Očima expertů: Mobilní aplikace, které šetří peníze a čas

Ondřej Tůma | rubrika: Očima expertů | 31. 8. 2012 | 4 komentáře
Očima expertů: Mobilní aplikace, které šetří peníze a čas
Většinu své pracovní doby už telefony netelefonují. Můžeme na nich číst, brousit webem, hrát bžiliony her nebo určovat auta po zvuku motoru. Telefony, nabité aplikacemi, nás obírají o čas a neváhají ani sáhnout do kapsy. Ptali jsme se zkušenějších, jestli jsou taky aplikace, které naopak pomůžou šetřit!

Moderní technologie vpadly do všech sfér našeho života. Bez mobilního telefonu kdekdo nedá ani ránu, ostatně nahrazují nám hodinky a budíky: dávno jsme si je tedy pustili až do postele.

Hodiny a budík – kdysi to bývala spolu s esemeskami jediná funkce, kterou měl telefon navíc k vlastnímu telefonování. Dnes přes mobil posloucháme hudbu a rádio, čteme nejnovější zprávy, fotíme, točíme vide, vyřizujeme e-maily, kontrolujeme Facebook a Twitter, píšeme si poznámky, hrajeme hry, kupujeme lístky do kina a na autobus a spravujeme bankovní účet. Spolu s chytrými telefony zažívají obrovský boom také mobilní aplikace, které se nás snaží informovat i bavit nebo nám pomáhají „klasičtější“ funkce telefonu přizpůsobit našemu vkusu a preferencím a jednadvacátému století. Některé pobaví, některé ani to ne, jiné ovšem představují důmyslné a praktické vychytávky, které nám můžou usnadnit život.

Ačkoli jsou lidé, kteří aplikací do svého telefonu stáhli i stovky, odborníci se shodují na tom, že aplikace jsou téměř v plenkách a čeká je ještě čeká prudký rozvoj a strmý vzestup. Ne nadarmo se o trhu s mobilními aplikacemi mluví jako o jednom z nejvýnosnějších byznysů IT oblasti.

Server Peníze.cz oslovil experty ze světa moderních technologií a ze světa financí, aby nám všem doporučili mobilní aplikace, se kterými ušetříte peníze a/nebo čas. Voilà:

PATRIK NACHER

provozovatel serveru Bankovnipoplatky.com

Patrik Nacher
+10
+
-

Kromě toho, že bych doporučil nějaké aplikace jako užitečné nástroje – mobilní banking pro ovládání bankovního účtu z mobilu, finanční kalkulačky, které pomáhají při výpočtech rodičovské či mzdy, porovnávají pojištění nebo bankovní služby a investice, přes porovnávač cen a slev (např. Sleviště [iPhone, Android]) či nevšední vizuální obchodní rejstřík – bych chtěl podtrhnout jednu zásadní věc: žádná aplikace nenahradí používání selského rozumu. S množstvím různých technických, moderních, komunikačních nástrojů se totiž postupně otupuje naše přirozená obezřetnost a pozornost. Aplikace nám sice usnadňují život, ale zároveň zvyšují naší závislost na vnější technologii. Pokud ta vybouchne, jsme v pytli. Tudíž: používat aplikace, které nám pomáhají, ale nebýt na nich zcela závislí.

PETR KOUBSKÝ

analytik a konzultant v oboru informačních technologií: www.koubsky.cz

Petr Koubský
+2
+
-

Už si s tím nehraju tolik jako dřív, ale budiž. Něco z novějších a možná méně známých, všechno pro iPhone:

► Drafts – umožňuje zapsat poznámku, která se pak dá jednoduše odeslat do celé řady jiných aplikací. Dobré, když si chcete rychle něco poznamenat a až později se rozhodnout, kam to vlastně patří.

Byword – textový editor pro formát Markdown, plně synchronizovaný mezi iOS a OS X, můj hlavní nástroj na psaní.

iPumpuj – česká aplikace, která na základě komunitních dat ukáže nejlevnější benzínovou pumpu v okolí, velmi pěkně udělaná. (Při rozdílu čtyři Kč na litr naturalu se opravdu vyplatí, tím spíš, že je zdarma)

► A základní nářadí, které používám denně: Reeder, Instapaper, Evernote [také pro Android], SugarSync [také pro Android], OmniFocus, IDOS [také Android], Day One.

