Sbírky do kasiček: charita pro dobrodruhy!

Jan Brož | rubrika: Co se děje | 29. 8. 2011 | 21 komentářů
Sbírky do kasiček: charita pro dobrodruhy!
Dobrý den, přispějte na postižené děti, na boj proti rakovině, opuštěné psy... Na rušných místech větších měst denně kupujeme drobné zbytečnosti a sypeme drobné na dobročinné účely do kasiček. Je přirozené se ptát, zda peníze skutečně putují tam, kam mají.

Sbírka je lety prověřený způsob, jak získat peníze na dobročinný účel, má své legislativní ukotvení a obecně na ní není nic špatného. Jen se dá snadno zneužít různými vychytralými podvodníčky. Důkazem z poslední doby je aféra kolem nelegální sbírky občanského sdružení Pes v útulku.

Podobné excesy vrhají stín i na známé a seriózní projekty, jako je třeba Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR nebo skautská sbírka Postavme školu v Africe. „Jedna špatná zkušenost, kdy člověk místo na charitu věnuje svoje peníze podvodníkovi, může každého z nás velmi ovlivnit tím, že již ve veřejné sbírky ztratíme důvěru,“ uvědomuje si Klára Šplíchalová, ředitelka pro dárcovské programy ze sdružení Fórum dárců. Pojďme se tedy podívat, jak o veřejných sbírkách hovoří paragrafy, jak věci fungují v praxi a na co by si člověk měl dát pozor, když už se rozhodne na ulici zalovit v peněžence.

Veřejné sbírky a zákon

Konání sbírky povolují krajské úřady, v Praze magistrát. Hlášena musí být třicet dní předem. Součástí oznámení musí být například délka trvání sbírky a její účel. Kdo může sbírku pořádat? „Veřejnou sbírku může konat právnická osoba za předpokladu, že předloží veškerou dokumentaci vyplývající z ustanovení zákona o veřejných sbírkách,“ říká Tereza Krásenská, mluvčí pražského magistrátu. Výběrčí na ulici pak musí být od pořadatele sbírky vybavený plnou mocí obsahující nejen jeho nacionále, ale také údaje o právnické osobě, která sbírku pořádá, včetně osvědčení příslušného krajského úřadu. „Všechny kasičky, do nichž se vybírá, musejí být řádně zapečetěné,“ zmiňuje další podstatnou náležitost Klára Šplíchalová.

Každou sbírku byste navíc měli najít v seznamu veřejných sbírek, který podle zákona vede ministerstvo vnitra.

V ideálním světě by tedy akt dobročinnosti vypadal asi takto: zastaví vás výběrčí se zapečetěnou pokladničkou, bezezbytku zodpoví váš dotaz, kam že to peníze vlastně poputují, a na požádání ukáže plnou moc od pořadatele sbírky i kopii jejího povolení od kraje či magistrátu. Nakonec vám věnuje leták s informací o organizaci, jíž jste přispěli, nejlépe s internetovou adresou, na které se můžete o jejích aktivitách dozvědět víc a podrobněji. Tolik teorie.

Nikdo není dokonalý

Ostrý střih do reality. Místo: Praha-Smíchov, pěší zóna Anděl. Čas: všední letní den, kolem poledního. Před smíchovskou synagogou vybírá pracovník organizace Teen Challenge peníze na pomoc komunitě odvykajících drogově závislých. Muž je vybaven jmenovkou a letáčky zpravujícími o činnosti Teen Challenge. Na požádání předloží plnou moc i kopii povolení od magistrátu a hovoří o fungování komunity. Vše v pořádku – až na to, že dnem ukončení sbírky je podle dokumentu 8. prosinec 2010.

Stejný dokument najdete i na stránkách teenchallenge.cz. Rovněž podle evidence sbírek ministerstva vnitra poslední registrovaná sbírka Teen Challenge končí k 8. 12. 2010. Volám tedy postupně na všechna tři telefonní čísla uvedená na webu organizace, funguje až to třetí. Pracovník Teen Challenge tvrdí, že povolení prodloužení sbírky mají od magistrátu již od ledna 2011 a v nejbližších dnech ho prý umístí na svůj web. Proč však aktuální sbírka není v seznamu ministerstva vnitra, když čtyři předcházející tam jsou, to neví.

