Miloš Nixon Zeman: navzdory pohrdání a vůli elit

Petr Hampl | rubrika: Komentář | 28. 1. 2013 | 24 komentářů
Volební kampaň Richarda Nixona v roce 1972 sjednotila téměř všechny vzdělané a kultivované Američany: hlasovali proti němu. Jen málokterý příslušník vyšších vrstev pochyboval, že Nixon je slabomyslný buran a jeho setrvání v Bílém domě by bylo skandální. Shodovaly se televizní stanice i veškerý tisk. A výsledek? Nixonovo drtivé vítězství, jaké se od té doby nikomu nepovedlo zopakovat.
Miloš Nixon Zeman: navzdory pohrdání a vůli elit

Něco podobného se podařilo Miloši Zemanovi. V prvních hodinách či po volbách to ještě nemusí být zřejmé, ale výsledky jeho kampaně jsou obdivuhodné. Dokázal svého soupeře porazit rozdílem třídy, ačkoliv měl proti sobě veškerá média a naprostou většinu vzdělaných lidí. Když k tomu připočteme vzhled a oblékání okresního funkcionáře z dob normalizace, politický životopis představující jedinou velkou temnou skvrnu a přátele typu Miroslava Šloufa…, nehrálo pro něj vlastně vůbec nic.

Přijde tlak na zrušení volby?

Něco vlastně. Nixon i Zeman se nesli na vlně lidového hněvu. Hněvu nejen na pár zkorumpovaných úředníků a politiků, ale na celou tu blahobytnou vyšší třídu, která má dobré vysoké školy, přístup do médií, šanci pracovat v korporacích nebo centrálních úřadech a jejíž děti se mohou ucházet o místa evropských úředníků. Na vrstvu, která nejen že nemá s těmi dole nejmenší soucit, ale dokázala přesvědčit sama sebe, že ničit životní šance lidí z nižších tříd je projevem pravdy, lásky, moudrosti, vznešenosti, morálnosti a já nevím čeho dalšího.

Dřímalo to v lidech a extrémní arogance knížecího tábora to vyvolala. To se týká zvláště velkých médií, která podporu svého kandidáta dohnala do takové krajnosti, že tím ztratila důvěryhodnost.

Teď asi uslyšíme různá vysvětlení. Jedno z nich bude tvrdit, že Češi potvrdili, že jsou jaksi méněcenní, protože nehlasovali tak, jak od nich požadovaly elity. Druhé bude říkat, že Miloš Zeman vyhrál nečestně, podvodně atd. a že by se jeho vítězství nemělo počítat.

Anketa

Jak jste spokojeni s výsledky volby?

Zapomeňte na „burany“ a „socky“

Také můžeme počítat s tím, že se média budou pokoušet vyrobit z jakékoliv maličkosti skandál a že se o prezidentovi nebude psát zrovna férově. Miloš Zeman v sobotu ošklivě ponížil šéfredaktory největších listů v zemi a ponížil i řadu celebrit. To se nezapomíná.

Ale možná se pár lidí zamyslí, a možná někoho napadne, že i lidem, kteří nemají IQ 130 a nemají dobré školy, náleží právo usilovat o své štěstí způsobem, jaký si sami vyberou. Že není správné, aby intelektuálové z velkých měst vyháněli šumavské vesničany z jejich domovů kvůli plánu na vypěstování nového pralesa. Že když pražský právník zakazuje traktoristovi, aby si v hospodě po práci zapálil startku, jedná bezohledně. Že kvóty pro zastoupení žen jsou možná zajímavé pro manažerky z dobrých rodin, ale švadleny a kadeřnice by spíš potřebovaly pořádná pracovní místa pro své chlapy. A že i chudí lidé dokážou cítit bolest.

A pak je tu samozřejmě druhá možnost. Dovézt dva miliony negramotných emigrantů, kteří budou závislí na sociálních dávkách a zvolí toho, na koho elity ukážou.

Mimochodem, Zemanovu kampaň by měla velmi pečlivě sledovat česká pravice. Strana, která nahradí ODS, nedokáže porazit eurosocialisty, pokud nebude umět oslovit stejné vrstvy. Intelektuálové žijící z dotací ji volit nebudou. 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+111
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 24 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 1. 2013 11:06, Lada

Je pravda, že hodně toho p. Schwarzenbergovi projeli jeho příznivci, kteří ho pasovali do role jediného slušného člověka v ČR a všem ho velmi nevybíravě, agresivně vnucovali. Kdo nevolil Karla, byl dle nich dočista odepsaný, sám se vyřadil ze slušné společnosti a brzy poznal na vlastní kůži, že si nesmí dovolit projevit svůj názor, jinak se na ně příznivci toho laskavého, noblesního pána bez skrupulí vrhnou - viz např. kauza Dejdar. Mnohá média se se svou (více či méně neskrývanou) podporou Schwarzenberga v očích obyčejných lidí znevěrohodnila, takže tito pak už cokoli negativního, co bylo zveřejněno o Zemanovi, byť by to byla sebevětší pravda, brali spíš s rezervou, jako součást volebního boje médií. Celý tento Schwarzenbergův tábor zapomněl na to, že lidi prostě nemají rádi, když z nich někdo dělá blbce, vyvyšuje se na ně, nebo jim dokonce vyhrožuje.

