Malé peníze: Když zkrachuje dodavatel plynu či elektriky, dostanu zpátky zálohy?

Jan Müller | rubrika: Když se řekne | 6. 11. 2012 | 19 komentářů
Tahle otázka trápí jednoho našeho čtenáře. Ještě palčivější ale může být její druhá půlka: Můžu v takovém případě zůstat bez plynu nebo bez proudu? Jan Müller z webu Malé peníze podá vyčerpávající odpověď.
Malé peníze: Když zkrachuje dodavatel plynu či elektriky, dostanu zpátky zálohy?

Čtenářský dotaz: Přešel jsem před nějakou dobou k alternativnímu dodavateli plynu. Zajímalo by mě, co se stane, když takový alternativní dodavatel plynu či elektřiny zkrachuje – platím mu pravidelně zálohy na energie, mám možnost peníze nějakým způsobem vymáhat? Jaká asi je šance, že je opravdu získám zpět? Jsou tyto společnosti pojištěny proti úpadku podobně jako například cestovní kanceláře? Může se stát, že skončím bez elektřiny?

Malé peníze: Každý může zkrachovat, a pokud by se vám to stalo uprostřed zimy a znamenalo to, že budete delší dobu bez energie, nebyly by to příjemné vyhlídky. Kupodivu na tuto možnost zákonodárci pamatovali a je pro tyto případy u nás nastaven takový systém, který by měl zaručit, že se bez dodávky energií prakticky nemůžete ocitnout.

Dodavatel poslední instance

Pokud krachne váš dodavatel energie, ujme se vás takzvaný dodavatel poslední instance. Toho stanovuje Energetický regulační úřad a zpravidla se jedná o dominantního dodavatele pro dané distribuční území. To by mělo zajistit, že výpadek dodávky energií u odběratele nenastane.

Tento „záložní“ dodavatel poslední instance po vás bude pochopitelně požadovat úhradu záloh a pak i následně plateb za období, od kterého vám začne dodávat. Nebude přitom brát ohled na to, jestli už jste nějaké peníze platili jako zálohu komukoli jinému, tedy včetně vašeho zkrachovalého dodavatele. To je potřeba řešit jinde.

Rozdíl mezi už uhrazenými zálohami a skutečně odebranou elektřinou máte šanci získat z konkurzní podstaty. Je to standardní proces při bankrotu firmy. Pokud se alespoň části takto zmařené zálohy domůžete, asi to nebude v řádu dnů, také ale hrozí, že se části nebo celé částky nedomůžete a dojde k finanční ztrátě.

Anketa

Berete elektriku od velkododavatele, nebo jste utekli k alternativnímu dodavateli?

Bez zákonného pojištění

Žádné pojištění dodavatelů energie ze zákona jako u cestovních kanceláří neexistuje. Jestli je některý z nich skutečně a dobrovolně pojištěný pro případ úpadku, nám není známo, ale lze o tom pochybovat. Při zatím prvním krachu dodavatele energie v historii (Moravia energo) pojištění chybělo a lidé o zálohy přišli.

Pokud by vás záloha navíc uhrazená poslednímu dodavateli dostala do druhotné platební neschopnosti, mohlo by se stát, že vám budou přerušeny dodávky, dokud neuhradíte pohledávky vůči „náhradnímu“ dodavateli. Tato možnost je poněkud teoretická, ale chcete-li znát úplnou odpověď, je třeba i tuto skutečnost uvést.

Závěrem si uveďme, že krachují velcí i malí. Je dobré se čas od času o chování a finanční kondici vašeho dodavatele informovat. I zde také platí jedna z klasických pouček investování – pokud je nějaká nabídka neskutečně výhodná, může se snadno stát, že neskutečná opravdu je a můžete nad výsledkem zaplakat. Dodavatele se tedy nemusíte bát změnit, nicméně dvakrát měř, jednou řež.

Partnerem rubriky Malé Peníze je web Malé peníze, praktický průvodce světem osobních financí. Chcete-li autorům webu poslat svůj dotaz i vy, napište na info@malepenize.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2012 7:20, Pavel

Tomu nerozumím? Proč by měl o zálohy přijít? Příklad:

Dodavatel mi posílá vyúčtování vždy v lednu. V červnu zkrachuje. To znamená, že jsem od něj půl roku odebíral energii a zálohami jsem ji víceméně zaplatil (jsou-li zálohy stanoveny správně). Od července dodává dodavatel poslední instance, a jemu platím až od toho července. Kolik jsem spotřeboval do té doby ho nemusí zajímat a už vůbec to po mně nemůže chtít zaplatit. Jediná ztráta, ke které může dojít, je, že mám na zálohách přeplatek a po vyúčtování ke dni krachu dodavatele se mi nepodaří přeplatek vymoci, ale to by asi nikoho nemělo výrazně bolet.

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ práci!

7. 10. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

ČEZ práci!

Nemyslete, že tyhle sváteční komiksy děláme pro srandu králíkům! Děláme je pro srandu vám. Aby vás jak se říká nabily.

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

3. 8. 2012 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Očima expertů: Jak ušetřit na energiích

Elektřina, plyn, teplo. Platby za energie a také vodu jsou jednou z nejvýznamnějších položek rozpočtu každé domácnosti. A to, že za ně platíme rok od roku víc a víc, berou mnozí z nás... celý článek

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

28. 5. 2012 | Petra Dlouhá | 9 komentářů

Chcete být bohatší? Jak ušetřit za elektřinu

Účty za elektřinu tvoří stále obávanější položku rodinného rozpočtu. Za posledních pět let podražila o dvacet pět (!) procent. Českým domácnostem chybějí peníze. Jen ČEZu dluží lidé... celý článek

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

30. 6. 2011 | redakce Peníze.CZ | 18 komentářů

Má se Česko vzdát jaderné energetiky?

Němci hodlají do roku 2022 uzavřít jaderné elektrárny a spolu s Rakušany naléhají na Českou republiku, aby udělala totéž. Ta zatím od svého jaderného programu a výstavby dalších bloků... celý článek

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

21. 4. 2011 | Arsen Lazarevič | 14 komentářů

Zařízněte domácí výdaje: jak ušetřit za telefon, elektřinu, povinné ručení

Přišla krize a firmy řezaly náklady. Projevilo se to i na platech: jejich růst polevil, ve 4. čtvrletí roku 2010 reálné mzdy dokonce poklesly. Šetření se tedy nevyhne ani domácnostem.... celý článek

Partners Financial Services