Ukradený mobil vám policie nelokalizuje. Nejde o závažný trestný čin

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 26. 10. 2012 | 17 komentářů
Na konci loňského roku vlastnilo mobilní telefon přes šest miliard lidí. V Česku máme aktivních SIM karet víc než obyvatel – čtrnáct milionů. Operátoři od začátku října všechna data o našem telefonování, textování i pohybu opět archivují pro policii. Pomůže nám to, když nám někdo mobil ukradne?
Ukradený mobil vám policie nelokalizuje. Nejde o závažný trestný čin

Když usínáme, leží v bezpečném dosahu na nočním stolku. Při čištění zubů ho máme v kapse županu. A když se za námi ráno zaklapnou dveře, zůstává doma z jediného důvodu: nedopatřením. Snad právě proto, že ho celé dny (a někdy i noci) vystavujeme světu na odiv, dost často nám mobil někdo ukradne. Jen loni bylo v České republice podle policejních statistik odcizeno 18 606 mobilních telefonů. A buďme za to číslo rádi. V předchozích letech bylo skóre chmatáků a lapků ještě o pár tisíc vyšší.

Jak se nám deset let kradlo

Statistika nahlášených krádeží mobilních telefonů

2001 – 25 109
2002 – 26 041
2003 – 27 526
2004 – 27 796
2005 – 25 842
2006 – 26 800
2007 – 27 010
2008 – 25 067
2009 – 23 421
2010 – 19 952
2011 – 18 606
2012 (do září) – 13 257

Zdroj: Policie ČR

Ve středu Peníze.cz informovaly o tom, že od začátku října musejí mobilní operátoři opět půl roku povinně archivovat všechna data o tom, komu, kdy a jak dlouho telefonujeme a textujeme, i údaje o našem pohybu. Aby si je policie v případě potřeby mohla vyžádat. Vrátili jsme se tak do stavu před rozhodnutím Ústavního soudu, který v lednu tuto povinnost operátorů zrušil. Podrobnosti o nových pravidlech najdete v našem středečním článku:

Když si člověk představí, jaké balíky informací o nás má policie k dispozici, začne se snadno cítit trochu nekomfortně: jako pod dohledem Velkého bratra. Zároveň ale zadoufá, že by se mu to taky někdy mohlo hodit. Že by občas nebylo na škodu Velkého bratra požádat, aby naše data využil také v náš prospěch – a ne výhradně proto, aby nás kontroloval, prověřoval a usvědčoval. Kupříkladu, když nám bude mobil odcizen. Právě provozní a lokalizační údaje mobilu, které operátoři monitorují, by mohly pomoci pachatele dopadnout. Jenže nepomáhají.

Co je to IMEI

Jedná se o výrobní číslo telefonu. Při koupi telefonu ho najdete v dokladech a obvykle i na obalu. Zjistit ho můžete také na zadní straně mobilu v prostoru baterie, nebo když do telefonu zadáte posloupnost znaků *#06# (hvězdička – křížek – nula – šest – křížek).

Krádež mobilu není „závažný trestný čin“

Doby, kdy byla policie ochotná ukradený mobil podle čísla IMEI lokalizovat a lapkovi zabavit, jsou dávno pryč. Podle vrchní komisařky Dagmar Bednarčíkové z policejního prezidia této možnosti ve větší míře nevyužívala nikdy. „Získávání provozních a lokalizačních údajů nikdy nebylo primárně určeno k vyhledávání odcizených mobilních telefonů a jejich použití k tomuto účelu bylo zcela výjimečné. Důvodem je zejména skutečnost, že získávání provozních a lokalizačních údajů je značným zásahem do práv dotčených osob, který vzhledem k ceně odcizeného telefonu není adekvátní způsobené škodě,“ vysvětluje. Dotčenou osobou, jejíž práva by mohla být porušena je tu zřejmě zloděj. Nový zákon, účinný od začátku října, tomu udělal přítrž definitivně. Když necháme stranou hrozby terorismu a vaše pohřešování, může si policie provozní a lokalizační údaje už od operátorů vyžádat výhradně v rámci trestního řízení vedeného pro trestný čin s horní hranicí sazby nejméně tři roky. „Což může být odcizení mobilního telefonu jen za opravdu mimořádných okolností,“ dodává vrchní komisařka. Abychom si to představili v praxi: lupič by vás musel okrást a ještě vám třeba způsobit vážnější ublížení na zdraví.

Jak najít ukradený telefon? Vezměte osud do svých rukou!

