Nikdo v téhle zemi nedokázal zasít tolik. Díky, prezidente!

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 18. 12. 2012 | 14 komentářů
Tak trochu jiný vzpomínkový text.
Nikdo v téhle zemi nedokázal zasít tolik. Díky, prezidente!

Pane prezidente!

Jak se blíží Vánoce, je těžké na Vás nemyslet. Odešel jste právě v tomhle ročním období a zanechal svůj národ v divokých časech tak nějak osiřelý. I když si to někteří zaslepenci radši nepřipouštějí.

Už jako předškolák jsem žasl nad Vašimi fotografiemi vyvěšenými po úřadech. Kdosi mi totiž řekl, že Vás komunisti roky věznili, ale nakonec se z Vás stal prezident. Už jen kvůli tomu odrazu ze dna jsem Vás obdivoval.

Súdruh Gustáv Husák, o čtvrt století později Vás obdivuji ještě víc. Žádný jiný prezident toho v téhle zemi nedokázal zasít tolik, co Vy.

Už pevně zapuštěné jsou kořeny přesvědčení, že mít se dobře a projevovat odvahu jsou dva rozdílné přístupy k životu, z nichž jeden vylučuje druhý. Neřeš to, nech to bejt, neprovokuj, uděláš si malér, slýchávají pořád od svých blízkých Češi bojující za spravedlnost pro sebe nebo ostatní. Kdo tě živí, o co ti jako jde, kdo to za tebe bude platit, hulákají na samozvané aktivisty ti cizí.

Nejde jen o právo. Pouhých sedm procent českých studentů uvažuje o podnikání. Nalajnovaná pravidla firem či úřadů stále táhnou víc než tržní džungle, stabilní plat vede nad vidinou nezávislosti. Co bys riskoval: na, tady máš cecík, buď za něj vděčný, cucej a mlč.

Národ krajánků a legionářů teď plive na ty, kteří odcházejí do zahraničí zkušenosti získat nebo je uplatnit. A s pohrdáním, překrývajícím závist, pořád mluvíme o těch, co naši škodovku předjeli na dálnici něčím silnějším: kde na to nakradli?

Gustáv Husák

Anketa

Gustáv Husák. Žije v nás?

Držíme se totiž Vašich ideálů a pořád vyznáváme rovnost. Tedy tu její pohodlnější, vulgárnější, konzumní verzi: toužíme se vyrovnat těm nad námi, a když to nejde, tak je aspoň stáhnout na svou úroveň. Stejně jsou to darebáci. Pro ty pod námi máme místo soucitu a solidarity jen dobré rady: málo se snažíte, špatně se učíte, nechováte se slušně. Opovažte se ale někdo říct tohle nám samotným… Nekritizovat, sem s dotacemi!

Súdruh Husák, asi Vás jako otce národa spíš zajímá, jestli se tedy máme dobře i v nové době. Máme. Pořád se tetelíme v bezčasí chalup a televizních seriálů. Na každého z nás připadá nejdelší kus obchodních regálů v Evropě. Ako páni se přepravujeme auty po místech, kudy západní kapitalisté jezdí ve falešném ekovědomí na kolech či tramvajemi. Příroda nestojí v cestě dálnicím a ústava vyhláškám.

V průzkumech před prezidentskou volbou vede Jan Fischer, který vstoupil do KSČ za Vašeho tajemnictví. Prý nechtěl nikomu ublížit. Jen se taky mít dobře. Bude nás důstojně reprezentovat.

Závěrem svého lístku Vás snad ještě potěším zprávou, že náš národ nebyl v boji proti nepříteli dlouho tak jednotný, jako když evropský soud zakázal Váš vynález: pomazánkové máslo. Tedy, on ho tak úplně nezakázal. Jen vyšel vstříc výrobcům másla skutečného a šidítko z dob bídy nařídil přejmenovat. Stejně Vám to ale byla vřava: dobrý týden jsme bránili svou svobodu dopřávat si nátěrku pod názvem, který všechny české deníky označily za tradiční.

Vaše celoživotní dílo se vám vydařilo. Přesvědčil jste nás, že se tradice i svoboda ukrývají v kelímku pomazánkového másla.

Súdruh Husák, opustil jste nás už před 21 lety. Kdo však žije v našich žebříčcích hodnot, nikdy nezemřel.

Michal Kašpárek
a pozůstalý národ

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 14 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2012 9:16, Fousek

Kašpárek... No já, coby žák v pubertálních letech, jsem soudruhu Gustavu H. na obraze ve školní třídě často barvil vlasy načerno, samozřejmě s patkou na pravé straně, dokresloval mušku pod frňákem... zacož jsem později (když se přišlo na to, kdo to dělal) dostal několik výprasků osobně od soudruha ředitele. A na ten první výprask nezapomenu... jak jsem ju schytal na chodbě a skoulel se dolu po schodech, načež mě soudruh ředitel ještě několikrát nakopl. Pak to bylo ještě několikrát podobné, ale už v kabinetu nebo v ředitelně. Holt se hodně potatil, jeho otec sloužil za války u SS a mladej naklusal ke komoušům.

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 12. 2012 4:16, Milan

Autor zřejmě nepamatuje dobu socíku. Máslo nebylo proč šidit, bylo ho všude za 10Kčs za 250g dost. Ten režim byl hroznej, jsem rád, že je pryč. Ale že by byla za Husáka bída? To teda ne. Až budete příště psát na podobné téma, konzultujte svoje domněnky s někým, kdo tu dobu pamatuje a nemaťte veřejnost.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (14 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Očima expertů: Od gerontokracie ke kleptokracii. Naše cesta od roku ’89

16. 11. 2012 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Očima expertů: Od gerontokracie ke kleptokracii. Naše cesta od roku ’89

Lukáš Kovanda, Jan Keller, Aleš Tůma a další. Den před 17. listopadem žádáme několik výrazných osobností, aby se ohlédly a ve zkratce popsaly, co se od revoluce podařilo, co ne. Lovili... celý článek

Jeden obrázek řekne za tisíc Švorcových. Cesta do hlubin komunistovy duše

26. 10. 2012 | Michal Kašpárek | 27 komentářů

Jeden obrázek řekne za tisíc Švorcových. Cesta do hlubin komunistovy duše

Připomínat si doby reálného socialismu je v pořádku. Omezit se přitom jen na fronty na banány ale nadělá víc škody než užitku. Paměť navíc potřebují osvěžit nejen příznivci extrémní... celý článek

Skif: zlato! Oštěp: zlato! Životní spokojenost: 77., práva žen: 75. příčka!

10. 8. 2012 | Michal Kašpárek

Skif: zlato! Oštěp: zlato! Životní spokojenost: 77., práva žen: 75. příčka!

Jak by vypadalo olympijské studio, kdyby nás opravdu podstatné disciplíny vzrušovaly tolik jako hod oštěpem, skif nebo střelba?

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

20. 6. 2012 | Jan Müller | 69 komentářů

Malé peníze: Mzdy za komunismu a dnes – zbohatli jsme skoro všichni!

„Pořád nadávám na mzdy, nechce se mi věřit, že by dneska skutečně byly mzdy vyšší, když to všechno sebrala inflace,“ píše nám čtenář. Poprosili jsme Jana Müllera, aby se tomu v každostředečním... celý článek

Partners Financial Services