Válka umění. Přestupte k profíkům a přemožte svůj KOPR

Michal Kašpárek | rubrika: Tip na knihu | 29. 12. 2011 | 1 komentář
Válka umění. Přestupte k profíkům a přemožte svůj KOPR
Kniha War of Art je koktejlem z čirého kofeinu, adrenalinu a LSD. Vystupte ze svého těla, shlédněte na to, jak nevědomky sabotujete svou vlastní práci, a vraťte se z tripu jako válečníci.

Nejchytřejší a nejvíc motivující knihu, co se mi letos dostala do drápů, mi dal můj kamarád Fandor – a já jsem mu za to navždycky zavázán.

Nebýt The War of Art („Války umění“), nikdy bych neposlal mail nejšikovnějším Brňákům, co znám: „kluci, pojďme na zitbrno.cz udělat nějakou legraci“.

Nezměnil bych stravování a životní styl, neshodil bych deset kilo, nezahodil bych strach a nezačal lézt po skalách a rozhlednách. Nepustil bych se do spousty dalších věcí, anebo možná pustil, ale nedotáhl bych je do konce.

Zůstal bych dál knedlíkem.

Že tě neco bolí? Nekecej a na hřiště!

Redakce radí: každý týden dva Kašpárky

Michal Kašpárek

Každý pátek pod pravidelným komentářem, radou či tipem Michala Kašpárka doporučujeme další komentáře, rady a tipy téhož autora. Dnes uděláme výjimku. Doporučíme ještě něco navíc. Kromě jiného proto, že je čtvrtek. A ve čtvrtek vycházejí Michalovi Kašpárkovi na sesterském webu Finmag knižní recenze (jen výjimečně pro zpestření taky filmové).

Michal pro vás přečetl už stovku knih. O ekonomice, o ekonomii, o financích, o motivaci. A podobně. Někdy to musela být radost, jindy utrpení. Každý ten zážitek najdete na Finmagu v uživatelsky příjemném, tedy čtivém a vtipném balení.

Knižní recenze Michala Kašpárka na Finmagu

Steve Pressfield napsal několik válečných románů. O boji toho tedy ví – teoreticky – hodně. Letos mu vyšel manifest Do the Work, který jsme na Finmagu přečetli a vychválili v červnu. Starší kniha War of Art je ale ještě říznější. Neradí v ní jenom, jak porazit „Resistance“, česky Odpor anebo ještě trefněji KOPR („kurevský odpor k práci“). Taky vysvětluje, jaká bestie to je. „Máme dva životy. Jeden, který žijeme, a druhý vysněný, který nosíme uvnitř. Mezi nimi stojí Odpor. (…) Odpor bez ustání lže a je plný sraček.“ Je to nejsilnější jed planety, který „způsobuje víc neštěstí než chudoba, nemoci a poruchy erekce“. A lidi si ani neuvědomují, že v sobě toho hada nosí.

Dokonce si podle Pressfielda svůj Odpor hýčkají. Sebedramatizují se. Odměňují se a rozmazlují za vykonanou pseudopráci. Malují si překážky větší, než ve skutečnosti jsou. Ordinují si víc odpočinku, než potřebují. „Co se vlastně snažíme hojit? Vždyť každý sportovec ví, že nepřijde ráno, kdyby ho někde něco netrápilo. Musí prostě jít na hřiště s bolestmi.“

Zde stojím a nemohu jinak

A proto: přestaňte ve své hlavě tvořit mytický příběh o tom, jak jednou napíšete knihu, otevřete kavárnu, dobudete nové odvětví, přihlásíte se do talentové soutěže. Prostě se do toho pusťte. Jediné, co vás od toho dělí, jste vy sami. Váš vnitřní Odpor, který má pohříchu nadání tvářit se jako objektivní vnější problém: „Toto nejde.“ – „Co by tomu řekli lidi.“ – „Určitě se mi budou smát.“ – „Nemám na to dost peněz.“ – „Nemám na to dost zkušeností.“ – „Příští rok na to bude lepší doba.“

Houby s octem.

