů
Že v sobotní volbě zvítězil Miloš Zeman a slušné druhé místo si z první prezidentské reality show odvezl lesník Karel Schwarzenberg, už víme. Některé výsledek těší, jiné rmoutí. Kromě Zemana a knížete mají ale tyto volby ještě dalšího vítěze a dalšího poraženého.
Dva vítězové, dva poražení

Na ručník hozený do ringu je jednoznačně zralý Petr Nečas, smutný klaun posledního vládnutí ODS. Strana pod jeho vedením nedokázala uspět už v několikátých volbách, a protože nemá žádné neokoukané kvalitní politiky, její preference jsou na tom tak, jak na tom jsou. Až dosud se ale mohli nečasovci uklidňovat historickou zkušeností, že občanští demokraté jsou tradičně hegemonem té části politického spektra, kterou jsme si zvykli označovat jako pravou. To už ale příště platit nemusí. Pojďme si teď na chvíli zaspekulovat.

Poslední hřebíček do rakve

To, že se ODS nepodařilo získat pro vlastního prezidentského kandidáta dostatečnou podporu, není zas až tak velká tragédie. Hlavní politický směr země udává Poslanecká sněmovna a vláda se formuje právě volbami do ní, takže Nečas může být ještě nějaký ten pátek klidný a myslet si, že pokud do těchto voleb kabinet pod jeho vedením nastaví voličům lidumilnější tvář, podaří se mu zase tradiční voliče donutit jít volit menší zlo a pod hrozbou sociálních demokratů u kormidla je přesvědčit k volbě. Jenže běžný volební rytmus tentokrát narušily volby hlavy republiky a to je možná věc, se kterou v modré straně nepočítali.

Karel Mučedník

ODS totiž prohranými neprohranými prezidentskými volbami vyrostl velmi vážný protivník. Předseda koaličního partnera TOP 09 Karel Schwarzenberg ukázal, že ten, kdo umí mobilizovat voliče, je hlavně on. Všeobecné šílenství, které před druhým kolem ovládlo sociální sítě i média a v jehož rámci knížete podporuje „každý, kdo má zdravý rozum,“ dokazuje, že se navíc jedná o poměrně široké a tuhé jádro – Schwarzenbergovi podporovatelé jsou totiž emocionálně velmi labilní, a ke své modle tudíž velmi pevně přimknutí. Mnozí z nich neunesli porážku, někteří mluví o emigraci, jiní o odtržení Prahy a všichni svorně naříkají, v čele se svým guru, jaké že se jim to přihodilo příkoří. Něco na způsob Jiřího Paroubka, kterému volby v roce 2010 prohrála média. V případě knížete to platí také, ovšem tentokrát naopak hlídací psi demokracie své štěkání přepískli.

Předseda TOP 09 tak má aureolu mučedníka, a to minimálně pro všechny ty, kdo zvolení Miloše Zemana chápou jako tragédii, a v širším slova smyslu cca 25 procent lidí, kteří mu dali hlas v prvním kole prezidentské volby. To je základna, o kterou se dnes už ODS opřít nemůže.

Hlavně mlčet

Úkol zadaný Karlu Schwarzenbergovi partajními stratégy by měl být pro nadcházející měsíce jasný: mlčet a svou noblesou dávat najevo, že se ho prohra nijak nedotkla, nadále zůstává člověkem s čistým štítem a jen moudře sleduje, jaké vylomeniny vyvádí jeho soupeř z klání o Hrad. Že se nějaká Zemanovi povede, je nasnadě, stačí si jen počkat. Tím Schwarzenbergovi pošle další voliče, kteří, aby zaplašili černé svědomí, dají v příštích volbách hlas knížeti.

A příští volby, jak víme, budou v červnu 2014 volby do Poslanecké sněmovny. Rok, který do faktického vypuknutí další předvolební kampaně zbývá, není zas až tak dlouhá doba, aby facebookovskému lidu a části umělců nadšení či hysterie nevydrželo. Kalouskův úkol by měl znít podobně jednoduše: trochu obrousit rétoriku, nevypouštět chvíli žádné negativní zprávy podporující blbou náladu (i Nečas to přece po ministrech chtěl). A za rok v červnu TOP 09 stane na vrcholu tzv. pravicové politiky – v čele se znovuzrozeným Karlem Schwarzenbergem, kterého nesrazila na kolena křivda spáchaná v lednu 2013 Milošem Zemanem.

Anketa

Může TOP 09 dostat v příštích volbách víc hlasů než ODS?