PETR KOVÁČIK

ředitel portálu Skrz.cz

Peter Kováčik
+3
+
-

► Skrz.cz [iPhone, Android] – určitě bych doporučil naši aplikaci, kde jsou všechny denní slevy. Uživatel si je může dát do svého výběru a pak je na www.skrz.cz v klidu projít.

Heuréka [iPhone, Android] – člověk si takto může jednoduše v kamenném obchodě srovnat ceny na internetu a v obchodu. Stačí naskenovat čárový kód.

PumpDroid [Android] – jde o aplikaci na Android s aktuálními cenami benzinu a s označením pump, které dostaly pokutu od České obchodní inspekce.

Modrý Anděl [iPhone, Android] – jednoduchá aplikace na přivolání taxi a výpočet, kolik mě cesta bude přesně stát.

VOJTĚCH FOUKAL

ředitel Onmeco

Vojtěch Foukal
-2
+
-

Jsem uživatelem iPhonu už od roku 2007. Hlavní přínos mobilních aplikací vidím v ušetřeném času. A čas jsou peníze. Bankomaty hledám přes standardní mapovou aplikaci v přístroji – nevidím nutnost samostatné aplikace. Případně přes mapy od Seznamu [iPhone, Android, Symbian, Windows Phone]. Kurzy měn hledám přes aplikaci od Peníze.cz [iPhone, Android, Symbian], líbí se mi off-line režim. Při občasném využití MHD používám aplikaci SMS Praha [iPhone, Android].

Vzhledem k oblibě cestování, jídla a vína nedám dopustit na aplikaci Trip Advisor [iPhone, Android, Symbian, Windows Phone], především kvůli funkci Near me now. A taky na nejlepší navigaci do iPhonu Navigon [iPhone, Android]s možností instalace zobrazování michelinských restaurací z celé Evropy. Při potřebě objednání pokrmu domů využívám aplikaci Delivery.cz [iPhone].

MARTIN KALIÁN

projektový manažer Mobildrive.cz

Martin Kalián
+1
+
-

Osobně rád využívám naši aplikaci mBenzin [Windows Phone] pro sledování aktuálních cen benzinu. Při dnešních cenách je to skoro nezbytnost.

Další aplikací, kterou pravidelně používám, je Auto Spotřeba [Windows Phone], díky níž mohu snad sledovat ujeté kilometry a spotřebu u našich vozů. S úspěchem jsem na dovolené opakovaně využíval také aplikaci Kurzy měn [iPhoneAndroidSymbian].

MARTIN VLNAS

šéfredaktor Peníze.cz a Finmagu

Martin Vlnas
0
+
-

Kromě našich aplikací Kurzy měn [iPhone, Android, Symbian] a Obchodní rejstřík [iPhone, Android, Symbian], které jsme vyvinuli i proto, aby šetřily čas a energii vám, ale i nám v redakci, můžu doporučit také aplikaci Bankomaty [iPhone]. Ta mi dokáže vyhledat nejbližší bankomaty v mém okolí, navíc umožňuje vyhledávat podle jednotlivých bankovních domů, takže zbytečně neutrácím za poplatky za výběr z cizího bankomatu. Aktivně využívám také aplikaci svojí banky pro správu účtu v mobilním telefonu.

JAN EDLMAN

head of digital innovation Omnicom Media Group

Jan Edlman
+3
+
-

Tak například náš Můj Mcdonald’s [iPhone, Android] ušetří peníze při nákupu hambáčů.

Viděl jsem velmi dobrou aplikaci od Modrých Andělů [iPhone, Android], která kromě objednávky taxi ukáže i předpokládanou cenu a čas dojezdu vozů, takže vás neošidí. Teď jede v Google Play aplikace XMS [iPhone, Android, Symbian], která je o něco chytřejší než jen SMS zdarma. Úsporou času jsou i aplikace nákupní – my budeme brzy spouštět Alfréda. Určitě se hodí i takové ty peněženky, kam si může člověk nahrát čárový kód a nemusí tahat tuny plastů ke kase. Pak samozřejmě různé slevomaty a podobně.