Ztratili jste mobil nebo vám ho ukradli? Operátor o něm sice ví, ale nepoví. A policie se ho nezeptá. Zkuste si ho tedy najít sami, pokud patří mezi chytré telefony, pomocníci jsou k dispozici. Na všech mobilních platformách dnes existuje řada aplikací, které vám pomůžou odcizený telefon lokalizovat. Primárně můžou mít ovšem jiný účel: do telefonů je instalují rodiče dětem, firmy zaměstnancům... ale také kamarádi kamarádům, kteří se vydávají na nebezpečnou túru.

Přinášíme nejznámější nástroje pro všechny platformy, přesto budeme rádi, pokud se s námi v diskuzi podělíte o své tipy. A samozřejmě zkušenosti.

Android: Cerberus

Zkušební verze na jeden týden zdarma. Poté si můžete za jednorázový poplatek (2,99 eur) zakoupit doživotní licenci bez dalších měsíčních nebo ročních plateb. Licence je spojena s vaším účtem Cerberus. Na jeden účet můžete hlídat až pět telefonů, tedy řešení pro celou rodinu. Cerberus vás například automaticky upozorní, pokud někdo použije váš telefon s neautorizovanou SIM kartou. Umí toho ale mnohem víc.

iPhone: Find My iPhone

Tahle aplikace je zcela zdarma a pochází přímo od Applu. Dokáže váš ztracený telefon zobrazit na mapě, uzamknout a smazat, kdykoliv chcete, sami dokonce můžete na dálku telefon přinutit, aby začal řvát na plné pecky, i pokud je zrovna v tichém režimu (tato funkce je skvělá, i když jste telefon „jen“ někam zašantročili). Pro uživatele s iOS 6 je tu pak nový „Lost mode“.

Symbian a Windows Phone: Phone On Map

Aplikace je zdarma. Dnes existuje i ve verzích pro ostatní platformy. Výrobce ji prezentuje především jako „hlídače“ dětí na cestě ze školy či do školy nebo zaměstnanců, nicméně nic vám nebrání instalovat ji do vlastního telefonu a v případě potřeby ji na dálku aktivovat z počítače.

Ve větším rozsahu by však podle Dagmar Bednarčíkové vyhledávání mobilu podle údajů od operátorů nebylo možné, ani kdyby to zákon umožňoval. „Neboť pomocí provozních a lokalizačních údajů není možné mobilní telefon lokalizovat s dostatečnou přesností, použití této metody k vyhledávání jednotlivých odcizených mobilních telefonů by bylo značně neefektivní,“ komentuje Dagmar Bednarčíková.

Zato v případě vyšetřování závažnějších trestných činů sledování mobilu podle policie efektivní je. Alespoň tím ministerstvo vnitra argumentovalo, když nový zákon o archivování dat z mobilů předkládalo.

Co se týče lokalizace ukradeného telefonu, příliš šancí tedy nemáte. Lokalizační údaje vám neposkytne ani operátor: zákon mu nařizuje spolupracovat v tomto směru pouze s policií, BIS, Vojenským zpravodajstvím a Českou národní bankou.

Jak postupovat, když vám ukradnou mobil

V případě, že vám mobil ukradnou, měli byste se v první řadě postarat, aby vaše finanční ztráta dále nenarůstala a zloděj z něj neprovolal majlant. SIM kartu i mobil byste měli neprodleně zablokovat. Blokaci SIM karty vyřešíte snadno se svým operátorem. Bude po vás žádat vaše identifikační číslo. Pokud si na něj nevzpomenete, postačí obvykle několik vašich osobních údajů.

O něco složitější to bude se zablokováním samotného telefonního přístroje. To totiž může provést pouze policie. „Policie ČR je oprávněna požadovat na provozovateli veřejně dostupné telefonní služby znemožnění provozu odcizeného koncového telekomunikačního zařízení (mobilního telefonu) ve veřejné síti GSM všech operátorů působících na území České republiky. Požadavek musí být doložen souhlasem dotčeného vlastníka mobilního telefonu,“ vysvětluje vrchní komisařka Bednarčíková.

Kolik telefonů už policie zablokovala

Počet zablokovaných IMEI v roce 2011: 8637
Počet zablokovaných IMEI v roce 2012: 9874
Počet právě zablokovaných IMEI (k 23. 10. 2012): 18 511
Počet odblokovaných IMEI (k 23. 10. 2012): 7883

Zdroj: Policie ČR

Ale pozor, dřív než se na policii s žádostí o zablokování vypravíte, shromážděte si potřebné podklady. Kromě průkazu totožnosti budete potřebovat záruční list, na kterém je IMEI (výrobní číslo telefonu). „Pokud už nemáte záruční list, můžete předložit doklad o nabytí mobilního telefonu, jako je pokladní blok nebo faktura, a zároveň obal mobilního telefonu, kde je uvedeno IMEI,“ doplňuje Dagmar Bednarčíková.