No a zbytek si kníže projel sám. Kdesi jsem četla, a musím se s tím zcela ztotožnit, že "Karel" tak jak ho prezentují jeho příznivci vlastně vůbec neexistuje - oni se do svého vyvoleného knížete tak zamilovali, že si do něj projektovali veškeré své tužby a představy, jak by měl dle nich vypadat ideální politik. Když se člověk zaměří na jeho skutečné činy a vystupování (což mnozí voliči opravdu udělali), a ne na to, jak ho prezentují jeho příznivci s růžovými brýlemi na nose, vyvstane před ním zcela jiný obrázek.

Co považuji za jeho nejhorší vlastnost, to je jeho neschopnost přijmout zodpovědnost za své vlastní jednání. Když usnul na summitu před kamerami, nemohl za to on, ale ostatní účastníci - kdyby mluvili o něčem smysluplném, zcela jistě by neusnul. Když vhodil při volbách do urny neplatný lístek, opět za to nemohla jeho roztržitost či nepozornost, ale fotografové, kteří ho rozrušovali blesky z fotoaparátů. Ani za jakékoli kroky naší současné neoblíbené vlády pranic nemůže, ačkoli je již drahnou dobu jejím členem. Prostě se z jakékoli zodpovědnosti za cokoli vždy vymluví, nebo se odpovědím na nepříjemné otázky zcela vyhne a ještě to prezentuje jako "slušnost" či "noblesu" (krásně to bylo vidět na jeho odpovědi tomu stařičkému generálovi při poslední debatě).

Zeman pak vedle něj při srovnání vypadá lepší, než jaký ve skutečnosti je (a to nevěřím, že by si Zemanovi voliči dělali o něm, jeho charakteru či dřívějším působení v politice nějaké iluze). Jako ten, kdo bude tuto zemi a její obyvatele lépe reprezentovat, a to jak doma, tak i v cizině.

+84
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

28. 1. 2013 13:28, tla

Cim vetsi je clanek blbost, tim zivejsi je diskuze. Temer jedina veta neni pravdiva. ICZ opet sklouzlo na jednoduchost debaty v hospode. Nemyslete si, ze regulace, o kterych clanek pise, je vysledkem debaty prazskych intelektualu, kteri budou ve vetsina spojovat svuj svetonazor s pravici, at uz to u nas znamena cokoliv. Jde naopak hlavne o vysledek volby te levicove orientovane masy "obycejnych" lidi, kteri si regulace, omezeni a narizeni sami na sebe pletou tim, jak hlasuji ve volbach.

-73
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (24 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Výsledky prezidentských voleb? Chleba levnější nebude!

25. 1. 2013 | Ondřej Tůma | 9 komentářů

Očima expertů: Výsledky prezidentských voleb? Chleba levnější nebude!

Karel Schwarzenberg, nebo Miloš Zeman? Tak či tak – co může výsledek prezidentských voleb znamenat pro českou ekonomiku? Ptali jsme se ekonomů Tomáše Prouzy a Lukáše Kovandy, zástupce... celý článek

Česká personální vyprahlost

22. 1. 2013 | Tomáš Prouza | 7 komentářů

Česká personální vyprahlost

Nápady obou prezidentských kandidátů na to, koho by navrhli do vedení České národní banky, ukazují na zoufalou personální vyprahlost české veřejné služby a neprůhlednost personální... celý článek

Nešťastní pravicoví voliči, Zemanem se střelíte do kolena

18. 1. 2013 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Nešťastní pravicoví voliči, Zemanem se střelíte do kolena

Jednotné evropské daně a centrální vláda, hon na nepracující rentiéry, propagace principů kolektivní viny a ohýbání ústavy, jak se to hodí. To je skutečný Miloš Zeman.

Prezidentský test: Poznáte svého kandidáta?

11. 1. 2013 | redakce Peníze.CZ | 13 komentářů

Prezidentský test: Poznáte svého kandidáta?

Prezidentské volby jsou tu. Dnes ve dvě hodiny se po celé republice otevřou volební místnosti, proto je nejvyšší čas ověřit si, jestli opravdu víte, koho volíte. Dokážete odpovědi svého... celý článek

Očima expertů: Kdo bude prezident?

28. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Kdo bude prezident?

Už zakrátko budeme v první přímé prezidentské volbě rozhodovat o příští hlavě státu. Koho bude volit psycholog Cyril Höschl, sociolog Jan Keller, ekonom Petr Mach a další osobnosti? celý článek

Partners Financial Services