Nemyslím si, že by Teen Challenge či Apoštolská církev, která za ní stojí, od 9. prosince loňského roku začaly vybrané peníze zneužívat; v minulosti několik sbírek již realizovali, kdyby byl problém, jistě by zasáhly příslušné orgány. Spíš chci na tomto příkladu ukázat, že dobročinné organizace nejsou příliš motivované k dodržování předpisů. Většina spěchajících lidí prostě rychle hodí dvacku do kasičky a nějaká písemná povolení neřeší. A to samozřejmě nahrává černým výběrčím a podvodným organizacím.

Více otázek než odpovědí

Další zážitek z Anděla je už více na pováženou. Na schodech nevzhledné krychle s nápisem Mobilní kancelář městské části Praha 5, umístěné uprostřed pěší zóny, sedí starší paní s košíkem škaredých plyšových zvířátek a pokladničkou přelepenou náplastí s rozverným vzorem, jaká se dává po očkování nedospělým pacientům. Kolemjdoucí prosí o finanční pomoc mentálně postiženým dětem. Na otázku, kam konkrétně případný příspěvek bude směřovat, nedovede odpovědět. Při žádosti o plnou moc a kopii povolení sbírky předloží pouze část smlouvy o spolupráci s občanským sdružením Pomasz. Dostávám ještě letáček obsahující obecné fráze a kontakty, včetně webu pomasz.cz. I ten je po obsahové stránce dost vágní, návštěvník se sice dozví, že Pomasz „pořádá a organizuje osvětové, kulturní, sportovní a jiné akce ve prospěch osob tělesně či mentálně postižených, dětí v ústavní péči, seniorů a osob sociálně znevýhodněných,“ nicméně o konkrétních plodech práce sdružení nezjistí nic. Databáze sbírek ministerstva vnitra ukazuje při hledání řetězce „Pomasz“ počet nalezených záznamů 0.

Volám Janu Krčkovi, kontaktní osobě sdružení Pomasz na číslo uvedené na letáčku. Pan Krčka říká, že vybírání peněz na Andělu vlastně není sbírka, nýbrž „jenom taková forma daru“, a žádnou sbírku tedy registrovanou nemá. Ptám se, kde vybrané peníze pomáhají. S použitím vět známých z letáku a webu neurčitě zmiňuje „projekty, o nichž rozhoduje výbor občanského sdružení“. Při naléhání na konkrétnější informaci se aspoň dozvím, že Pomasz prý přispívá rodině s dítětem trpícím nemocí motýlích křídel. Domněnky nemohou nahradit důkazy a já zde netvrdím, že pan Krčka a jeho pracovníci vybírají od důvěřivců peníze do vlastní kapsy. Pouze po telefonátu s ním přemítám, proč by racionálně uvažující člověk měl přispět někomu, kdo třeba i realizuje dobročinné projekty, ale činí tak neuvěřitelně neprůhledně.

Jak zmenšit riziko?

Charitěnka

Anketa

Přispíváte do pouličních sbírek?

Člověku, který chce přispět na dobrou věc a zároveň žádá větší kontrolu nad směřováním darovaného obolu, se naštěstí nabízí více cest. Jednou z nich je třeba projekt Fóra dárců – databáze prověřených charitativních organizací, které aktuálně pořádají sbírku na webu darujspravne.cz. „Na této adrese naleznete seznam organizací, které jsou kvalitní, splňují potřebná kritéria a navíc jim můžete přispět on-line,“ vysvětluje Klára Šplíchalová.