O zablokování smí požádat výhradně vlastník telefonu nebo osoba, kterou k tomu písemně zplnomocnil. Policie však nemůže zablokovat telefon, který byl odcizen za hranicemi České republiky, ani telefon, který jste „jen“ ztratili. „Pokud Policii ČR úmyslně uvedete nesprávné údaje – například vám mobil nebyl odcizen, ale ztratili jste ho, nebo předložíte falešné doklady, můžete se dopustit přestupku, za který hrozí pokuta až ve výši deseti tisíc korun,“ varuje Dagmar Bednarčíková.

Anketa

Připravil vás někdy chmaták o telefon?

Nekupujte kradený telefon

Stejně snadno jako vám telefon ukradnou, se může stát, že z druhé ruky sami koupíte telefon kradený. „Při koupi mobilního telefonu si ve vlastním zájmu ověřte, zda IMEI zařízení odpovídá IMEI uvedenému na obalu mobilního telefonu,“ doporučuje Dagmar Bednarčíková z policejního prezidia. Zkontrolovat byste měli také, zda telefon není blokován. Snadno to zjistíte, když se pokusíte mobilem někam dovolat. „Doporučujeme, aby lidé telefon nejprve odpojili od operátora a následně jej hned znova připojili. U zablokovaného telefonu se ozve upozornění, zhruba v tomto znění: Upozornění operátora. Tento telefonní přístroj je Policií České republiky evidován v seznamu odcizených mobilních telefonů a jeho použití je ve všech sítích blokováno. Pro bližší informace se můžete obrátit na kterýkoliv policejní útvar.“ Takový telefon byste měli neprodleně odevzdat na nejbližší služebně Policie ČR. Zda telefon není kradený, zjistíte po zadání IMEI také v databázi ministerstva vnitra.

Jaké zkušenosti máte s odcizením nebo ztrátou mobilního telefonu vy? Podařilo se ho vypátrat? Podělte se s námi v diskuzi.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 10. 2012 6:18, Michal Kolesa

A co když mám v mobilu nějakou "apliakci spolupracující s lokalizačním systémem GP, mobil si vyhledám sám a zloděje si "podám".

To pak není "zásah do soukromí zloděje" ?

Technologie se vyvijí rychleji než legislativa.

+26
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 10. 2012 11:10, Nox

Mozna bude problem to, ze nasi operatori maji minimalni ucivaci jednotku 1 milion lidi, jak byva jejich zvykem :D.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sledování mobilů: Operátoři naše data zase sbírají pro policii

24. 10. 2012 | Petra Dlouhá | 14 komentářů

Sledování mobilů: Operátoři naše data zase sbírají pro policii

V Česku je přes čtrnáct milionů aktivních SIM karet. Na jednoho člověka (včetně novorozeňat, která ale zas tak často nevolají) u nás tedy připadá téměř jeden a půl telefonního čísla.... celý článek

Příběhy všedního dne: proč se u nás zatraceně volá tak draze?

18. 9. 2012 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Příběhy všedního dne: proč se u nás zatraceně volá tak draze?

Předražené volání, donebevolající marže, jedna z nejhorších mobilních sítí v Evropě, oligopol tří firem, selhávající regulace. Podobné vysvědčení vystavují odborníci fungování mobilních... celý článek

Operátoři na hraně zákona: každá koruna dobrá

19. 6. 2012 | Jiří Hlavenka | 11 komentářů

Operátoři na hraně zákona: každá koruna dobrá

Triky a fauly telefonních operátorů.

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

12. 6. 2012 | Jiří Hlavenka | 9 komentářů

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

Možná už tento týden budou zveřejněny podmínky aukce, jejíž vítěz by se mohl stát čtvrtým mobilním operátorem. Možná ale není potřeba čekat, jestli z něj vyroste štika mezi línými kapříky.... celý článek

Karel Randák: Odezírání ze rtů? Mikrofon mobilu zapnutý na dálku? Běžná praxe!

16. 7. 2011 | Martin Vlnas | 15 komentářů

Karel Randák: Odezírání ze rtů? Mikrofon mobilu zapnutý na dálku? Běžná praxe!

„Jakmile si politik zakrývá rukou ústa, když telefonuje, můžete si být stoprocentně jistý, že nemá úplně čisté svědomí,“ říká s nadsázkou tajný agent ve výslužbě Karel Randák v poslední... celý článek

Partners Financial Services