Kalousek do Kramářovy vily

Kdybychom měli ještě trochu fantazie, mohli bychom se dokonce pokusit předpovědět, že výčitky voličů, že nedali v sobotní volbě přednost Schwarzenbergovi, budou dokonce tak velké, že TOP 09 ovládne v příštím roce volby a namísto Karla, který sebekriticky přizná, že taková role by pro něho nebyla fyzicky příliš zvládnutelná, dobude premiérské křeslo jeho souputník Kalousek.

Ale i kdyby se takhle divoké sny nevyplnily, bude stačit představa, že Kalouskovi, kterému techtle mechtle se sociálními demokraty nedělají problém, ani kdyby jim k tanci prozpěvovali komunisti, na další čtyři roky neunikne židle ministra financí. A pak se máme na co těšit. Do hry by ještě mohli zasáhnout zmínění komunisté, pokud by Sobotka nakráčel pro jejich podporu přímo k nim bez ohledu na volební výsledek topky.

Tak jako tak to nezní příliš lákavě.

Předčasné volby?

Karel má našlápnuto, protože fanynky a fanoušci mu leží u nohou. Než ale budou příští parlamentní volby, může se leccos přihodit. Současná euforie, rozkradená země, morálka na bodu mrazu a nejistoty smíšené s výrazně rezonujícím mučednickým syndromem jsou ideálním okamžikem pro rádoby čestný odchod TOP 09 z vlády a vypsání předčasných voleb. Důvod, proč Nečasově ODS zasadit poslední ránu z milosti, se jistě najde.

Úvodní foto: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 1. 2013 11:28, MUDr Stehlík Josef

Máme ne prezidenta,ale hospodského tlučhubu,který své rádoby inteligentní kecy neustále omílá dokola to jsme to dopracovali,jsme národ prochlastaných idiotů jako ten zemák.MUDr Stehlík Josef.

+36
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 1. 2013 10:44, Pierre

Výsledek demokratických voleb je nakonec doleva s Milošem, a ne doleva s Karlem. Karel Schwarzenberg určitě není pravicový politik, jak je prezentován, a to minimálně ze dvou důvodů: byl ministrem zahraničí v Topolánkově vládě za Stranu zelených (děkuji za skvělou cenu energií z obnovitelných zdrojů, ekodaň na paliva a starší auta, emisní povolenky), podporuje ESM (tzv. euroval, pro CZ záruky do výše ca 350 mld). Miloš Zeman svým pevným zakotvením a vedením obrodil ČSSD, formoval ji, naopak Karla Schwarzenberga formují politické strany - dříve Zelení, nyní TOP 09.

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Miloš Nixon Zeman: navzdory pohrdání a vůli elit

28. 1. 2013 | Petr Hampl | 24 komentářů

Miloš Nixon Zeman: navzdory pohrdání a vůli elit

Volební kampaň Richarda Nixona v roce 1972 sjednotila téměř všechny vzdělané a kultivované Američany: hlasovali proti němu. Jen málokterý příslušník vyšších vrstev pochyboval, že Nixon... celý článek

Očima expertů: Výsledky prezidentských voleb? Chleba levnější nebude!

25. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Výsledky prezidentských voleb? Chleba levnější nebude!

Karel Schwarzenberg, nebo Miloš Zeman? Tak či tak – co může výsledek prezidentských voleb znamenat pro českou ekonomiku? Ptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Lukáše Kovandy, zástupce... celý článek

Nešťastní pravicoví voliči, Zemanem se střelíte do kolena

18. 1. 2013 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Nešťastní pravicoví voliči, Zemanem se střelíte do kolena

Jednotné evropské daně a centrální vláda, hon na nepracující rentiéry, propagace principů kolektivní viny a ohýbání ústavy, jak se to hodí. To je skutečný Miloš Zeman.

Prezidentský test: Poznáte svého kandidáta?

11. 1. 2013 | redakce Peníze.CZ | 13 komentářů

Prezidentský test: Poznáte svého kandidáta?

Prezidentské volby jsou tu. Dnes ve dvě hodiny se po celé republice otevřou volební místnosti, proto je nejvyšší čas ověřit si, jestli opravdu víte, koho volíte. Dokážete odpovědi svého... celý článek

Očima expertů: Kdo bude prezident?

28. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Kdo bude prezident?

Už zakrátko budeme v první přímé prezidentské volbě rozhodovat o příští hlavě státu. Koho bude volit psycholog Cyril Höschl, sociolog Jan Keller, ekonom Petr Mach a další osobnosti? celý článek

Partners Financial Services