Pokud ovšem přispíváte na ulicích do kasiček a nejspíš to budete dělat stále, dbejte zvýšené opatrnosti, přispívejte pouze ověřeným organizacím a zkontrolujte, jestli výběrčí splňuje všechny náležitosti. Jinak hrozí nebezpečí, že vaše peníze skončí v kapse nepoctivce a chvályhodnými pohnutkami motivovaný čin se tak zcela mine účinkem. V případě jakýchkoliv pochybností se obraťte na policii či krajský úřad nebo magistrát. Právě pozornost dárců a jejich zájem o to, kam peníze tečou, může napomoci nápravě současného stavu.

Další naději na zlepšení situace by mohla představovat zvýšená aktivita policie a poctivých dobročinných organizací, které budou svědomitě dodržovat stanovené předpisy a od policie budou vyžadovat kontroly. Musí jim přece být jasné, že podvodníci škodí i jejich pověsti. Svědomitější kontrola „kasičkářů“ by pro policii neměla být velkým problémem, neboť výběrčí se soustřeďují v místech s výskytem mnoha lidí – stejně jako městští strážníci. Ku prospěchu věci by mohly přispět i krajské úřady a pražský magistrát, v jejichž pravomoci je udělit za nepovolenou sbírku pokutu až do výše 500 tisíc korun.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 1. 2015 12:38, Motocyklová asociace ČR

Naše organizace poskytuje pomoc poškozeným a postiženým lidem po nezaviněných nehodách. Právní pomoc a další věci s tím spojené však naší asociaci dosti vyčerpává vzhledem k zájmu s jakým se na nás lidé obrací. Rozhodli jsme se proto zřídit veřejnou sbírku na podporu těchto nešťastných lidí, kterým navíc běží čas.
Než podáte žádost musíte zřídit účet u banky. Pak samotná žádost musí být dodána v x kopiích na což padl skoro balík papíru a jedna cartritge. Dále množství ověřených dokumentů a dalších nesmyslů. Výsledkem bylo zamítavé stanovisko, snad z důvodů malého marketingu a reklamy na sbírku. Ještě horší je odpověď od rady pro DMS. Ty nám sbírku nepovolili, protože pomáhat zmasakrovaným lidem po nezaviněné nehodě, kdy během vteřiny ztratí celý život není dostatečně humání počin. Kam se tedy příště obrátíme po těchto zkušenostech?

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

1. 7. 2011 | František Mašek | 5 komentářů

Neobchodovatelné akcie můžete darovat na dobročinné účely. Když si to zaplatíte!

Zdědili jste akcie z kuponové privatizace, které prakticky není možné prodat, a ještě za jejich evidenci platíte Centrálnímu depozitáři. Nyní je budete moci darovat nadačnímu fondu.... celý článek

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

9. 5. 2011 | Irena Ševelová | 4 komentáře

Webové podvody: držte si šrajtofli, v síti sítí není bezpečno!

V tlačenici si držíte peněženku, ve vlaku berete peníze a doklady s sebou na toaletu, netouláte se v noci temnými uličkami. Mnoho lidí se muselo spálit, než se vytvořily obecně sdílené... celý článek

SMS za 187 milionů

14. 5. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

SMS za 187 milionů

Darování peněz prostřednictvím dárcovských krátkých textových zpráv je česká specialita, kterou se chtějí naučit v Británii či v Německu. Doma však má tento už čtyřletý systém své odpůrce.... celý článek

Světoví boháči-filantropové: již nestačí jen mít, musí se i dávat

29. 3. 2006 | Simona Ely Plischke | 1 komentář

Světoví boháči-filantropové: již nestačí jen mít, musí se i dávat

Bill Gates plánoval dobročinnost až na stáří. Při čtení zprávy Světové banky se ale s filantropií rozhodl nemeškat a nasadil tak super bohatým vysokou "charitativní laťku". Podle magazínu... celý článek

Trestuhodně neprůhledná charita

13. 1. 2005 | Jiří Šedivý | 4 komentáře

Trestuhodně neprůhledná charita

Po asijském neštěstí opět vystoupila do popředí otázka národních sbírek, darů a humanitární pomoci. Pohled na tuto problematiku z praktického a ekonomického hlediska není příliš častý,... celý článek

Partners Financial Services