Bojíte se selhání? „Krále Sparty Leonidase se kdysi zeptali, jakou schopností se znamenití vojáci odlišují od ostatních. Odpověděl: vysmívají se smrti. Pro nás coby umělce si tam dosaďte selhání.

Amatéři berou svou práci příliš vážně a osobně. Paralyzuje je hrůza z toho, že to nevyjde.

Profíci se naopak každé ráno zjeví v práci a nekoukají nalevo napravo. Nepracují pro slávu. Pracují, protože musí. Tak jako stojí v Bhagavadgítě, posvátném textu hinduistů: máte právo na práci, ale ne na její plody. Anebo jak pronesl Martin Luther: Zde stojím a nemohu jinak. Bůh mi pomáhej. Amen.

Anketa

Jste knedlík, nebo bojovník?

Amatér věří, že nejdřív musí překonat svůj strach, pak teprve může vykonat svou práci. Profesionál ví, že strach nikdy nepřemůže. Neexistuje zcela nebojácný voják nebo umělec bez trémy,“ vysvětluje Pressfield.

Strach vám bude sedět za krkem, hučet do vás, znepříjemňovat vám cokoliv, do čeho se pustíte. Nesmíte ho ale nechat stoupnout si mezi vás a vaše dílo.

Boj s Odporem je jako porod dítěte. Zdá se to naprosto nemožné, jenže pak si uvědomíte, že ženy přivádějí novorozeňata na svět, s cizí pomocí či bez ní, padesát milionů let.

A tak od léta každé dopoledne sedám k počítači. Vzpomenu si na jednoho svého dědu, co byl čtyři roky v koncentráku, a pak na druhého, co jako jeden z mála lidí v dějinách utekl z vězení Špilberku. Tím si připomenu, že nesmím věřit ani slovo tomu hlásku, co mi v hlavě žvaní o tom, že to nejde a proč to nejde a jak je úděl kreativce na volné noze těžký.

Umlčet nejde, někde tam vzadu si dál mele to svoje.

Ale já zatím pracuju.

*

Steven Pressfield: The War of Art: Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles. Vydalo nakladatelství Warner Books v roce 2003, 165 stran, 7,69 dolarů.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

23. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

Co má společného nigerijský obchodník s naftovými generátory a český bezďák tlačící do sběru kolečko šrotu? Nepřátelé státu, kteří ho ale zároveň nahrazují tam, kde přestává fungovat. celý článek

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

9. 12. 2011 | Michal Kašpárek

Finanční vzdělávání: Videohry, kde to děti musí s penězi umět líp než s laserovou puškou

Škola hrou? Ve finančním vzdělávání to platí teprve krátce. Podveďte svoje děti! Dávejte jim lekce v zacházení s penězi, zatímco si budou myslet, že paří.

Zápisky z krize aneb co dostalo svět na pokraj finančního kolapsu

21. 10. 2009 | Jan Stuchlík | 7 komentářů

Zápisky z krize aneb co dostalo svět na pokraj finančního kolapsu

Za finanční krizi může nadměrný růst úvěrů v ekonomikách a slepá víra v některé ekonomické teorie. Tak by se dalo shrnout hlavní poselství mistrně napsané knihy ekonoma Pavla Kohouta... celý článek

Den, kdy došly prachy, aneb jak krize mění chování lidí

20. 8. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Den, kdy došly prachy, aneb jak krize mění chování lidí

Krize nemění jen stav na účtech a majetek lidí. Mění i jejich přístup k práci, k zábavě, jídlu či k sexu. Ovlivňuje vztahy i gangstery a přináší zbrusu nové trendy v chování. Taková... celý článek

Jak obstát na pracovišti aneb umění slovní sebeobrany

29. 12. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Jak obstát na pracovišti aneb umění slovní sebeobrany

Udržet si pracovní pozici a hájit kultivovaně své zájmy nedokáže každý. Zvládat v každodenním pracovním shonu nejrůznější situace s přehledem, může naučit publikace Umění slovní sebeobrany. celý článek

Partners Financial Services