Já miluju svoji TPControl [iPhone, Android], co mi ovládá dům, protože nemusím vstávat k vypínači či hledat ovladač. Dobře funguje i aplikace LogMeIn [iPhone, Android], kterou můžete ovládat cizí počítač. Když matka neví, co má dál zmáčknout, tak za ní nemusím do Litomyšle a ani to nemusím řešit po telefonu a vysvětlovat. Česká spořka spustila docela chytrou aplikaci pro iPhone [v rámci aplikace Servis 24 Mobilní banka], kde stačí nafotit složenku a automaticky se vám přepíše do platebního příkazu. Užitečných aplikací jsou vážně mraky.

RICHARD HARTMANN

jednatel firmy iMakers

Richard Hartmann
-1
+
-

Anketa

Kdo vám dal fakt dobrý tip?

My Measures [iPhone, Android], která uživateli umožní vyfocení objektu a pak elegantní přidání rozměrů, kót objektů; skvěle se hodí, když se manželka rozhodne pro novou koupelnu a v obchodě je nutné zjistit kolik čtverečných metrů kachliček bude potřeba.

Další zajímavý produkt je aplikace iKatastr [iPhone, Android, Windows Phone], kde je možno podle aktuální polohy zjistit data z katastru nemovitosti jako například vlastnická práva, velikost parcely atd.

Aplikace řadící se do sekce všeználek je Sommelier [iPhone], který poskytne užitečné rady pro výběr vhodného vína k danému pokrmu a vhodných metod konzumace. Zkrátka člověk je stále na úrovni a vzdělán.

Mojí oblíbenou aplikací je produkt Grand Restaurant [iPhone], který podle uživatelských hodnocení hledá restaurace v okolí a poskytne informace a komentáře o daném zařízení. Díky této aplikaci se vám nestane takové faux pas, jako že se na obchodním obědě ocitnete v zařízení, kde vám hodí zelené maso à la pfeffer steak.

Máte už naše aplikace?

Kurzy měn

Mobilní Obchodní rejstřík

Čtečky pro Finmag a Peníze.cz

A jaký tip na spořicí aplikaci máte pro ostatní vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

12. 6. 2012 | Jiří Hlavenka | 9 komentářů

Jak neprotelefonovat majlant: obejděte operátora!

Možná už tento týden budou zveřejněny podmínky aukce, jejíž vítěz by se mohl stát čtvrtým mobilním operátorem. Možná ale není potřeba čekat, jestli z něj vyroste štika mezi línými kapříky.... celý článek

Nenechte se okrást na dovolené: Peníze.cz představují aplikaci Kurzy měn pro iPhone, iPad a Android

5. 6. 2012 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nenechte se okrást na dovolené: Peníze.cz představují aplikaci Kurzy měn pro iPhone, iPad a Android

Peníze.cz a společnost Onmeco právě uvedly na trh bezplatnou českou aplikaci Kurzy měn pro mobilní telefony a tablety s operačními systémy iOS a Android. Partnerem aplikace je LBBW... celý článek

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

11. 5. 2012 | Michal Kašpárek | 6 komentářů

Letos bez konzerv. Mazané triky, jak si na dovolené levně žít jako králové

Cestujte jako geekové: levně, dobrodružně, ale přitom bezpečně. Varujeme: čtení článku může způsobit chuť na všechno se vykašlat a okamžitě vyrazit do světa.

Mobilní aplikace Obchodní rejstřík v novém

4. 5. 2012 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Mobilní aplikace Obchodní rejstřík v novém

Před rokem spatřily světlo světa naše první mobilní aplikace: čtečky webů Peníze.cz a Finmag. Za pár měsíců poté jsme spustili úspěšnou aplikaci Obchodní rejstřík. A od té doby jsme... celý článek

Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak

4. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Máte chytrý telefon? Vysmějte se operátorům a bankám, prozradíme jak

Pět aplikací a mobilních webů vám pomůže najít bankomat, přepočítat ceny z cizích měn na koruny nebo taky najít restauraci, kde nebudete litovat utracených peněz.

Partners Financial Services