Změny od prosince: Zdraží nemocnice, plyn i doprava

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 4. 12. 2011
Změny od prosince: Zdraží nemocnice, plyn i doprava
Také začátek prosince přináší několik změn v oblasti osobních financí. Zvyšují se poplatky v nemocnici a zpřísňují pravidla pro změnu zdravotní pojišťovny. Zdražuje plyn, dálniční známky i hromadná doprava. A definitivně končí analogové televizní vysílání. Mnohem výraznější změny pak přijdou od Nového roku.

Poplatky v nemocnici

Od prosince začíná platit první část zdravotnické reformy. Poplatek za den v nemocnici se zvedne ze šedesáti na sto korun.

Další změny přijdou od ledna.  Lidé si budou muset připlácet za léky do 50 korun a za podpůrné léky, třeba na migrénu či vysoký tlak. Na druhou stranu už by se nemělo platit 30 korun za položku na receptu, ale jen za celý recept. Lékárny ale nebudou moci lákat pacienty na třicetikorunové slevy nebo bonusy.

Pacienti dostanou i možnost připlácet si za lepší péči – půjde například o kvalitnější sádru, nitrooční čočky a některé vakcíny nepovinného očkování.

Soukromým lékařům, ale i nemocnicím budou nově hrozit statisícové pokuty za to, že poruší práva pacientů. Dalšími změnami chce ministr Leoš Heger zamezit tomu, aby se dál plýtvalo.

Změna zdravotní pojišťovny

Přestup k jiné zdravotní pojišťovně je od 1. prosince komplikovanější. Podle vlády totiž přestupy během roku příliš zatěžují systém.

Ministerstvo zdravotnictví nyní očekává, že díky větší stabilitě budou moci pojišťovny efektivněji plánovat čerpání prostředků – získají jistotu, že u nich pojištěnec zůstane minimálně rok.

Nově bude změna možná vždy jen k 1. lednu. A současně začíná platit další zpřísnění: Zájemce se musí přihlásit k nové pojišťovně nejpozději šest měsíců před plánovanou změnou.

Také dosud sice bylo možné změnit pojišťovnu pouze jednou ročně, nicméně zájemce si mohl vybrat čtyři různé termíny – vždy od začátku následujícího čtvrtletí.

Kdo tedy požádá o změnu mezi 1. prosincem 2011 a 30. červnem 2012, přestoupí k nové pojišťovně k 1. lednu 2013. Kdo to nestihne a požádá až v červenci 2012, bude si muset počkat na 1. leden 2014.

Dražší zemní plyn

Domácnosti se musí připravit na další zdražení zemního plynu. Společnost E.ON sice původně slíbila, že cenu nezvedne, nakonec ale od prosince zdražuje o 3,5 procenta.

Znovu zdraží i skupina RWE – od 19. prosince v průměru o devět procent. Důvod je podle mluvčího Martina Chalupského stejný jako při listopadovém zdražení – oslabení koruny vůči americkému dolaru. RWE letos zvedá ceny již počtvrté, v součtu o téměř 30 procent.

Od listopadu zdražila také Pražská plynárenská. V minulých měsících zvedly ceny i menší plynárenské společnosti, většina z nich zatím o dalších záměrech neinformovala. Jen společnost Lama Investments uvedla, že od ledna ceny plynu sníží.

Letos už přitom neplatí, že by plynárenské společnosti mohly měnit ceny vždy jen k začátku čtvrtletí. Podle aktuálního vývoje na trhu je mohou měnit operativně. S hledáním levnějšího dodavatele pomůže některá kalkulačka plynu a elektřiny.

Konec analogové televize

Od prosince už nenaladíte analogový signál České televize. Vypnula totiž poslední dva velké analogové vysílače ve Zlíně a Vsetíně, stejně jako všech zbývajících 31 analogových vysílačů malého výkonu, takzvaných dokrývačů. Nyní už vysílá jen digitálně.

Proces digitalizace definitivně skončí v polovině roku 2012, kdy své zbývající analogové vysílače na Zlínsku a Jesenicku vypnou také soukromé televize Nova a Prima.

Dálniční známky

Anketa

Jak moc se vás zdražování z konce tohoto a začátku příštího roku dotkne?

Od prosince platí nové dálniční známky, ty dosavadní lze nicméně používat až do konce ledna.

Roční známka zdražila o tři stovky na 1 500 korun, měsíční z 350 na 440 korun a desetidenní z 250 na 310 Kč.

„Očekávaný výtěžek ve výši 750 milionů korun ročně bude použit pouze pro opravy a údržbu dálnic a rychlostních silnic,“ slibuje ministr dopravy Pavel Dobeš z Věcí veřejných.

Změny na železnici

České dráhy zdraží od 11. prosince jízdné zhruba o pět procent, především kvůli novoročnímu zvýšení DPH. Ještě prvních deset dní v prosinci si lze pořídit rezervace za staré ceny, tedy i na spoje jedoucí po zdražení.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Národní špehounský registr. Co si o tom myslíte?

1. 12. 2011 | Petra Dlouhá | 21 komentářů

Národní špehounský registr. Co si o tom myslíte?

Nový národní zdravotní registr. Mluví se o něm jako o nejbrutálnějším útoku na soukromí občanů v dějinách České republiky. Úřad pro ochranu osobních údajů apeluje na ministra Hegra,... celý článek

Nelíbí se vám u zdravotní pojišťovny? Vyměňte ji hned! Čas máte do konce listopadu

24. 11. 2011 | Dušan Šídlo | 14 komentářů

Nelíbí se vám u zdravotní pojišťovny? Vyměňte ji hned! Čas máte do konce listopadu

Na trhu zdravotního pojištění je pěkně rušno. Pojišťovny se přetahují o klienty a v zápalu konkurenčního boje došlo už i na pomluvy. Koho totiž uloví do konce listopadu, ten jim jen... celý článek

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

16. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Co dělat, když u vás propukne nemoc z povolání?

Kdo má ženu učitelku, ten si občas přijde jako třeťák před tabulí. Kdo má doma advokáta, slýchá, že „námitka je nepřípustná“, a kdo si vzal letušku, ten se nediví, že mu místo pozdravu... celý článek

Konec společenské smlouvy?

15. 11. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Konec společenské smlouvy?

Poslední dvě desetiletí byla ve vyspělých zemích velmi poklidná, od podzimu je ale všechno jinak. A zdá se, že protesty na Wall Streetu jsou jen špičkou ledovce.

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

11. 11. 2011 | Petra Dlouhá | 32 komentářů

Nový zákoník práce schválen. Co nás čeká a nemine?

Poslanci měli minulý týden pohotovost. Zasedali a jednali, až se z nich kouřilo. Jen produktivita práce nestála za moc. Opozice se maratonem obstrukcí snažila bránit reformám, které... celý článek

Partners Financial Services